Αυτές είναι οι διαφορές τιμών μεταξύ 2022 και 2023 -Τί φταίει για την ακρίβεια
Αυξήσεις που αδειάζουν καθημερινά το πορτοφόλι και δεν λένε να «φρενάρουν». Την ώρα που όλοι αναζητούν τις αιτίες, ανάμεσα στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο και στην ακρίβεια στα καύσιμα, η Ελληνική στατιστική αρχή εξακολουθεί να καταγράφει ανατιμήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Κατά 1,6% αυξήθηκε σε ετήσια βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2022, ενώ οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συνεχίζονται με ποσοστό άνω του 9%. Ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη, σοκολάτες, καφέ, αναψυκτικά και χυμοί, αλκοολούχα ποτά. Κανένα προϊόν, δεν μένει ανεπηρέαστο.
Συνολικά, μέσα σε δύο χρόνια, τα τρόφιμα έγιναν ακριβότερα για τους καταναλωτές, κατά 22,9%. Γι αυτό και τα τηλεφωνήματα για παράπονα και καταγγελίες στο ΙΝΚΑ, πέφτουν βροχή, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Γιώργος Λεχουρίτης...
«Συνολικά, μέσα σε δύο χρόνια, τα τρόφιμα έγιναν ακριβότερα για τους καταναλωτές, κατά 22,9%».
«Κάθε μέρα. Κάθε μέρα. Μας λένε κάντε κάτι για την αγορά, δεν αντέχουμε άλλο την ακρίβεια, δεν πάει άλλο. Έφτασε η φέτα να πωλείται στα 15 ευρώ το κιλό. Καταρχάς είναι σε εξωφρενικές τιμές. Αυτή την εποχή δηλαδή να πουλάει 3 ευρώ την τομάτα ή 2.80 η τομάτα; Κάπως παράξενο. Όλοι διαμαρτύρονται, λένε ότι δεν υπήρχε παραγωγή τομάτας φέτος, ότι υπήρχαν προβλήματα στην παραγωγή, ότι φταίει ο Θεσσαλικός κάμπος και η καταστροφή, αλλά...η σταφίδα στα 3 ευρώ/κιλό, το μπρόκολο στα 3 ευρώ/κιλό...»
-Τι αυξήσεις έχουν δεχθεί αυτά τα προϊόντα; «Πάνω από 30%»!
Οι αυξήσεις που καταγράφονται σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, κάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά να στενάζουν. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, οι τιμές σχεδόν διπλασιάζονται.
Η έρευνα του Flash.gr, είναι αποκαλυπτική. Ας δούμε μερικά παραδείγματα, όπως αυτά αποτυπώνονται σε βάθος ενάμιση έτους, μέσα από ηλεκτρονικές παραγγελίες, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τα ίδια ακριβώς προϊόντα, στις ίδιες συσκευασίες και ποσότητες, στις 17 Νοεμβρίου του '22 και σήμερα...Αλλά και μια εβδομάδα μετά, στις 23.11.2022.
Ηλεκτρονική Παραγγελία στις 17/11/2022 Σήμερα:
Αυγά 10 τμχ. 2,49 5,13
Τονοσολάτα τυποποιημένη 460 γρ. 2,68 5,22
Φιστίκι κελυφωτό 8,30 11,50
Φιστίκι αράπικο Ελλάδος 47γρ. 2,21 3,14
Ανταλλακτικό κρεμοσάπουνο 900ml 1,78 2,84
Ηλεκτρονική Παραγγελία 23/11/2022 Σήμερα:
Λάχανο άσπρο Ελληνικό 0,63 1,15
Φέτα χύμα 1 kg (συγκεκριμένης προέλευσης) 10,90 13,49
Συγκριτικές τιμές από σούπερ μάρκετ
17/11/22 Τονοσαλάτα
Τονοσαλάτα σήμερα
Κρεμοσάπουνο 17/11/22
Κρεμοσάπουνο σήμερα:
Φυστίκι κελυφωτό 17/11/22
Φυστίκι κελυφωτό σήμερα:
λάχανο άσπρο 23/11/22:
λάχανο άσπρο σήμερα:
«Οι ανατιμήσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες», συμπληρώνει ο κύριος Λεχουρίτης, όπως για παράδειγμα στο ρύζι... «Το ρύζι πέρυσι τέτοια εποχή είχε 3,40 το κιλό, το επώνυμο. Αυτήν την εποχή έχει 4,60. Γιατί πήρε αύξηση; Πού οφείλεται η αύξηση στο ρύζι;» μας λέει.
Ίδια εικόνα και σε άλλη επιχείρηση. Οι τσουχτερές τιμές και σε αυτές τις περιπτώσεις, αποτυπώνονται ξεκάθαρα, μέσα από τις αποθηκευμένες ηλεκτρονικές παραγγελίες στις 4 Μαρτίου του προηγούμενου έτους, αλλά και στις 20 Aπριλίου. Τα προϊόντα που έχουν πάρει τον ανήφορο, ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων και όχι μόνο.
Ηλεκτρονική Παραγγελία 4/03/2022 Σήμερα:
Συμπυκνωμένος χυμός βύσσινο 2,47 3,65
Ντολμαδάκια 1,67 2,88
Ψωμάκια για σάντουιτς 1,89 2,38
Μίγμα για μπισκότα 500γρ. 2,43 3,28
Ζάχαρη καστανή 1kg 1,16 1,70
Αλεύρι 1kg (2+1) 3,36 4,12 προσφορά (αρχική τιμή 6,18)
Ζωμός κότας, βοδινού, λαχανικών 0,99 1,24
Ηλεκτρονική Παραγγελία 20/04/2022 Σήμερα:
Τυρί τριγωνάκια 2,39 3,95
Αυγά 20αδα 5,78 7,46
Πιπέρι φάκελος 20γρ. 1,48 2,04
Βούτυρο ανάλατο 2,44 2,96
Μαζικοί έλεγχοι και αυξήσεις στις αποδοχές, τα «όπλα» στη φαρέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης
Ποια θα είναι όμως η συνέχεια και τι μπορεί να γίνει για να "φρενάρει" ή τέλος πάντων, ν' αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση; Ο κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, δηλώνει στο Flash.gr, πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η εξίσωση δύσκολη. Εδώ και δύο χρόνια, όπως λέει, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υψηλές, ωστόσο δύο είναι οι λύσεις. Οι μαζικοί έλεγχοι στην αγορά και η αύξηση των αποδοχών των Ελλήνων πολιτών, μέσω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας...
Ειδικότερα ο γγ Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος τόνισε:
«Είναι αληθές ότι δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή υψηλών πληθωριστικών πιέσεων και μάλιστα όχι ετήσιας διάρκειας, αλλά διετούς διάρκειας. Όλη η κρίση έχει ξεκινήσει περίπου από τα μέσα του 2021 και συνεπώς οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά από εκείνη την εποχή, γιατί έχουμε περάσει δύο χρόνια με πολύ υψηλή πληθωριστική πίεση. Άρα λοιπόν η ακρίβεια είναι ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και προβληματίζει αρκετά. Και στο μέτρο αυτό, δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές καλές λύσεις εκτός από δύο. Πάνω απ' όλα ο μαζικός έλεγχος στην αγορά, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν, όπου υπάρχουν, ζητήματα αισχροκέρδειας, αλλά πρωτίστως η αύξηση των μισθών και των αποδοχών γενικώς των Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να μπορέσουν ν' ανταπεξέλθουν σε αυτό το νέο επίπεδο τιμών.
«Να εξουδετερώσουμε όλους τους εσωτερικούς παράγοντες που μπορούν να δημιουργούν τέτοια φαινόμενα»
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά σε δύο άξονες. Πρώτα απ' όλα να βεβαιωθούμε οτι η ακρίβεια, την οποία υφίσταται ο Ελληνικός λαός, οφείλεται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες, άρα να εξουδετερώσουμε όλους τους εσωτερικούς παράγοντες που μπορούν να δημιουργούν τέτοια φαινόμενα και δεύτερον, την αύξηση των εισοδημάτων μέσω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι και ο βασικός τρόπος, για ν' αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, δηλαδή η σύγκλιση των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ζωή για όλους.
-Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, οτι σε κάποια προϊόντα έπεσε η τιμή. Αν δεν κάνω λάθος, είναι περίπου 225 προϊόντα;
Υπάρχουν πολλά προϊόντα στα οποία έχουν πέσει οι τιμές τους, αυτό μπορεί να το δει κανείς και στα βασικά στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Όμως η γενική εικόνα, λέω και πάλι, δεν είναι μια εικόνα μείωσης τιμών. Είναι μια εικόνα αύξησης τιμών η οποία προβληματίζει την ελληνική κοινωνία. Στην αισιόδοξη πλευρά όμως, πρέπει να δούμε ότι ο αποπληθωρισμός, έχει αρχίσει και αποκλιμακώνεται και κυρίως ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει αρχίσει και παρουσιάζει σημεία κάμψης. Υπενθυμίζω ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλούς μήνες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, έχουμε μονοψήφιο αριθμό στον πληθωρισμό των τροφίμων κι αυτό είναι κάτι αισιόδοξο και κάτι που μας κάνει να ελπίζουμε ότι αν δεν έχουμε κάποια πολύ μεγάλη κρίση μπροστά μας, ο πληθωρισμός θα εξομαλυνθεί πλήρως τους επόμενους μήνες. Προκειμένου, τουλάχιστον, να μειωθεί η αύξηση του ρυθμού των ανατιμήσεων».