Γλυπτά Παρθενώνα: Παραλήρημα Bρετανού ιστορικού για την επιστροφή στην Ελλάδα
Η επικαιρότητα έχει κατακλυστεί από δημοσιεύματα σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στον απόηχο της είδησης ότι βρίσκεται στο τραπέζι και έχει ήδη συνταχθεί σχετική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Διεθνείς ιστορικοί, ακόμη και Βρετανοί, έχουν ταχθεί κατά καιρούς υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στη γενέτειρά τους.
Ανάμεσα στις απόψεις που ακούστηκαν, υπάρχει και του Βρετανού ιστορικού, Ντέιβιντ Αμπουλάφια (David Abulafia), ο οποίος αναφέρεται στα Γλυπτά ως «Ελγίνεια Μάρμαρα» και, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η επιστροφή τους αποτελεί «εθνικιστική ιδέα των Ελλήνων».
«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα δεν είναι ειδική περίπτωση»
«Όταν ήμουν στο σχολείο, είχα την τύχη να σπουδάσω αρχαία ελληνικά, και ο δάσκαλός μου των κλασικών πήγε τη φόρμα μου στο Βρετανικό Μουσείο για να δω τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Εδώ ήταν μια ευκαιρία να μάθω από τον δάσκαλό μου για τα αετώματα και τις μετόπες, και να εξερευνήσω σε κοινή θέα τους ελληνικούς μύθους, που διαδόθηκαν από τον Περικλή τον 5ο αιώνα π.Χ. Η κατανόηση της κλασικής ελληνικής γλυπτικής ήταν ένα σημαντικό μάθημα για την εκτίμηση της τέχνης.
Το να ότι τώρα υπάρχουν σοβαρές προτάσεις να σταλούν δανεικά μερικά ή όλα αυτά τα γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, είναι τρομερό. Πολλοί από εμάς υποθέσαμε ότι προστατεύονται από νομοθεσία που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να αλλοτριώνει αντικείμενα στις συλλογές του, εκτός από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Σε ορισμένες ασυνήθιστες περιπτώσεις (όπως τα Αιθιοπικά ταμπότ, ιερά αντικείμενα που κανείς εκτός από Αιθίοπες ιερείς δεν πρέπει να δει και δεν είναι διαθέσιμα για μελέτη), θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι αφορούν σε ειδική περίπτωση. Αλλά τα «Ελγίνεια Μάρμαρα» δεν αποτελούν μια τέτοια περίπτωση» περιγράφει ο Αμπουλάφια σε άρθρο του στη Βρετανική Telegraph.
«Εθνικιστικές ιδέες των Ελλήνων η επιστροφή των Μαρμάρων»
«Πέρα από τη νομιμότητα, δεν υπάρχει ούτε ηθική ούτε πολιτική υπόθεση. Οι αντιιμπεριαλιστές ακτιβιστές, που κατηγορούν το Βρετανικό Μουσείο για κραυγαλέο εθνικισμό, παραβλέπουν τον τρόπο με τον οποίο η υπόθεση για την επιστροφή των Μαρμάρων έχει εξαρτηθεί από τις εθνικιστικές ιδέες των Ελλήνων.
Για πολλούς Έλληνες, η ελληνική ταυτότητα εξακολουθεί να περιστρέφεται όχι γύρω από το κλασικό παρελθόν, αλλά την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και τη βυζαντινή της κληρονομιά», αναφέρει στη συνέχεια ο ίδιος.