Γονείς ζητούν ποσό... μαμούθ από το Tik Tok - «Βλάπτει ψυχολογικά ή σωματικά τα παιδιά»
Αποζημίωση ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ζητούν γονείς, που στράφηκαν προχθές νομικά κατά του TikTok στην Ολλανδία υποστηρίζοντας ότι η πλατφόρμα δεν κάνει αρκετά να προστατεύσει την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των παιδιών τους θέτοντάς τα σε κίνδυνο.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το Ίδρυμα Έρευνας Πληροφοριών Αγοράς (SOMI). Το συγκεκριμένο Ίδρυμα Έρευνας εκπροσωπεί περισσότερους από 50.000 χιλιάδες γονείς από την Ολλανδία και γενικότερα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας την κινέζικη εταιρεία ByteDance για παραβίασης της νομοθεσίας της E.E.
Ο δικηγόρος της SOMI, Ντ. Λίντερς εξηγεί στην τοπική ιστοσελίδα Trouw πως το μέσο κοινωνικής δικτύωσης συλλέγει περισσότερα δεδομένα από αυτά που είναι απαραίτητα. «Δεν είναι σαφές πώς (τα) χρησιμοποιεί» είπε και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξατομικευμένες διαφημίσεις και στη μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ και την Κίνα.
«Επίσης, δεν ζητούν σωστά την άδεια» υποστήριξε ο ίδιος σημειώνοντας ότι «οι νέοι κάτω των 16 ετών μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργήσουν ένα προφίλ χωρίς άδεια από τους γονείς τους».
Παιχνίδια που ξεφεύγουν και δημιουργούν κινδύνους στο Tik Tok
Βάσει των όσων αναφέρει το συγκεκριμένο ίδρυμα υπάρχουν παιδιά τα οποία πέθαναν σε όλο τον κόσμο, μετά από προτροπές να προχωρήσουν σε επικίνδυνες προκλήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το Blackout Challenge, το οποίο προκαλεί τους χρήστες της εφαρμογής να πνίγουν ο ένας τον άλλο μέχρι να... λιποθυμήσουν.
Ακόμα κι αν δεν επέλθει θάνατος, λέει ο Λίντερς, αυτά τα «επικίνδυνα παιχνίδια ή οι προκλήσεις» μπορούν να βλάψουν ψυχολογικά ή σωματικά τα παιδιά.
Τι απαντά το Tik Tok
Σχετικά με τις συγκεκριμένες κατηγορίες, το Tiktok υποστηρίζει πως δουλεύει εντατικά για την προστασία νεότερων χρηστών. Την πλατφόρμα χρησιμοποιούν πλέον 700 εκατομμύρια χρήστες αλλά και ειδησεογραφικά κανάλια. Σύμφωνα με το ίδρυμα, η αξίωση για το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ φέρεται να βασίζεται στην ζημία, που προκλήθηκε σε διάφορες ηλικιακές ομάδες από τις 25 Μαΐου του 2018, ενώ τα μικρότερα παιδιά, που διατρέχουν κίνδυνο κι είναι κάτω των 13 ετών, ζητούν 2.000 ευρώ το καθένα. Ζητά επίσης 1.000 ευρώ για παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών και 500 ευρώ για 16 και 17 ετών.
Το SOMI αναφέρει πως μέσω των γονιών - μελών του, το 1/3 των οποίων είναι από την Ολλανδία, εκπροσωπεί ένα εκατομμύριο ανηλίκους, ακόμη και αν δεν συνδέονται άμεσα.