Γλυκά Νερά: Τι αναφέρει ο δικηγόρος του 33χρονου - Ετοιμάζει την γραμμή υπεράσπισης [vids]
Μπορεί ο 33χρονος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος να ομολόγησε την συζυγοκτονία της Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά το βράδυ της 11ης Μαΐου, ωστόσο ο ίδιος όπως όλα δείχνουν είναι έτοιμος να οργανώσει την γραμμή υπεράσπισης του εαυτού του, με απώτερο σκοπό να πέσει στα...μαλακά. Η δικαιοσύνη πλέον έχει τον λόγο.
Ανέκφραστος από την πρώτη στιγμή, παραδέχθηκε ότι σκότωσε την 20χρονη γυναίκα του δίπλα στο 11 μηνών μωρό τους, αφού πρώτα έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας επί 37 ημέρες, μη διστάζοντας να παρηγορεί την τραγική μητέρα της και να χρησιμοποιεί μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους, για να ενισχύει την εικόνα τού χαροκαμένου συζύγου που «εμπιστεύεται» τις αστυνομικές αρχές, υποστηρίζει πως η επιθετικότητα της άτυχης Καρολάιν ήταν η αιτία και η προσπάθειά του να υπερασπιστεί το παιδί του, η αφορμή για την πράξη του.
Μέσω των συνηγόρων του, διαμηνύει μέσα από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, την ώρα που έρχονται στο φως ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πώς έχασε τη ζωή της η άτυχη Καρολάιν, πως ό,τι έκανε, το έκανε για το παιδί του.
«Ένα πράγμα θέλω πια. Το παιδί μας, η Λυδία να πάει είτε στη μία μου οικογένεια, είτε στην άλλη μου οικογένεια. Η Λυδία είναι όλη μου η ζωή. Οι καυγάδες που είχαμε με την Καρολάιν αφορούσαν μόνο το παιδί μας», ανέφερε στους δικηγόρους του, ενώ ζήτησε και «συγγνώμη» από την οικογένεια της συζύγου του, την οποία αποκαλεί και δική του.
Μια οικογένεια, η οποία, εν αγνοία της, είχε βρει παρηγοριά στο δολοφόνο του παιδιού της…
«Η συγγνώμη είναι μικρή λέξη. Είμαι συντετριμμένος. Με νοιάζει μόνο το παιδί. Έκρυψα την αλήθεια, μόνο και μόνο για να μπορέσω να το μεγαλώσω. Μου αξίζει η τιμωρία μου και αρνήθηκα να με εξετάσει ψυχίατρος, είμαι πλήρως συνειδητοποιημένος για το τι έγινε», λέει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, σύμφωνα με δηλώσεις των συνηγόρων του στον ANT1.
Δικηγόρος πιλότου: «Δεν ήταν προσχεδιασμένο»
Ο Αλέξανδρος Παπαΐωαννίδης συνήγορος υπεράσπισης του 33χρονου πιλότου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για τις θέσεις του πελάτη του και, αρχικά, στάθηκε στο γεγονός ότι ο ίδιος ομολόγησε την πράξη του. «Θα μπορούσε να τα είχε αρνηθεί. Η πρόθεσή του ήταν να ομολογήσει», ανέφερε.
«Δεν μπορούμε να μπούμε στην ψυχοσύνθεσή του, εξ’ αρχής ο ίδιος λέει ότι αυτό που σκεφτόταν ήταν το τέκνο του μετά την πράξη», προσέθεσε ο δικηγόρος του 33χρονου.
«Έχει αναλύσει όλα τα περιστατικά και πως κατέληξε το θύμα. Δεν είχε κίνητρο, δεν είχε προσχεδιάσει το οτιδήποτε», υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωαννίδης, μεταφέροντας τις θέσεις του εντολέα του.
Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «τα πραγματικά περιστατικά μπορεί να ήταν πολύ διαφορετικά», σχολιάζοντας το πόρισμα της ιατροδικαστή. «Δεν πάει να κρυφτεί πίσω από νομικά παράθυρα ο εντολέας μου. Σε καμία περίπτωση, ούτε κίνητρο υπήρχε, ούτε είχε προσχεδιαστεί τίποτα. Δεν υπήρχε κανένας συνεργός».
Ο Αλέξανδρος Παπαΐωαννίδης επανέλαβε ότι ο 33χρονος είναι συντετριμμένος και είπε πως «το συγγνώμη, είναι η μικρότερη λέξη που μπορεί να εκφέρει».
«Συγγνώμη ζητά από τις δύο οικογένειες και από όλους», διευκρίνισε.
«Τον είδα, δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση, 37 ημέρες είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ένας άνθρωπος που δεν έχει καμία σχέση με εγκληματικότητα, έκανε μια πράξη την οποία έχει αποδεχτεί», όπως είπε.
«Η προμελέτη καταρρίπτεται από την ομολογία του. Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία. Είναι πολύ πρώιμο το στάδιο. Μέχρι την Τρίτη, θα έχουν συλλεχθεί τα στοιχεία για να απολογηθεί», σημείωσε ο συνήγορος του 33χρονου, ενώ ερωτηθείς για το αν μπορεί να μεταφέρει κάτι από την επικοινωνία του μαζί του, τόνισε: «Μπορώ να σας μεταφέρω την ειλικρινή μεταμέλειά του».
Ο Αναγνωστόπουλος θα απολογηθεί και με υπόμνημα και θα υποβληθεί και σε ερωτήσεις, με τον συνήγορό του να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ζητήσει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.
«Κρύβεται πίσω» από το παιδί
Στην συμπληρωματική του κατάθεση ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος «βάζει μπροστά» για μια ακόμα φορά το παιδί, λέγοντας πως «Ξάπλωσα δίπλα της προσπαθώντας να της πω ότι αυτό που έκανε στη Λυδία ήταν πάρα πολύ άσχημο». Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η άτυχη 20χρονη «δεν ήθελε ούτε να με ακούσει». Τη σκηνή του εγκλήματος κλήθηκε να περιγράψει για μια ακόμα φορά τα ξημερώματα της 18ης Ιουνίου ο κατηγορούμενος πιλότος εξεταζόμενος στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας.
Σε αυτήν, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος «βάζει μπροστά» για μια ακόμα φορά το παιδί, λέγοντας πως «Ξάπλωσα δίπλα της προσπαθώντας να της πω ότι αυτό που έκανε στη Λυδία ήταν πάρα πολύ άσχημο». Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, η άτυχη 20χρονη «δεν ήθελε ούτε να με ακούσει». «Μου είπε να φύγω και εγώ και η Λυδία» συμπλήρωσε για να προσθέσει πως «τότε λοιπόν, όπως ήταν μπρούμυτα ξαπλωμένη, πήγα από πάνω της, προσπαθώντας να την κάνω να με ακούσει».
«Αυτή τιναζόταν για να με πετάξει από πάνω της, αλλά όσο αυτή τιναζόταν, τόσο εγώ την πίεζα γιατί το μόνο που ήθελα ήταν να με ακούσει. Ενώ ήμασταν σε αυτή την κατάσταση, εγώ από πάνω της να την πιέζω και αυτή να τινάζεται, το μπροστά μέρος του προσώπου της, δηλαδή το στόμα, η μύτη και τα μάτια της κόλλησαν στο μαξιλάρι. Δεν θυμάμαι αν εκείνη τη στιγμή της πίεσα με τα χέρια μου το κεφάλι, νομίζω όμως ότι με το βάρος του σώματός μου της πίεζα το κεφάλι» είπε σε άλλο σημείο.
«Όσο την πίεζα, της είπα 2-3 φορές: ‘Τη μικρή δεν θα την ξαναχτυπήσεις’», καταλήγει. «Αυτό όλο πρέπει να κράτησε κάνα πεντάλεπτο, μέχρι που κατάλαβα ότι η Καρολάιν είχε σταματήσει να κουνιέται. Στη συνέχεια μέσα στον πανικό μου, προσπάθησα να την συνεφέρω, είδα όμως πως αυτό ήταν μάταιο».
Τη σκότωσε την ώρα που κοιμόταν
Την ώρα που η Καρολάιν κοιμόταν φέρεται ότι ο κατηγορούμενος πιλότος τη σκότωσε, ενώ ο θάνατός της δεν ήταν ακαριαίος, αλλά αγωνιώδης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ιατροδικαστική έκθεση, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του πιλότου, διαψεύδοντας τα όσα ισχυρίζεται ο ίδιος για τον τρόπο με τον οποίο την σκότωσε.
Τα συμπεράσματα για την κατάσταση που βρισκόταν η νεαρή κοπέλα, αλλά και την ώρα θανάτου της, που δεν συνέπιπταν με τις αρχικές καταθέσεις του συζυγοκτόνου, εξήχθησαν από την επεξεργασία των δεδομένων που είχαν καταγραφεί στο smartwatch που φορούσε η Καρολάιν.
Ώρα θανάτου 4:11
Στην κατάθεσή της, η ιατροδικαστής αναφέρει: «Αμέσως μόλις είδα το ρολόι που φορούσε το θύμα και γνωρίζοντας ότι αυτού του είδους τα ρολόγια καταγράφουν πολλαπλές παραμέτρους της δραστηριότητας και καρδιακής λειτουργίας, θεώρησα ότι έπρεπε να το βγάλω αμέσως, ώστε να προστατευθεί και να μεταφερθεί για αξιολόγηση στα εγκληματολογικά εργαστήρια».
Και σύμφωνα με την ίδια κατάθεση: «Από τα δεδομένα, λοιπόν, που έχουν καταγραφεί στο smartwatch και μου εκθέτετε, εκτιμώ τα ακόλουθα: Η καρδιακή συχνότητα ενός ατόμου εν ηρεμία ή σε φυσική δραστηριότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την ηλικία, την κατάσταση της καρδιάς ή αν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση σωματικού ή ψυχικού στρες.
Από τις τιμές που μου αναφέρετε, θεωρώ ότι η καρδιακή συχνότητα από 48 έως 58, η οποία καταγράφεται 1:41 έως 3:51 της 11ης Μαΐου 2021, αντιστοιχεί σε περίοδο ύπνου. Το ίδιο θεωρώ και για την καταγραφή στις 3:58, ώρα που οι παλμοί είναι 61/λεπτό. Στις 4:05 οι παλμοί αυξάνονται κατά 50% περίπου από τους παλμούς που είχε το άτομο εν ηρεμία στον ύπνο του.
Θεωρώ ότι εκείνη τη χρονική στιγμή το άτομο βρισκόταν σε κατάσταση πολύ ισχυρού ψυχικού ή σωματικού στρες. Με δεδομένο ότι έχω προσδιορίσει την ώρα του θανάτου κατά τη στιγμή της αυτοψίας του χώρου στις πέντε με έξι ώρες, από τις 10 η ώρα που ήταν η ώρα της αυτοψίας, θεωρώ απολύτως συμβατό η διαδικασία του μηχανισμού του θανάτου να έλαβε χώρα από τις 4:05 έως τις 4:11.
Στις 4:11 ώρα είναι η τελευταία καταγραφή του smartwatch και θεωρώ ότι αμέσως μετά επήλθε ο θάνατος. Από τη νεκροψία και νεκροτομή είχα συμπεράνει ότι η διαδικασία του θανάτου πράγματι διήρκεσε μερικά λεπτά, ότι δηλαδή ο θάνατος δεν ήταν ακαριαίος».
Τον εκθέτει το ιατροδικαστικό πόρισμα
Τα ιατροδικαστική ευρήματα φαίνεται πως δεν είναι συμβατά με τις περιγραφές του πιλότου, με βάση όσα ο ίδιος περιέγραφε στις καταθέσεις του ότι είχαν λάβει χώρα στη σκηνή του εγκλήματος.
«Τον εξέτασα περί ώρα δύο 11 Μαΐου 2021, δηλαδή 8 ώρες περίπου μετά την 6:08 ώρα. Η επικοινωνία ήταν άριστη, δεν έφερε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ούτε εμφάνιζε ασφυκτικά σημεία. Αποκλείω την πιθανότητα ο άντρας που εξέτασα, ηλικίας 33 ετών, πιλότος στο επάγγελμα και χωρίς κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, να έχει παραμείνει επί 2 ώρες σε κατάσταση αναισθησίας.
Η απώλεια των αισθήσεων σε ένα άτομο για οποιοδήποτε λόγο, όπως φόβο, υπογλυκαιμία ή προσωρινή πρόκληση ασφυξίας, αναμένεται να διαρκέσει 10 λεπτά της ώρας και σε καμία περίπτωση 2 ώρες. Σε κάθε περίπτωση, ένας νεαρός υγιής άνθρωπος δεν θα μπορούσε να παραμείνει λιπόθυμος επί 2 ώρες. Οι σωματικές του βλάβες ήταν όλως ελαφρές».