Χάρτης προστασίας κορονοϊός: Πώς θα λειτουργεί - Τα μέτρα ανά επίπεδο [vids & pics]
Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την νόσο Covid-19 πρόκειται να ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με την πορεία της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα. Η προαναγγελία έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 399 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 213 στην Περιφέρεια Αττικής.
Μάλιστα όπως είπε ο χάρτης και η εφαρμογή που τον συνοδεύει, και η οποία έχει αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020.
«Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας πλαίσιο που βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες», τόνισε, ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ προσέθεσε ότι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.
- Επίπεδο 1 ετοιμότητας,
- επίπεδο 2 επιτήρησης,
- επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης και
- επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου.
Ακόμη, όπως εξήγησε, ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους , των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους. Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας. Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.
Πώς θα λειτουργεί ο χάρτης
Οι ενδιαφερόμενοι, για να δουν ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή τους, πρέπει να επιλέξουν αρχικά την Περιφερειακή Ενότητα και να συμπληρώσουν τον ταχυδρομικό κώδικα τους. Στο παρακάτω παράδειγμα βλέπουμε τι θα εμφανιστεί στον χάρτη αν επιλέξουμε τον κεντρικό τομέα Αθηνών. Στη συγκεκριμένη περιοχή το επίπεδο είναι το 3 (υψηλό) και με ένα κλικ θα εμφανιστούν οι 26 κατηγορίες και τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.
Όπως βλέπουμε, στην ιστοσελίδα που φιλοξενείται ο χάρτης τα 4 επίπεδα (χαμηλό, μέτριο, υψηλό, πολύ υψηλό), περιλαμβάνουν 26 κατηγορίες για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα. Μεταξύ άλλων αφορούν τη χρήση μάσκας, το ωράριο των καταστημάτων, τα άτομα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία τις εκκλησίες κλπ. Κάθε κλιμάκωση της δέσμης μέτρων περιλαμβάνει τα μέτρα του προηγούμενου επιπέδου.
Η καταγραφή των προληπτικών μέτρων και κανόνων είναι δυναμική και τα μέτρα εξαρτώνται πάντα από την επιδημιολογική εικόνα σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, τα δεδομένα που σχετίζονται με κάθε κατηγορία μέτρων καθώς και την εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας. Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής ενότητας.
Τα νέα κρούσματα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020 399 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. «Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20541, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες. 3122 (15.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8385 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 229 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.» αναφέρει η ανακοίνωση
«Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 420 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», καταλήγει.
Η γεωγραφική κατανομή
Σήμερα, 6/10/2020, δηλώθηκαν 399 επιπλέον κρούσματα. Από τα 359 εγχώρια κρούσματα, τα 55 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ.
Αναλυτικότερα:
– 33 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ευβοίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων το 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων το 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων τα 3 προέρχονται από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με συρροή στη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στο Καρατεπέ
– 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Λινού: Μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους
Για την κατάσταση στην Αττική και στα σχολεία και για την χρήση μάσκας μίλησε σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού. Η κ. Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στο περιστατικό καθαρίστριας που εργάζεται σε Γυμνάσιο των Αχαρνών και βρέθηκε θετική στον ιό. «Το πιο λογικό θα ήταν να μπει σε καραντίνα η συγκεκριμένη κυρία και να απολυμανθεί τo σχολείο. Εάν υπάρχουν κρούσματα δεν πρέπει να πάνε τα συγκεκριμένα παιδιά σχολείο και δεν πρέπει να λειτουργούν τα τμήματά τους. Δυστυχώς τέτοια φαινόμενα θα έχουμε συχνά», είπε σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.
Η κ. Λινού ανέφερε σχετικά με τα μέτρα: «Πιστεύω ότι και πρέπει να εφαρμοστούν και πολύ πιο σοβαρά και με σύνεση τα μέτρα που υπάρχουν και να προστεθούν κι άλλα πχ η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, κίνητρα για τους εργαζόμενους, αύξηση των δρομολογίων ώστε να υπάρχει αραίωση των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς έτσι ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος δυστυχώς δεν θα γίνει μηδενικός αλλά μπορούμε όμως να τον μειώσουμε, να μειώσουμε τα κρούσματα και όσο μειώνουμε τα κρούσματα θα είναι και μικρότερη η πιθανότητα να έχουμε τη διασπορά που βλέπουμε σήμερα».
https://www.youtube.com/watch?v=fdB_bVmVCKQ
«Μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους»
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας εστίασε στο μέτρο της υποχρεωτικής χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στην Αττική εξηγώντας: «Δεν ξέρω γιατί δεν το υιοθετεί η Πολιτεία. Δεν το καταλαβαίνω κι εγώ. Μήπως για να μην φοβηθεί ο κόσμος το οποίο δεν έχει καμία λογική, διότι σημασία έχει να τους προστατεύσουμε όλους».
Χαρακτήρισε ορθό το μέτρο της ακύρωσης των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου: «Οι οπλίτες θα υπακούσουν τα παιδιά όχι. Πώς θα φτιάξεις αποστάσεις 2 μέτρων στις παρελάσεις; Οι γονείς θα πάνε να δουν τα παιδιά τους και θα συνωστισθούν για να τα καμαρώσουν. Θα έχουμε έναν εορτασμό, που είναι σημαντικός ο εθνικός εορτασμός και μιλάει στην καρδιά όλων των Ελλήνων, αλλά μετά θα θρηνήσουμε θύματα».
Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, προκειμένου να εξεταστεί και πάλι η κατάσταση στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, μετά τη σύσκεψη αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19.
Ορισμένα από τα μέτρα που θα εξεταστούν για την Αττική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι τα εξής:
- Η αυστηροποίηση των μέτρων στις πλατείες ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα συνωστισμού.
- Η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους στην Αττική.
- Σε επόμενη φάση θα εξεταστούν αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κ.α). Συγκεκριμένα, υπάρχει σκέψη αυτά να κλείνουν στις 22:00, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση ελέγχονται οι οικονομικές επιπτώσεις του μέτρου, καθώς ένας ολόκληρος κλάδος θα φτάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Σύμφωνα με το OPEN, εάν τα παραπάνω μέτρα εφαρμοστούν και δεν υπάρξουν αποτελέσματα, τότε η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το γενικό lockdown είναι η έσχατη λύση.
Ανησυχία για την πληρότητα των ΜΕΘ - 720 οι νοσηλευόμενοι στη χώρα
Μέχρι αύριο, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, οι λοιμωξιολόγοι θα αποφασίσουν αν θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση στην καθολική χρήση μάσκας και στην Αττική. Την ίδια στιγμή ενώ τα κρούσματα είναι υψηλά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αύξηση δεν είναι εκθετική.
Ωστόσο δεν είναι ίδια η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας νοσηλεύονται 720 άτομα με κορονοϊό. Από αυτά, τα 200 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 83 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι. Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής είναι πάνω από 50%, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει με τις ΜΕΘ στην περιφέρεια. Διαβάστε αναλυτικά