Γλύκατζη-Αρβελέρ: Οι Τούρκοι έχουν διαστρεβλώσει όλη την ιστορία [vid]
«Οι Τούρκοι έχουν διαστρεβλώσει όλη την ιστορία. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απαντήσουμε ιστορικά. Να πούμε ότι όταν οι Τούρκοι, μετά από τόσες αιώνες, γιορτάζουν την Πτώση της Πόλης δείχνουν σε όλο τον κόσμο ότι η Κωνσταντινούπολη δεν ήταν δική τους. Ότι την πήραν κάποτε και ότι ίσως κάποτε ίσως πρέπει να τη δώσουν πίσω», δήλωσε η βυζαντινολόγος και ιστορικός, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
Η πρώτη γυναίκα Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης μιλώντας στην ΕΡΤ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο βάθος των αιώνων τόνισε ότι «η μεγάλη ιδέα να πάρουμε πίσω την Πόλη τέλειωσε με την καταστροφή του ’22».
Η κορυφαία ακαδημαϊκός περιγράφοντας με το δικό της, μοναδικό τρόπο πτυχές της ιστορίας αναφέρθηκε στην αναγέννηση, δηλαδή την επιστροφή στο μεγαλείο του ελληνορωμαϊκού κατορθώματος. «Η αναγέννηση της Ευρώπης γίνεται μετά το 1453 ερήμην όμως των γεννητόρων της. Ούτε οι Ρωμαίοι, ούτε οι Έλληνες βρίσκονται σε κατάσταση που μπορούν να αποδώσουν κάτι από το αρχαίο μεγαλείο», επισήμανε.
Περιγράφοντας πώς άλλαξε η ιστορία της Ευρώπης με την άλωση της Πόλης δήλωσε ότι στους φυγάδες από την Κωνσταντινούπολη οφείλεται κυρίως η γνώση του ελληνικού αρχαίου κατορθώματος. «Το ότι η αρχαία Ελλάδα είναι μέρος της αναγέννησης είναι αλήθεια, αλλά ας μην ξεχνούμε ότι στην Ιταλία είχε ήδη λάμψει ο Ντάντε, ο Φραντζέλικο, ο Ντονατέλλο, ο Βοκκάκιος. Η αναγέννηση δεν είναι μόνο ελληνικό πράγμα είναι και ελληνορωμαϊκό».
Η κ. Γλύκατζη – Αρβελέρ πρόσθεσε επίσης ότι «μετά την μετά την πτώση της Πόλης ακολούθησε η ανακάλυψη της Αμερικής και εκεί οφείλεται η σύγκρουση των δύο, τελείως διαφορετικών, κόσμων».
Το Βυζάντιο ήταν το μεγαλείο του Ελληνισμού
«Το μεγαλύτερο μεγαλείο του ελληνισμού ήταν το Βυζάντιο» επισήμανε η ιστορικός λέγοντας ότι το Βυζάντιο ήταν το μεγαλείο του Ελληνισμού». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η πτώση της Πόλης και η Αγιά Σοφιά συνδέουν όλη τη Ρωμιοσύνη». Μιλώντας για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο δήλωσε πως ήταν ο πρώτος νεομάρτυρας του Γένους, ο οποίος περιμένει ακόμα την αγιοποίησή του από την Εκκλησία.
Αναφερόμενη στην Αγιά Σοφία η κορυφαία βυζαντινολόγος και ιστορικός είπε ότι δεν μετατράπηκε σε τζαμί επί Ερντογάν αλλά το 1453 και επισήμανε ότι «και ως μουσείο είχε βανδαλιστεί. Η Ουνέσκο ας ξυπνήσει και ας μη ζητάει μόνο τα αδύνατα, αλλά να κοιτάξει και τα δυνατά: να υπερασπίσει εναντίον των βανδάλων Τούρκων, Γκρίζων Λύκων ή άλλων την Αγιά Σοφιά, το μοναδικό αυτό μνημείο που έγινε τον 6ο αιώνα». Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ συμπλήρωσε, τέλος, ότι οι Έλληνες «πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Αγιά Σοφιά όπως είμαστε και για τον Παρθενώνα».