Γραβιέρα ακριβότερη από το χαβιάρι: 10,50€ από τον παραγωγό, 17,90 στο ράφι
Απλησίαστα είναι για τους περισσότερους πολίτες τα γαλακτοκομικά προϊόντα με τις αυξήσεις μέσα σε έναν χρόνο να υπερβαίνουν το 10% και ειδικά τη φέτα να τείνει να γίνει είδος πολυτελείας.
Μιλώντας στο Action 24 ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Νάξου Δημήτρης Καπούνης είπε ότι φέτος θα βγουν 1.200 τόνοι γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ ενώ πέρυσι ήταν 1.500 τόνους γιατί έχει μειωθεί αισθητά το γάλα από 34-35 τόνους πέρυσι στους 24-25 φέτος. Φεύγει δηλαδή από εμάς στα 10,50 χωρίς το ΦΠΑ και φτάνει στους καταναλωτές με το ΦΠΑ και τα μεταφορικά στα 15,50 με 16,10 ευρώ το κιλό.
Ωστόσο, στην ίδια εκπομπή μίλησε ιδιοκτήτρια ιστορικού τυροκομείου στο κέντρο της Αθήνας η οποία δήλωσε ότι οι τιμές στην κεντρική αγορά της Αθήνας έχει γίνει τραγική γιατί οι τιμές στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά έχουν ξεφύγει ενώ υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι δικαιολογημένο αφού οι τιμές στα ξένα τυριά αυξομειώνονται ενώ στην Ελλάδα μόνο ανεβαίνουν. Πρόσθεσε ότι ο κόσμος έχει στραφεί στις αγελαδινές γραβιέρες που διατίθενται στα 12 ευρώ, ενώ η γνήσια ΠΟΠ γραβιέρα είναι πρόβεια και η ίδια την αγοράζει στη χονδρική στα 12,50 και την πουλάει στα 17,90.
«Έχουμε φτάσει τα ελληνικά τυριά να είναι πιο ακριβά από το γνήσιο ροκφόρ και το χαβιάρι» είπε και ζήτησε από το κράτος να παρέμβει.