Γλυπτά του Παρθενώνα: Αθήνα και Λονδίνο κοντά σε deal λέει η La Repubblica
Απορίες δημιουργεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες με έγκριτα διεθνή ΜΜΕ από τη μια να μιλούν για deal Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας για επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα μας, στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής και της ελληνικής κυβέρνησης από την άλλη η οποία μέσω διαρροών του ΥΠΠΟ διέψευσε τα δημοσιεύματα. Ωστόσο, την κυβέρνηση ακυρώνει το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο που επιβεβαιώνει ότι συνεχίζονται οι «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Μετά το Bloomberg, νέο δημοσίευμα αυτή τη φορά των Times αναφέρουν ότι τα Γλυπτά οδεύουν στην Ελλάδα και δίνουν μάλιστα τα συγχάρητήριά τους προς τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, λόγω των «ενδείξεων» που όπως λέει υπάρχουν πως είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού με τον οποίο τα Γλυπτά του Παρθενώνα. θα δοθούν στην Αθήνα.
Όπως αναφέρουν οι Times, που τονίζουν ότι η συμφωνία φέρεται να έχει ήδη συνταχθεί , τα Γλυπτά θα δοθούν υπό τη μορφή ενός «ανοιχτού δανείου». Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα δώσει άλλα εκθέματα, για μικρότερο όμως διάστημα.
«Αυτή η πρόταση παρακάμπτει το εμπόδιο της εντολής που υπάρχει και αναφέρει ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και απαγορεύεται από το νόμο να τις εκχωρήσουν», σχολιάζει.
Εξάλλου και η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι «Ελλάδα και Βρετανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Παραπέμποντας σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, προσθέτει πως «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Oικονομικών Τζορτζ Όσμπορν φέρεται να προσέφερε κλάδο ελαίας στην Αθήνα: δάνειο μακράς διαρκείας των Γλυπτών, εκ περιτροπής αποστολή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες οι οποίες θα εκτίθενται στο Λονδίνο».
Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η προσωρινή διευθέτηση που προτείνει ο Όσμπορν θα αποτελούσε σημαντική επικοινωνιακή νίκη για τους Έλληνες και βάση για βελτίωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει πιο οριστική μορφή τα επόμενα χρόνια».
«Τους τελευταίους δυο μήνες πνέει άνεμος αισιοδοξίας, μετά από ορισμένες ‘άκρως μυστικές’ συναντήσεις στην καρδιά του Λονδίνου τις περασμένες εβδομάδες», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.
Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τόσο αμερικανικά μουσεία, όσο και ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «η πίεση σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται ολοένα περισσότερο και είναι ολοένα πιθανότερο το Λονδίνο με κάποιο τρόπο τελικά να ενδώσει».
ΕΦΣΥΝ: Προεκλογική καπηλεία
Ωστόσο, η Εφημερίδα των Συντακτών μιλά για μυστικές συναντήσεις Μητσοτάκη που γίνονται ερήμην της υπουργού Πολιτισμού χωρίς την ομπρέλα της UNESCO και χωρίς τη συμμετοχή της ηγεσίας του Μουσείου της Ακρόπολης. Επιπλέον σύμφωνα με την εφημερίδα γίνονται υποβολιμαίες διαρροές σε ξένα ΜΜΕ για μερική επιστροφή και ορισμένο χρόνο.
Βεβαίως, αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προσχωρήσει σε συμφωνία για μερική επιστροφή με τη λύση του δανεισμού, ουσιαστικά θα αναγνωρίζει ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει την ιδιοκτησία των κλεμμένων από τον Έλγιν Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η πάγια ελληνική θέση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι η επανένωσή τους στον φυσικό τους χώρο με βάση τις διεθνείς συνθήκες και μέσω της διπλωματικής οδού. Το ελληνικό κράτος από τη σύστασή του, άλλωστε, δεν αναγνωρίζει δικαίωμα ιδιοκτησίας των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο. Εξάλλου, αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα όταν η Μελίνα Μερκούρη επανέφερε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, διαμηνύοντας στη διεθνή κοινότητα το δίκαιο και ηθικό του ελληνικού αιτήματος.