"Εμπρηστικά" δημοσιεύματα από Τουρκία: "Η Άγκυρα στέλνει νέο γεωτρύπανο στη Λιβύη"
Δημοσίευμα της Σαμπάχ, αναφέρει πως η Άγκυρα θα στείλει νέο πλωτό γεωτρύπανο, το "Κανουνί" να διεξάγει έρευνες ανοιχτά της Λιβύης και της Κρήτης, στα τέλη του έτους. Αυτή τη στιγμή το πλοίο βρίσκεται στη Μερσίνα για εργασίες συντήρησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Αναφέρεται πως η τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ΤPΑΟ έχει υποβάλει αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων για περιοχές ανοιχτά της Λιβύης. "Η Τουρκία δεν υποχωρεί ως προς τα διεθνή της δικαιώματα και συνεχίζει στο 100% τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο", τονίζουν διαρροές. Επιπλέον, η Σαμπάχ υποστηρίζει πως η Τουρκία εξετάζει την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά του αερίου που πιθανόν να βρεί, μέσω του Ψευδοκράτους προς την Ευρώπη και ότι έχει ξεκινήσει η μελέτη.
Επίσης, δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ αναφέρει πως τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν έρευνες σε περιοχές που έχει "καταλάβει" η Ελλάδα. Σύμφωνα με το Sigmalive, το δημοσίευμα ανέφερε: "Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγέζ ες Σαράζ, στην Άγκυρα την προηγούμενη Πέμπτη, ελήφθη η απόφαση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του μνημονίου που υπογράφηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας".
"Μετά τη συνάντηση, τα μάτια όλων στράφηκαν στις περιοχές, όπου είχε ήδη καταλάβει η Ελλάδα εκδίδοντας σχετικές άδειες για έρευνες και γεωτρήσεις, εκμεταλλευόμενη τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. (...) Η κυβέρνηση της Αθήνας είχε κηρύξει το 2011 το Ιόνιο πέλαγος και τη θάλασσα νότια της Κρήτης σε περιοχές για έρευνες φυσικού αερίου, ενώ το 2014 όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, ξεκίνησε διεθνή διαγωνισμό για την αδειοδότηση των περιοχών. Η ανακοίνωση σχετικά με το διαγωνισμό ανακοινώθηκε μόνο σε χώρες της ΕΕ", αναφερόταν εξάλλου. "Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να καταχωρήσει στο όνομά της περιοχές της Λιβύης, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει παράνομα 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της Λιβύης" υποστήριζε το δημοσίευμα.
Πέτσας: Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο
"Δεν φοβόμαστε. Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε πως τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και το αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα και τόνισε: "Έχουμε πολύ σαφές πλεονέκτημα. Η δική μας προετοιμασία και τα σωστά μηνύματα που στέλνουμε παντού θα συμβάλλουν ώστε να μην έχουμε περαιτέρω ζητήματα".