Τσιόδρας μάσκες: Γιατί λέμε τώρα «ναι» στην υποχρεωτική χρήση τους [vid]
Τσιόδρας μάσκες: Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. «Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέσο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό αν έχουμε συμπτώματα». «Τα δεδομένα τώρα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας, τότε όχι. Τότε το απαγορευτικό ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν», πρόσθεσε, κάνοντας εκ νέου λόγο για «ψευδαίσθηση ασφάλειας».
«Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός όπως στα ΜΜΜ είναι ένα σημαντικό μέτρο», είπε και συμπλήρωσε: «Λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας. Μιλάμε για πάνινη μάσκα που μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι. Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας».
Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε «πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών» και συμπλήρωσε: «Χρειάζονται οδηγίες, θα ακολουθήσουν από τον ΕΟΔΥ για τη φύλαξη, τον καθαρισμό των μασκών». «Η αξία του προσώπου δεν έχει καταργηθεί», είπε, σημειώνοντας ότι «θα επανέλθει πιο ισχυρή όταν το μέτρο αρθεί».
«Πιστέψτε με, σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία. Αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση μάσκας και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Ο καθηγητής, αναφερόμενος στην επαναφορά σε μία «μερική κανονικότητα» και με έμφαση στο άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι στα παιδιά «οι λοιμώξεις παρατηρούνται λιγότερο συχνά» και είναι «ηπιότερα τα συμπτώματα». Τα παιδιά -είπε- «κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, κολλάνε τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και πάνω», ενώ η «μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται ασυνήθιστη, δεν αποκλείεται ένα παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά δεν αναιρεί τα δεδομένα. Τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου». «Θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και σταδιακά, ανάλογα με τα δεδομένα θα αναλάβουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δόθηκε και να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα», είπε.
«Οι αριθμοί συνήθως όταν δεν μαγειρεύονται, δεν λένε ψέματα. Εμείς δεν μαγειρεύουμε τους αριθμούς. Θα έχουμε ακρίβεια στις εκτιμήσεις μας η οποία θα αυξάνει με τον εργαστηριακό έλεγχο. Προσαρμοζόμαστε στην αβεβαιότητα, η οποία γίνεται σιγά σιγά όλο και περισσότερη βεβαιότητα και ξεπερνάμε τις δυσκολίες»., είπε και απαντώντας το δεύτερο σκέλος της ερώτησης που είχε να κάνει με το αν πλέον το βάρος για την πορεία της επιδημίας περνά περισσότερο στους πολίτες, τόνισε: «Φυσικά και το βάρος δεν περνάει τώρα στον πολίτη, το βάρος από την αρχή ήταν στον πολίτη. Κι αυτό το κατανοούμε και το νοιώθουμε. Το βάρος ήταν σε όλους μας, δεν αλλάζει κάτι τώρα».
Τα νέα κρούσματα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε συνολικά 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.576, εκ των οποίων το 55.7% αφορά άνδρες. Από αυτά, 589 (23%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.268 (49.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 41 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 12 (29,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 71 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 139 θανάτους συνολικά στη χώρα. 36 (26.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 90.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 72.130 κλινικά δείγματα.
Δηλώσεις Χαρδαλιά
«Τα θετικά αποτελέσματα μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της προσπάθειας μας. Θέλω να τονίσω ότι ο ιός παραμένει εδώ και δεν υπάρχει δεδομένη και αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο. Η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι την Κυριακή», επαναλαμβάνοντας ότι οι συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά θα κάνουν την προσπάθεια δυσκολότερη και πως «δεν επιτρέπεται να πάμε στο εξοχικό ή στο χωριό».
«Τα στάδια άρσης των μέτρων έχουν χρονική απόσταση για να μπορεί να αξιολογείται η κατάσταση», είπε και πρόσθεσε: «Κάποιες περιοχές θα τεθούν σε καραντίνα αν υπάρξει νέα εστία διασποράς του ιού».
Σημείωσε ότι θα υπάρχει αυστηρή τήρηση της απόστασης, αντισηπτικό και πλύσιμο χεριών, χρήση καλύμματος ή μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καταστήματα, ταξί, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής. «Τίποτα δεν τελείωσε μέχρι να υπάρξει εμβόλιο ή φάρμακο. Πιθανόν να χρειαστεί μέτρα, που αίρονται τώρα, να τα λάβουμε ξανά. Πρέπει να τηρούμε αυστηρά τις αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής. Σε περίπτωση παράβασης του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας (σε ΜΜΕ και κλειστούς χώρους) θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. Μένουμε σπίτι έως τη Δευτέρα και στη συνέχεια βγαίνουμε με προσοχή. Έως και τη Δευτέρα απαραίτητες οι βεβαιώσεις μετακινήσεις».
STATS με τη βοήθεια του γιατρού Σταμάτη Παπασάββα
- Επιβεβαιωμένα κρούσματα 2576 (+10)
- Από επαφές με κρούσμα (49,22%) 1268 (+6)
- Από ταξίδι (22,86%) 589 (+1)
- Απροσδιόριστα (27,91%) 719 (+3)
- ΜΕΘ (+1) 41
- Νεκροί (+1) 139
- Τεστ 72130 (+2297)
- 71 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.
- Μείωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.