Google: Θα δίνει αμοιβή στον Τύπο για συγγενικά δικαιώματα - Ιστορική συμφωνία στη Γαλλία
Σε συμφωνία που ''ανακουφίζει'' τον γαλλικό τύπο προχώρησε η Google, στο πλαίσιο των «συγγενικών δικαιωμάτων». Ο συγκεκριμένος όρος αφορά σε περιορισμούς παρόμοιους με εκείνους των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ δημιουργήθηκαν το 2019. Σημειώνεται πως, αποτελούν αντικείμενο εντάσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκδοτών Τύπου και το εργαλείο του Ίντερνετ.
Την εν λόγω συμφωνία υπέγραψαν η Google και η APIG, η οποία αποτελεί την κύρια επαγγελματική οργάνωση του γαλλικού Τύπου, και είναι εκείνη που αντιπροσωπεύει κατά κύριο λόγο τις εθνικές και περιφερειακές εφημερίδες.
Google και APIG προχώρησαν σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας, αναφέροντας πως «Η APIG και η Google ανακοινώνουν σήμερα μια συμφωνία που αφορά την καταβολή συγγενικών δικαιωμάτων βάσει του γαλλικού νόμου», ενώ σημείωσαν πως πρόκειται για «την κατάληξη πολύμηνων διαπραγματεύσεων μέσα στο πλαίσιο που καθορίσθηκε από την Αρχή Ανταγωνισμού».
Η εν λόγω συμφωνία «ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Google θα διαπραγματεύεται ατομικές συμφωνίες με τα μέλη» της APIG για τις αναγνωρισμένες εκδόσεις «πολιτικής και γενικής ενημέρωσης», εξηγούν οι δύο πλευρές. Οι ατομικές συμφωνίες που αναφέρονται «θα καλύπτουν τα συγγενικά δικαιώματα και θα ανοίγουν εξάλλου για τους δημοσιογράφους την πρόσβαση στο News Showcase»
Μοναδική εκκρεμότητα αποτελεί η διευθέτηση του ποσού, δεδομένου πως τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας είναι εμπιστευτικά. Άλλωστε, σε επικοινωνία του Γαλλικού Πρακτορείου με την Google και την APIG, οι δύο πλευρές δεν προχώρησαν σε καμία διευκρινιστική δήλωση σχετικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του lawpost.gr, o νόμος που διέπει το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ν. 2121/1993) αφιερώνει διακριτές, ρητές διατάξεις για κάθε στέλεχος ξεχωριστά, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα λεγόμενα «συγγενικά δικαιώματα». Συνεπώς, υποκείμενα συγγενικών δικαιωμάτων είναι ο ερμηνευτής, ο παραγωγός των φορέων ήχου ή εικόνας, ο εκπέμπων σταθμός, ο εκάστοτε εκδότης, ο δημοσιεύων αδημοσίευτα έργα δημιουργών που δεν βρίσκονται εν ζωή, ο κατασκευαστής βάσεων δεδομένων.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως, συνήθης διάρκεια προστασίας των συγγενικών δικαιωμάτων ανέρχεται κατά μέσο όρο σε πενήντα έτη μετά την πραγματοποίηση της σχετικής πράξης ερμηνείας, δημοσίευσης ή εκπομπής του έργου που προστατεύεται ενώ σε κάθε περίπτωση ορίζεται ρητά το γεγονός που συντελεί στην έναρξη της προστασίας.