Φαξ: Τέλος εποχής σε ολόκληρο το Δημόσιο
Φαξ: Σε κάποιες χώρες, επειδή οι ηλεκτρονικές υπογραφές στα συμβόλαια δεν αναγνωρίζονται ακόμα από τον νόμο, αντιθέτως τα σταλμένα με φαξ συμβόλαια με αντίγραφα υπογραφών αναγνωρίζονται, οι μηχανές φαξ απολαμβάνουν συνεχή υποστήριξη από τις επιχειρήσεις. Από το ελληνικό δημόσιο όμως οδεύουν στο καλάθι της ιστορίας
Ο νέος Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο που θα συναλλάσσονται οι πολίτες με το Δημόσιο, αλλά και στην ενδο-επικοινωνία των δημόσιων υπηρεσιών. Αναμένετο να τεθεί σε διαβούλευση να συζητηθεί σήμερα το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο.
Το σχετικό νομοσχέδιο προωθεί ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και θα περιλαμβάνει όχι μόνο την κατάργηση του φαξ στο Δημόσιο αλλά και την υποχρέωση του Δημοσίου να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τους πολίτες.
Για τον σκοπό αυτό, δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών. Θα είναι εγκατεστημένο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι, το Δημόσιο θα αποκτήσει την αναγκαία και μοναδική πηγή πληροφόρησης.
Αλλά αν περιγράψουμε τι ίσχυε εν μέσω καραντίνας μάλλον θα απογοητευτούμε…
Ιδού ένα ανάγλυφο παράδειγμα: Με αφορμή την πανδημία και προκειμένου να αποφεύγεται συνωστισμός στα γραφεία των ΚΕΠ η κυβέρνηση διαφημίζει τη λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου. Ωστόσο, όταν επισκεπτόταν κάποιος τον σχετικό ιστότοπο, διαπίστωνε ότι, προκειμένου να χορηγηθούν ηλεκτρονικά όσες βεβαιώσεις είναι διαθέσιμες σε αυτή τη μορφή, απαιτείται η προηγούμενη εγγραφή στην πύλη Ermis, η οποία ολοκληρώνεται “... αφού πρώτα μεταβείτε σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για να πιστοποιήσετε την ορθότητα των παρακάτω στοιχείων...”.
Με το νέο νομοσχέδιο θεσμοθετείται η υποχρέωση δημόσιων υπηρεσιών όχι μόνο να συντάσσουν, αλλά και να εκδίδουν δημόσια έγγραφα ηλεκτρονικά, κάνοντας χρήση της ψηφιακής υπογραφής ή σφραγίδας. Την ίδια δυνατότητα θα έχουν πολίτες κι επιχειρήσεις.
Για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Πιερρακάκης συγκρότησε ειδική ομάδα με συντονιστή τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδα Χριστόπουλο, ενώ ενεργή συμμετοχή έχει και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.
To εν λόγω νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες:
- Φέρνει όλους τους υφιστάμενους νόμους της τελευταίας 15ετιας μέσα του και τους ανανεώνει με τα σημερινά δεδομένα (πχ διαύγεια, προσβασιμότητα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση)
- Προωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για ενιαίο αριθμό του πολίτη, ψηφιακές υπογραφές, ψηφιακά έγγραφα
- Ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες για ανοικτά δεδομένα
- Ενσωματώνει κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών ΕΕ (νομοθεσία αναγκαία για πέρασμα σε εποχή 5G)
To βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει αντιπαλότητα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης διότι η ΝΔ ενσωματώνει κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη από την ΔΕΘ είχαν αρχίσει τα... όργανα.
Ο τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης είχε σχολιάσει τότε: "Όταν ο Κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο στη ΔΕΘ για «ψηφιοποίηση ενδοδιοικητικής συνεργασίας» στο Δημόσιο, στην ουσία καπηλεύεται το έργο του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων με απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές για όλους τους δημοσίους λειτουργούς, που χτυπά τη γραφειοκρατία και εξοικονομεί πόρους 400 εκατ. ευρώ ετησίως, έργο το οποίο εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ως πρώην υπουργός, αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατόρθωσε να... μπλοκάρει την Ελλάδα από την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, με την αιρεσιμότητα που της επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2013".