Χαρδαλιάς σήμερα: Αν μας ξαναδείτε τότε τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει [vid]
«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της προσπάθειας μας, με την επανεκκίνηση των περισσότερων δραστηριοτήτων να έχει ξεκινήσει ή να έχει δρομολογηθεί», τόνισε την Τρίτη 26 Μαΐου 2020 κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε μετά τον κ. Τσιόδρα πως οι ανακοινώσεις θα συνεχιστούν, όχι όμως με τον έκτακτο χαρακτήρα που είχαμε μέχρι σήμερα.
«Δεν υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα μέχρι εδώ, όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο» επισήμανε και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ αυτή η ανάγκη. «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί.
https://www.youtube.com/watch?v=Ox09Mbjxweo
«Σήμερα κλείνουμε με αυτή την κοινή συνέντευξη με τον καθηγητή (Σωτήρη Τσιόδρα) 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης», προσέθεσε και επισήμανε πως η επικοινωνία από αύριο μπαίνει σε μια νέα φάση, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, διαβεβαιώνοντας πως παραμένουν σε εγρήγορση και επιφυλακή. Σημείωσε πως έχουμε επανέλθει σε μεγάλο μέρος στη νέα μας καθημερινότητα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν έχουμε ξεμπλέξει με την πανδημία και ότι θα βρίσκεται κοντά μας για μεγάλο διάστημα ακόμα.
Το «αντίο» του Τσιόδρα
Κάνοντας έναν μακροσκελή απολογισμό της διαδρομής του στη θέση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε μεταξύ άλλων: «Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας και αισθάνθηκα κοντά σας. Όπως με έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής. Σε μια κατάσταση με συνεχείς αβεβαιότητες, τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις, χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα. Χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο. Δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε μοναδικές στιγμές της ιστορίας, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν.
Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε ενωμένος να αντιμετωπίσει την απειλή με δύσκολους όρους. Σε μια χρονική συνέχεια, που η επιστημονική ιστορία που αφορά το νέο ιό μετατράπηκε σε πολιτική ιστορία. Στην προσπάθεια επανόδου των κοινωνιών στην κανονικότητα. Σε αυτή την περίοδο βρήκε πρόσφορο έδαφος η έννοια του κοινωνικού τέλους του απαγορευτικού, έναντι του επιστημονικού και με κανόνες. Η επιστήμη όμως παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στην Πολιτεία όταν ζητείται. Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω επιστημονικά τα δεδομένα, και με τη βοήθεια μιας επιτροπής 26 εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετέχω υπό τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας, τον κ. Πρεζεράκο, καθώς και τη στήριξη και τη συμβολή της ηγεσίας του υπ. Υγείας, τους υπουργούς Κικίλια και Κοντοζαμάνη, καθώς βέβαια και την ανεκτίμητη βοήθεια από την Πολιτική Προστασία και τον υπουργό κύριο Χαρδαλιά, προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες. Να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων. Και κάποιες φορές να εμψυχώνω μια κοινωνία που αγωνιούσε. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη. Η αβεβαιότητα. Η εντιμότητα του να πει κανείς “δεν γνωρίζω”. Όλο αυτό τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας».
https://www.youtube.com/watch?v=EkxdvDA7qNE
«Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Δεν είχε τον τελευταίο λόγο ο ιός στην πατρίδα μας, η ζωή θα συνεχίσει να νικά. Αντέξαμε όλοι μαζί, συγχαρητήρια σε όλους σας. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα», συνέχισε.
Τόνισε ότι η επικοινωνία σε καθημερινή ή τακτική βάση σταματάει τον Ιούνιο.
Ο κ. Τσιόδρας θέλησε να κλείσει με ένα ποίημα που όπως είπε είναι του Οδυσσέα Ελύτη, με τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».
«Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα και με τα πιο μικρά. Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών. Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές. Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους. Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια. Που ξέρω ν' ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους. Μου φτάνει που μ' αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι. Πολύ... Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους. Πολύ... Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι' αυτούς. Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι. Που δε με νοιάζει να με θυμούνται. Που μπορώ και κλαίω ακόμα. Και που τραγουδάω... μερικές φορές... Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν. Και ευωδιές που με γοητεύουν...»
Ο καθηγητής ολοκλήρωσε την εισήγηση του εμφανώς συγκινημένος, λέγοντας: «Σας ευχαριστώ για όλα!»
* Το παραπάνω ποίημα κατά πώς φαίνεται δεν είναι του Οδυσσέα Ελύτη.