Γλυπτά του Παρθενώνα: Αντίγραφα 3D προς αντάλλαγμα για επαναπατρισμό;
Τα αντίγραφα είναι κατασκευασμένα από λευκό μάρμαρο από την ίδια περιοχή της Ελλάδας με τα αυθεντικά.
Σε μια τολμηρή πρωτοβουλία που ίσως αλλάξει το μέλλον της αποκατάστασης πολιτιστικής κληρονομιάς, ο αρχαιολόγος Roger Michel και η ομάδα του δημιούργησαν τρισδιάστατα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Στο εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας τους στην Κεντρική Ιταλία, η ομάδα Michel χρησιμοποίησε προηγμένο εξοπλισμό ψηφιακής εκτύπωσης 3D για να αναδημιουργήσει τα μάρμαρα με εκπληκτική ακρίβεια. Στόχος τους: να προσφέρουν τα αντίγραφα στο Βρετανικό Μουσείο ως χειρονομία καλής θέλησης, με αντάλλαγμα τον επαναπατρισμό των αυθεντικών στην Ελλάδα.
Παρ' ό,τι το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε στο παρελθόν αίτημα του Michel για πρόσβαση στα μάρμαρα, η ομάδα του βρήκε ένα κενό στους κανονισμούς του μουσείου που επιτρέπει στους επισκέπτες να χρησιμοποιούν εξοπλισμό 3D σάρωσης για μη εμπορικούς σκοπούς.
"Διαβάσαμε τους κανονισμούς και λένε ρητά ότι οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιούν εξοπλισμό 3D σάρωσης και να αξιοποιούν τα αποτελέσματα για μη εμπορικούς σκοπούς", δήλωσε ο Michel στην εκπομπή "Stuff the British Stole" του ABC iview.
Η πρωτοβουλία έχει λάβει θερμή υποστήριξη από Έλληνες σε όλο τον κόσμο που ονειρεύονται την επιστροφή των μαρμάρων στην πατρίδα τους. Συμπαραστάτης στην προσπάθεια είναι και ο Βρετανός ηθοποιός Stephen Fry, γνωστός υποστηρικτής της επιστροφής των γλυπτών.
Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση, που συνδυάζει σύγχρονη τεχνολογία με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, ίσως ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αποκαθιστώντας ένα σημαντικό κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς.
Η επιτυχία του Michel μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την επίλυση παρόμοιων διαφορών γύρω από πολιτιστικά αντικείμενα σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει την επιστροφή ανεκτίμητων μνημείων στους νόμιμους τόπους τους.
Η πρωτοβουλία ονομάζεται "The Parthenon Project" και η ομάδα του Michel χρησιμοποίησε ψηφιακή τεχνολογία και φωτογραμμετρία για να δημιουργήσει τα 3D αντίγραφα.
Τα αντίγραφα είναι κατασκευασμένα από λευκό μάρμαρο από την ίδια περιοχή της Ελλάδας με τα αυθεντικά.
Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση των αντιγράφων θα διαρκέσει περίπου 5 χρόνια.