Αλέκος Παναγούλης: 44 χρόνια από τον θάνατό του - Το περίεργο τροχαίο [vid & pics]
Αλέκος Παναγούλης: Σαν κεραυνός έπεσε στην κοινή γνώμη η τραγική είδηση που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο, την Πρωτομαγιά του 1976, δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας και το δράμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο Αλέκος Παναγούλης, ο ήρωας του αντιδικτατορικού αγώνα, έχασε τη ζωή του, όταν το αυτοκίνητό του, ένα Fiat Mirafiori, που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης κατευθυνόμενο προς τη Γλυφάδα, ξέφυγε από την πορεία του.
Ο άνθρωπος - «σύμβολο» που δεν θα συμβιβαζόταν, θα συνέχιζε να δίνει μάχες για το εθνικό και το δημόσιο καλό, ήταν νεκρός. Αμέσως φούντωσαν οι φήμες ότι πρόκειται για δολοφονία. Την επομένη, οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν με πρώτο θέμα την πιθανή δολοφονία Παναγούλη. Το κλίμα, έτσι κι αλλιώς, φορτισμένο, έντονα πολιτικοποιημένο, δεν μπορούσε να μην επηρεαστεί από τον ξαφνικό και αναπάντεχο χαμό του. Και η κηδεία του, λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Μαΐου, μεταβλήθηκε σε πάνδημο δημοκρατικό συλλαλητήριο, ενώ το βασικό σύνθημα, «Ζει», που αντηχεί στην Αθήνα θα γραφτεί και στους περισσότερους δρόμους της πόλης.
https://www.youtube.com/watch?v=8qAXuj0Dxpg&feature=youtu.be
Οι φήμες και τα σενάρια πυροδοτήθηκαν από το γεγονός ότι ο Αλέκος Παναγούλης είχε αποκαλύψει αρχεία της ΕΣΑ, που - σύμφωνα με εκτιμήσεις - θα προκαλούσαν τεράστια προβλήματα στο πολιτικό κατεστημένο και τον είχαν φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον τότε υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, και ισχυρό άνδρα της Δεξιάς. Μάλιστα ο Παναγούλης εφέρετο έτοιμος να παραιτηθεί από την Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις, με την οποία είχε εκλεγεί βουλευτής στις πρώτες εκλογές του 1974, λόγω της ύπαρξης πολιτικού και επίσης βουλευτή του ιδίου κόμματος, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τους χουντικούς.
«Ερευνάται η υπόθεσις προς πάσα κατεύθυνσιν και αφήνει μεγάλα λογικά περιθώρια στην πιθανότητα της εγκληματικής ενέργειας. Είναι περίεργο τροχαίο ατύχημα. Τόσο περίεργο, ώστε να μην μπορεί κανείς να υποστηρίξει λογικώς ότι είναι ατύχημα», είχε δηλώσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς, ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση. Εκείνη την περίοδο, οι αρχές αναζητούσαν τα τρία άγνωστα αυτοκίνητα που εικάζεται ότι έβγαλαν από την πορεία το αυτοκίνητο του Παναγούλη. Υπήρξαν πολλά ερωτήματα και σημαντικές καταγγελίες από ερευνητές κι από την οικογένειά του, που δεν απαντήθηκαν ποτέ. Τελικώς σημαντικές πληροφορίες έμειναν στο σκοτάδι και οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.
Ο Αλέκος Παναγούλης (1939-1976) ήταν αξιωματικός του στρατού ξηράς, με σπουδές στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στις 13 Αυγούστου, του 1968, αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο με εκρηκτικά στη Βάρκιζα, αλλά απέτυχε για μια λεπτομέρεια. Συλλαμβάνεται, καταδικάζεται «εις θάνατον», αλλά κάτω από τις διεθνείς αντιδράσεις φυλακίζεται και εκεί αρχίζει ίσως ο μεγαλύτερος αγώνας του.
Μπροστά στα απίστευτα βασανιστήρια αυτός βγάζει γλώσσα στους βασανιστές του, τους δείχνει ότι δεν φοβάται τίποτα, ούτε το θάνατο ούτε τα μαρτύρια και βρίσκει διέξοδο στην ποίηση, η οποία θα γοητεύσει ακόμη και τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι.
Ήταν ένας άνθρωπος αντισυμβατικός, ένας ιδεολόγος, που δεν άντεχε την τυραννία, δεν έκανε εκπτώσεις στην αξιοπρέπεια. Το βιβλίο που υπέγραψε η Οριάνα Φαλάτσι με τον τίτλο «Ένας άντρας» θα τον τοποθετήσει παγκοσμίως δίπλα στους αγίους των εξεγερμένων, όλων αυτών που δεν άντεχαν την καταπίεση των λαών τους.