Λουλούδι του Δαρβίνου: Χειροπέδες για το θεραπευτικό βότανο - Είχε μαζέψει 25 κιλά, ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ η αξία του
Λουλούδι του Δαρβίνου: Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε χθες βράδυ σε δύσβατη και ορεινή περιοχή στο Πληκάτι Κόνιτσας Ιωαννίνων, Αλβανός υπήκοος, καθώς είχε συλλέξει παράνομα 25 κιλά από το θεραπευτικό-αρωματικό βότανο primula veris, γνωστό ως λουλούδι του Δαρβίνου, τα οποία κατασχεθήκαν.
Ο συλληφθείς, όπως διαπιστώθηκε είχε εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, για παραβίαση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού. Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, ενώ ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Να σημειωθεί ότι πριν 5 μέρες σε άλλη περιοχή του Γράμμου, στην Καστοριά, κατασχέθηκαν από αστυνομικούς περίπου 100 κιλά από το ίδιο βότανο, ενώ έγιναν και 3 συλλήψεις Αλβανών.
Το λουλούδι του Δαρβίνου
Θύμα» επιτήδειων πέφτει κάθε άνοιξη το πανάκριβο αρωματικό και θεραπευτικό φυτό πρίμουλα ή αλλιώς «λουλούδι του Δαρβίνου» ή «δρακάκι». Το «λουλούδι του Δαρβίνου» εξάγεται αποξηραμένο προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου πωλείται ακόμη και προς 50.000 ευρώ το κιλό, καθώς περιέχει βιταμίνη C, μέταλλα, σαπωνίνες, γλυκοσίδια, φλαβονοειδή, ένζυμα, αιθέρια έλαια και διάφορες άλλες ουσίες και έχει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.
Ως αφέψημα, χρησιμοποιείται κατά της περικαρδίτιδας, της υδρωπικίας, της νεφρολιθίασης, του πονοκεφάλου και της αϋπνίας, αλλά και για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη, της πνευμονίας, της νευραλγίας και του τρόμου, ενώ το αιθέριο έλαιο εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την πρόληψη της μόλυνσης από ανοιχτές πληγές και την θεραπεία των μωλώπων.
Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι πρίμουλα και σύμφωνα με το enallaktikidrasi.com πήρε το όνομά της από τη λατινική λέξη primus που σημαίνει «πρώτος», καθώς το φυτό ανθίζει στις αρχές της άνοιξης. Έχει πολλά είδη που καλλιεργούνται για καλλωπιστικούς κυρίως σκοπούς. Είναι μια πολυετής πόα, με χνουδωτά, στενόμακρα φύλλα, μυρωδάτα βαθυκίτρινα λουλούδια, πλαγιαστά προς τη μία πλευρά, που μοιάζουν με καμπανούλες. Τη συναντάμε σε περισσότερα από 400 είδη στην εύκρατη ζώνη, σε πολλά κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.
Τα άνθη της πρίμουλας της εαρινής είναι μικρότερα, χρυσοκίτρινα με πορτοκαλί στίγματα, ενώ τα άνθη της πρίμουλας της υψηλής είναι απαλά κίτρινα και δεν έχουν καθόλου στίγματα. Θα τη δούμε να πωλείται στα ανθοπωλεία, σε πολλά χρώματα και να στολίζει πάρκα, κήπους και μπαλκόνια. Χρειάζεται σκιερό περιβάλλον και υγρό έδαφος. Οι στεφάνες του άνθους πρέπει να συλλέγονται χωρίς τον πράσινο κάλυκα, από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο και να ξηραίνονται γρήγορα στη σκιά.
Οι ρίζες πρέπει να εξάγονται είτε πριν την ανθοφορία είτε το φθινόπωρο. Η υπερσυλλογή του φυτού το έχει κάνει εξαιρετικά σπάνιο, γι΄αυτό, θα πρέπει να το μαζεύουμε όταν το βρίσκουμε σε αφθονία και ακόμη και τότε, να το συλλέγουμε σε περιορισμένη ποσότητα. συστατικά Περιέχει (κυρίως τα φύλλα της) βιταμίνη C και μέταλλα. Περιέχει σαπωνίνες (πάνω από 10%), γλυκοσίδια, φλαβονοειδή, ένζυμα και διάφορες άλλες ουσίες. Η στεφάνη και το ρίζωμά της περιέχουν αιθέρια έλαια.
https://www.youtube.com/watch?v=F0gGrlw6PFg&feature=emb_title