«Γραμμή» Τσίπρα για την κεντροαριστερά: «Η χώρα έχει ανάγκη από αντιπολίτευση, όχι από συναίνεση»
Ο πρώην Πρωθυπουργός παρενέβη εκ νέου στη συζήτηση για το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων ζητώντας να ξεκινήσει ο διάλογος για συγκλίσεις στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα. «Όταν κατουράς στη θάλασσα το βρίσκεις στο αλάτι» είπε για τον Σαμαρά.
Παρέμβαση για τα όσα συμβαίνουν στο πολιτικό τοπίο και ειδικά στον πολυκερματισμένο προοδευτικό χώρο, πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τις ηγεσίες των κομμάτων να αναζητήσουν μεταξύ τους συγκλίσεις στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τη χώρα.
Μιλώντας στο συνέδριο του Βήματος για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» προς τις προοδευτικές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας πως η χώρα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από αντιπολίτευση και όχι από συναίνεση – «καρφώνοντας» τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Δεν είμαι ευτυχής από την εικόνα του πρωθυπουργού με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι το ζητούμενο η συναίνεση, αλλά η αντιπολίτευση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως άπαντες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Προέβλεψε, πάντως, ότι αν σύντομα δεν υπάρξει προσπάθεια συνεννόησης της Κεντροαριστεράς, τότε η συγκυβέρνηση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ, θα μοιάζει με «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «ξόρκισε» αυτό το ενδεχόμενο, την Πέμπτη, στη Βουλή.
Και αυτό, διότι -κατά τον κ.Τσίπρα- σε περίπτωση που δεν ξεκινήσει από τώρα η προσπάθεια να εξευρεθεί κοινή πορεία ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις, τα μετεκλογικά σενάρια θα είναι δύο. Ή θα συγκυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία με την ακροδεξιά «και τότε, βοήθεια μας», είτε θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ
Ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως το ζήτημα δεν είναι να «επανασυγκολλήσεις κομμάτια», αλλά να δεις κατάματα το πρόβλημα της παράταξης και της χώρας, το οποίο καιτά τη γνώμη του είναι «πως δεν υπάρχει αντιπολίτευση». «Η ανάγκη είναι να υπάρξει μια στοιχειώδης συνεννόηση, για τα μεγάλα θέματα και συντονισμός, αν γίνεται, σε κοινοβουλευτικά θέματα. Είχαμε κυβερνήσεις που έπεφταν, τώρα έχουμε αντιπολίτευση που έπεσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μανιφέστο» για τα εθνικά θέματα
Από εκεί και πέρα, ο πρώην πρωθυπουργός εστίασε στα εθνικά θέματα. Μάλιστα, παρουσίασε και τις θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά, στη βάση των οποίων υπάρχει η προσφυγή στη Χάγη, αλλά με σαφείς «κόκκινες γραμμές».
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η χώρα θα πρέπει να καθορίσει πρώτα από όλα, το ποια είναι η στρατηγική της έναντι της Τουρκίας. Σημείωσε ότι θα πρέπει να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά παράλληλα θα πρέπει να μεγαλώνει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της.
«Δεν είναι εύκολη εξίσωση, αλλά πρέπει να είναι ο στόχος», δήλωσε, αφήνοντας αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά – χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει σε αυτό το σημείο-, λέγοντας πως «ακούω και κάποιους να λένε ότι δεν πρέπει να συζητάμε, γιατί είναι «πειρατές» οι απέναντι και θα πρέπει να προχωρήσουμε μονομερώς σε ενέργειες. Αυτό υποκρύπτει ότι θες να προκαλέσεις κάτι που δεν σχετίζεται με τη σταθερότητα», ενώ τον κατηγόρησε για διγλωσσία, καθώς όταν εκείνος κυβέρνηση, δεν το έπραξε.
Για την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράμμισε πως είναι στη λογική «λύση τώρα και ότι να ναι». Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα. Άφησε, παράλληλα, και αιχμές για μυστική διπλωματία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, σημειώνοντας πως «τότε, συζητούσαμε μέσω εμπειρογνωμόνων. Τώρα, συζητάμε μέσω υπουργών και εμένα με προβληματίζει αυτό. Πριν πάμε όμως στη Χάγη, πρέπει να ορίσουμε τα χωρικά μας ύδατα. Γιατί αν δεν τα ορίσεις, μπορεί η Χάγη να στα προσδιορίσει και να στα αφήσει στα έξι ναυτικά μίλια».
«Το διεθνές δίκαιο είναι η λύση. Πρέπει να πάμε στη Χάγη για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να πάμε προετοιμασμένοι και με “κόκκινες γραμμές”. Το ζήτημα της εδαφικής κυριαρχίας των νησιών. Δεν μπορείς να συζητήσεις αποστρατιωτικοποίηση ή να στέλνεις οπλισμό από τα νησιά στην Ουκρανία. Τρίτο θέμα, είναι η ενότητα του Αιγιακού χώρου. Δεν μπορεί ελληνικό νησί να περιτριγυρίζεται από τουρκική υφαλοκρηπίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όταν κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι...»
«Με τη συμφωνία των Πρεσπών έληξε μια 27ετή διαμάχη. Εναπόκειται στις επόμενες κυβερνήσεις να διατηρήσουν και να ενισχύσουν αυτή τη σχέση και τη συμφωνία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην εξωτερική πολιτική να ασχοληθεί με σημαντικότερα προβλήματα».
«Η συντηρητική παράταξη αρέσκεται σε αυτό το σπορ να κατηγορεί για μειοδοσίες. Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στην εξωτερική πολιτική. Ο τωρινός Πρωθυπουργός χειρίστηκε την κατάσταση με τον πιο ακραίο τρόπο στη συμφωνία των Πρεσπών. Από το βήμα της Βουλής με κατηγόρησε ότι αντάλλαξα τη Μακεδονία με τις συντάξεις».
«Ο κύριος Σαμαράς που τον είχατε χθες εδώ μίλησε με αυτόν τον τρόπο, με τις γνωστές και διακηρυγμένες διαφωνίες μας. Να θυμίσω ότι στο βήμα της Βουλής είπε ότι αντάλλαξα τη Μακεδονία με τις συντάξεις. Ότι είμαι εθνική εξαίρεση. Ότι δεν ξέρω τι σημαίνει πατριωτισμός, είναι ξένη λέξη για μένα και πολλά άλλα που δεν έχει νόημα να τα θυμίσω ακόμα, ακόμα και όταν είχα ηττηθεί πολιτικά και ήταν δεδομένη η νίκη του ανάμεσα στις δύο εκλογές του 23. Όταν εργαλειοποιεί σε ένα άλλο κρίσιμο εθνικό θέμα όπως η Θράκη, ενώ υπήρχε συμφωνία των κομμάτων στη διακομματική επιτροπή που ο ίδιος είχε φτιάξει. Τώρα έρχεται λοιπόν ο κύριος Σαμαράς και βλέπω τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν χέρι χέρι με τον κύριο Σαμαρά σε αυτή την οξύτατη και λαϊκίστικη στάση, γιατί δεν τα πίστευα αυτά που έλεγε. Είναι προφανές και τον κατηγορεί ο κος Μητσοτάκης ότι Η πατριδοκαπηλία, του είπε, είναι το καταφύγιο των απατεώνων. Εγώ μιας και βλέπω στο ακροατήριο και την κυρία Δαμανάκη, με τιμάει η παρουσία της, να θυμηθώ κάτι που έλεγε ο αείμνηστος ο Χαρίλαος Φλωράκης που ήταν θυμόσοφος. Όταν κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι. Την πάτησε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Τσίπρας.
Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
«Η συζήτηση ενώ υπάρχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δικαιούται ανανέωση της θητείας , είναι ένας ευτελισμός του θεσμού, που τον αφήνει να διεξάγεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Θα πρέπει να μας πει γιατί το κάνει».