«Σάμινα»: Πρώτη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων
Η πρώτη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Εξπρές Σάμινα» συζητήθηκε τη Δευτέρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά. Η αίτηση κατατέθηκε από τον 19χρονο φοιτητή Ευστάθιο Λιβιεράτο, διασωθέντα του ναυαγίου, ο οποίος ταξίδευε από Πειραιά για Νάξο. Στην αίτησή του ζητεί την κατάσχεση του «High Speed 4» μέχρι του ποσού των 100 εκατομμυρίων δραχμών για απώλεια προσωπικών αντικειμένων αλλά και ηθική βλάβη.
Ως μάρτυρας του 19χρονου, τον οποίο εκπροσωπεί ο δικηγόρος πατέρας του, κατέθεσε ο παππούς του, ο οποίος υποστήριξε ότι το ναυάγιο δεν οφειλόταν μόνο σε λάθη και παραλείψεις του πλοιάρχου και του υποπλοιάρχου, αλλά και σε κακή συντήρηση, που αποτελεί ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Ο ίδιος κατέθεσε ότι τα σωστικά μέσα δεν λειτούργησαν γιατί ήταν παλιά, ενώ χαρακτήρισε συλλήβδην «αναξιόπλοο» το σκάφος.
Υπέρ της πλοιοκτήτριας εταιρείας κατέθεσε ο αρχιπλοίαρχος Νίκος Κωνσταντινίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι το πλοίο είχε επιθεωρηθεί και πληρούσε τυπικά και ουσιαστικά όλες τις προϋποθέσεις αξιοπλοΐας. Το ίδιο, όπως ανέφερε, ισχύει και για τα σωστικά μέσα του πλοίου, εκτιμώντας ότι μετά την πρόσκρουση στις βραχονησίδες Πόρτες η βύθιση του πλοίου ήταν αναπόφευκτη.
Εντύπωση προκάλεσε στη διάρκεια της ακροαματική διαδικασίας η άποψη του προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου, κ. Ποταμιάνου, ο οποίος αμφισβήτησε τα σχετικά έγγραφα που εκδόθηκαν από επίσημες αρχές και πιστοποιούσαν την αξιοπλοΐα του σκάφους.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση, ενώ παραμένει σε ισχύ η προσωρινή διαταγή περί μη μεταβολής της νομικής και πραγματικής κατάστασης των περιουσιακών στοιχείων της Minoan Flying Dolphins.
Τέλος, δύο ακόμη νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά της Minoan Flying Dolphins κατατέθηκαν σήμερα στο Πρωτοδικείο Πειραιώς, ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, συνολικού ύψους 900 εκ. δρχ.
Ειδικότερα, τρεις συγγενείς του Γρ. Ροδίτη, που πνίγηκε στο ναυάγιο της Πάρου, ζητούν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, ύψους 600 εκ. δρχ., ενώ οι εκπρόσωποι της εταιρείας ΔΙΕΚΑΤ ζητούν 300 εκ. δρχ., διότι στο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» χάθηκε φορτηγό της εταιρείας μέσα στο οποίο υπήρχε σταθμός κινητής τηλεφωνίας της εταιρίας Panafon, που επρόκειτο να εγκατασταθεί στο νησί. Το τμήμα ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου εξέδωσε προσωρινή διαταγή βάσει της οποίας απαγορεύεται η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των πλοίων «Χάι Σπιντ 1, 2 και 3».