Ποια είναι η πρωτοποριακή μέθοδος που έσωσε 25χρονη σε νοσοκομείο στην Αθήνα
Με την πρωτοποριακή μέθοδο της μηχανικής θρομβεκτομής μόνο με τοπική αναισθησία, σώθηκε η ζωή μιας 25χρονης με μαζική πνευμονική εμβολή, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματας». Η ασθενής ήταν αιμοδυναμικα ασταθής, ενώ ήταν εντυπωσιακή η ποσότητα θρόμβων που αναρροφήθηκε από την πνευμονική αρτηρία του κοριτσιού.
Η βελτίωση της κατάστασης της ασθενούς ήταν άμεση, μετά την ολοκλήρωση της επεμβατικής πράξης, την οποία πραγματοποίησε ο Επεμβατικός Ακτινολόγος Νικόλαος Πτώχης.
Τη σωτήρια επέμβαση έκανε γνωστή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης με σχετικό tweet.
Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε σε συνεργασία με την Γ' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Σωτηρία με τη συμβολή του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Γεράσιμου Σιάσου και την Γ παθολογική κλινική του «Γ. Γεννηματάς» στην οποία Συντονίστρια είναι η Ματίνα Παγώνη, προσθέτει ο υπουργός Υγείας.
Τέλος, επισημαίνει πως το Τμήμα του αγγειογράφου στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματας» σε συνεργασία με την Γ' Παθολογική Κλινική αποτελούν κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση ασθενών με πνευμονική εμβολή και κατατάσσονται στα τρία καλύτερα κέντρα στην Ευρώπη, με το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που έχουν αντιμετωπιστεί με την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο.
Πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα από ζωντανό δότη σε ζωντανό λήπτη
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, στις 11 Ιανουαρίου 2024, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ» προκειμένου να δει 23χρονη ασθενή, η οποία υπεβλήθη με επιτυχία σε μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη - τον πατέρα της 50 ετών- και ενημερώθηκε για την καλή, άμεση μετεγχειρητική πορεία και των δύο.
Η επέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών από την ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Γεωργίου Σωτηρόπουλου, με τη συμμετοχή του Γερμανού καθηγητή Dieter Broering.
Μετά την επίσκεψη, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:
«Επισκέφθηκα σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "ΛΑΪΚΟ", προκειμένου να δω την 23χρονη ασθενή που προ ημερών υπεβλήθη με επιτυχία σε μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη τον πατέρα της. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος διότι η επέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, από την ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Γεωργίου Σωτηρόπουλου, με τη συμμετοχή του Γερμανού καθηγητή Dieter Broering. Το ΕΣΥ προσφέρει πολυδιάστατο επιστημονικό έργο και παρέχει εξειδικευμένη, υψηλού επιπέδου υγειονομική περίθαλψη στους Έλληνες πολίτες. Αυτή την πρωτοποριακή και αναπτυξιακή διάστασή του θέτουμε ως προτεραιότητα να την αναδείξουμε και να την ενισχύσουμε».