Γλυπτά του Παρθενώνα δημοσκόπηση: Επιστροφή στην Ελλάδα θέλει το 59% των Βρετανών
Σύμμαχο στην απαίτηση για επιστροφή των Γλυπτών του ΠΑρθενώνα στην Ελλάδα φαίνεται ότι βρίσκει η ελληνική κυβέρνηση στους Βρετανούς πολίτες.
Αυτό τουλάχιστον δείχνει δημοσκόπηση που έγινε το YouGov καθώς οι περισσότεροι Βρετανοί, ανεξαρτήτου φύλου, κοινωνικής τάξης, ηλικίας, πιστεύουν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Από τους 7.717 ανθρώπους που απάντησαν στο ερώτημα της έρευνας από την Τρίτη (23.11.2021) όταν τέθηκε, το 59% απάντησε ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, το 18% πως πρέπει να μείνουν στη Βρετανία και το 22% δεν εξέφρασε άποψη.
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι αρχαία γλυπτά που αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη της Αθήνας από το 1801 έως το 1812 (όταν η Ελλάδα ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία) και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1817. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την επιστροφή τους αλλά το Βρετανικό Μουσείο έχει αρνηθεί. Που πιστεύετε ότι ανήκουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε.
Η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα είναι η επικρατούσα άποψη σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των ερωτηθέντων, δηλαδή ανά φύλο, πολιτικές πεποιθήσεις, ηλικία και κοινωνική τάξη.
Ενδεικτικά, το 49% των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος απαντά «Ελλάδα» στο ερώτημα έναντι 28% που απαντά «Βρετανία». Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος είναι 73% έναντι 11%.
Τζόνσον: Τα Γλυπτά δεν θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Guardian φέρνει στη δημοσιότητα μια επιστολή από το 2012 στην οποία ο τότε δημάρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον απαντούσε προς στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, γράφοντας του ότι «σε έναν ιδανικό κόσμο είναι ασφαλώς αλήθεια ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δε θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί ποτέ από την Ακρόπολη και σήμερα θα ήταν δυνατό να τα δει κανείς στην ολότητά τους».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Χινός, ζητούσε την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο ενόψει τότε της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Λονδίνου, αίτημα στο οποίο ο κ. Τζόνσον είχε απαντήσει αρνητικά.
Όπως εξηγούσε, κατά την άποψή του η αποχώρηση των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο μετά από πάνω από 250 χρόνια θα συνιστούσε «σοβαρή και αθεράπευτη απώλεια».
«Όσο και αν κατανοώ την επιχειρηματολογία για την αποκατάσταση στην Αθήνα, αισθάνομαι ότι εν τέλει πρέπει να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Λονδίνου», κατέληγε ο νυν πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.