Γκουαϊδό Βενεζουέλα: Κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε 40 εκατομμύρια δολάρια από την ανθρωπιστική βοήθεια
Έκθεση - «κόλαφος» που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post, κατηγορεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ότι έχει υπεξαιρέσει περί τα 40 εκατομμύρια δολάρια από τα ξένα περιουσιακά στοιχεία της χώρας που προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με την Washington Post, επιχειρηματίες της Βενεζουέλας με έδρα το Μαϊάμι, όπως ο Jorge Reyes και ο Pedro Antar έφτιαξαν ένα σχέδιο προκειμένου να αρπάξουν τα χρήματα αυτά αναζητώντας περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στη Λατινική Αμερική.
Τα περιουσιακά στοιχεία περιλάμβαναν μετοχές εταιρειών, αυτοκίνητα, σπίτια και άλλα ακίνητα που ανήκαν στην εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA). Στο σκάνδαλο διαφθοράς εμπλέκεται επίσης ένας Αργεντινός δικηγόρος που προσδιορίζεται ως Sebastian Vidal, Javier Troconis που διορίστηκε ως επίτροπος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας και ο Jose Hernandez, γενικός εισαγγελέας του Γκουαϊδό.
Ο Χουάν Γκουαϊδό με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο
Το συγκεκριμένο παράρτημα που εδρεύει στις ΗΠΑ είχε πρόσβαση σε αναφορές για συμβάσεις που υπογράφηκαν από τους εκπροσώπους του Γκουαϊδό κατά τη διαδικασία αναγνώρισης και ανάκτησης των περιουσιακών στοιχείων. «Το παράρτημα, η Troconis υπέγραψε με μια νομική εταιρεία από τη Νότια Φλόριντα για να ανακτήσει έναν λογαριασμό με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που περιείχε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ που ανήκουν στο Υπουργείο Τροφίμων της Βενεζουέλας», αποκαλύπτει η Washington Post.
Επιπλέον, ο Γκουαϊδό «κούρεψε» το ήμισυ του χρέους των 269 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο η Παραγουάη όφειλε στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας την PDVSA. Παρόλο που και οι δύο συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν με τη συγκατάθεση του Γκουαϊδό, ο τελευταίος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το σκάνδαλο.
«Αυτές οι πράξεις αποδεικνύουν την παράτυπη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό, μια πράξη που συγκαλύφθηκε από τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», προσθέτει η έκθεση.
Αλλάζει «ρότα» ο Μπάιντεν;
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης της Λατινικής Αμερικής που επικαλούνται το Bloomberg, μετά τη σκληρή και επιθετική πολιτική του Τραμπ σε βάρος της Βενεζουέλας, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να αλλάξει την τακτική της Ουάσιγκτον και να επιχειρήσει σχετικό συμβιβασμό με το καθεστώς Μαδούρο. Ο συμβιβασμός θα προβλέπει άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Βενεζουέλας με αντάλλαγμα ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη χώρα, χωρίς όμως η Ουάσιγκτον να θέτει ως προϋπόθεση την παραίτηση Μαδούρο, όπως έκανε η κυβέρνηση Τραμπ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να απευθυνθεί και σε χώρες που στηρίζουν το καθεστώς της Βενεζουέλας, όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Κούβα, χωρίς, ωστόσο να αποκλείεται η άρση κάποιων κυρώσεων σε βάρος του Καράκας να συνοδευτεί με άλλες, αν ο Μαδούρο δεν φανεί συνεργάσιμος.