Σοκ στα social media: Γνωστός streamer ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο
Σοκ έχει προκαλέσει στα κοινωνικά δίκτυα η είδηση ότι ο πασίγνωστος 32χρονος streamer, Ninja, κατά κόσμον Tyler Blevins, πάσχει από καρκίνο.
Η είδηση έγινε γνωστή από τον ίδιο, ο οποίος μέσω «X» ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο μετά από ένα απλό check up.
Όπως αναφέρει, πριν από μερικές εβδομάδες πήγε σε έναν δερματολόγο, που βρήκε μια κρεατοελιά στο κάτω μέρος του ποδιού του που έπρεπε να αφαιρεθεί για τυπικούς λόγους. Ωστόσο, αυτό έγινε μελάνωμα. Οι γιατροί ευτυχώς είναι αισιόδοξοι αφού βρέθηκε νωρίς.
«Εντάξει, είμαι ακόμα σε λίγο σοκ, αλλά θέλω να σας κρατάω όλους ενήμερους. Πριν από μερικές εβδομάδες πήγα σε έναν δερματολόγο για έναν ετήσιο έλεγχο δέρματος που μου είχε προγραμματίσει προληπτικά η Jess (η γυναίκα του). Υπήρχε μια κρεατοελιά στο κάτω μέρος του ποδιού μου που ήθελαν να αφαιρέσουν. Επέστρεψε ως μελάνωμα, αλλά οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι το "πιάσαμε" στα πρώτα στάδια. Είχα μια άλλη μαύρη κηλίδα που εμφανίστηκε κοντά του, οπότε σήμερα έγινε η βιοψία και αφαίρεσαν την μεγαλύτερη περιοχή γύρω από το μελάνωμα με την ελπίδα ότι στο μικροσκόπιο θα το δουν καθαρά», είπε ο video gamer σε ανάρτησή του».
Τι είναι το μελάνωμα
Το μελάνωμα είναι κακοήθης όγκος του δέρματος και των σπλάγχνων (εξωδερματικό μελάνωμα). Πρόκειται για κακοήθεια των μελανοκυττάρων. Προσβάλλει κυρίως ανοικτόχρωμους ανθρώπους, ηλικίας 60 χρονών και άνω. Ωστόσο παρουσιάστηκε μια αύξηση των κρουσμάτων σε μικρότερες ηλικίες πρόσφατα, εξ αιτίας της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο και το σολάριουμ.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου
Οι ισχυρότεροι παράγοντες κινδύνου είναι το ατομικό ιστορικό και η παρουσία πολλαπλών σπίλων (ιδίως όταν είναι δυσπλαστικοί). Οι φακίδες, το ανοικτό χρώμα δέρματος και η έκθεση στον ήλιο ή υπεριώδη ακτινοβολία, είναι επιπλέον παράγοντες κινδύνου.
Μεταστάσεις
Το μελάνωμα δίνει μεταστάσεις τόσο μέσω λεμφαδένων, όσο και μέσω του αίματος. Ανάλογα με την ύπαρξη απομακρυσμένων μεταστάσεων υπολογίζεται η πρόγνωση (υπολογισμός ποσοστού επιβίωσης) των ασθενών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρόγνωση είναι καλή και ποσοστό άνω του 75% επιβιώνει με καλές συνθήκες για περισσότερα από 5-10 χρόνια.