Γώγος ενημέρωση: Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί παντού - Ανησυχία για τα νησιά
Στις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία και στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.
[caption id="attachment_1713622" align="alignnone" width="1200"] [/caption]
O Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί πλέον παντού, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση σε ανεμβολίαστους.
Παρατηρείται συνεχής αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην χώρα, ενώ σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στα νησιά.
Από την ενημέρωση απουσίαζαν η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία κάνει χρήση της καλοκαιρινής της άδειας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.
Ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε:
«Φαίνεται ότι έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόλις 1,2 δισ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε όλον τον κόσμο, ενώ έχουν διατεθεί πάνω από 4 δισ. δόσεις.
Η παραλλαγή Δέλτα έχει επικρατήσει παντού. Η Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική και έχουμε ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση, κυρίως σε μη εμβολιασμένους, ενώ μεταδίδεται και από εμβολιασμένους, αλλά για πολύ μικρότερο διάστημα.
Η χρήση των μέτρων προστασίας και ιδιαίτερα της μάσκας είναι απαραίτητα για τη μείωση της διασποράς.
Το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα εμφανίζει συνεχή αύξηση. Έχουμε 12,44% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα των νοσούντων. Σε αρκετά νησιά σημαντικό πρόβλημα θετικότητας.
Η πανδημία μεταδίδεται πλέον μέσω των νέων, αλλά εμφανίζει και αύξηση σε μεγαλύτερους, οι οποίοι δεν έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα.
Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 44%, ενώ στις ΜΕΘ η κάλυψη είναι 60%. Μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κρήτη, με 96% κάλυψη.
Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται, με υποκείμενα νοσήματα και άνω των 65. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία. Ο εμβολιασμός βοηθάει, καθώς έχουμε το μικρότερο ποσοστό νποσηλειών σε σχέση με τον αριθμό των νοσήσεων.
Τα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, αλλά δεν είναι τέλεια. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα φάρμακα. Ως εκ τούτου μπορούν να νοσήσουν και πλήρως εμβολιασμένοι, με ηπιότερα συμπτώματα. Η εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το ελπιδοφόρο είναι ότι βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές αρκετά φάρμακα, τα οποία θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ασθενών.
Καλώ τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα να σπεύσουν να εμβολιαστούν άμεσα και όσους επιστρέφουν από διακοπές, να κάνουν το τεστ. Ζητώ επίσης από τους υπευθύνους να συνεχίσουν τους σχολαστικούς ελέγχους. Καλώ επίσης το 10% των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν άμεσα».
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης εξήρε το έργο των υγειονομικών και εξέφρασε την ελπίδα του ότι το μικρό ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί θα το κάνει μέχρι την προθεσμία.
«Ο νόμος θα εφαρμοστεί» διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Κοντοζαμάνης.
«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις , ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά, ούτε και αστερίσκους».
Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για την δημόσια υγεία, κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους για να μην βλάψουν την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Επιπλέον πρόκειται για μία μελετημένη ρύθμιση διότι προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.