Σεισμοί στη Σαντορίνη: Στο μικροσκόπιο των ειδικών η ανύψωση της καλντέρας και το ρήγμα της Αμοργού
Παραμορφώσεις στην καλντέρα καταγράφουν οι επιστήμονες, με τον καταιγισμό σεισμών στα ανοιχτά Σαντορίνης και Αμοργού να συνεχίζεται.
![InTime / Flash.gr InTime / Flash.gr](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/72/santorini-63L1f.jpg)
Συνεχίζεται το πρωτοφανές «σμήνος» σεισμικών δονήσεων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τους κατοίκους των νησιών να παραμένουν ανάστατοι και τους επιστήμονες να εκφράζουν αβεβαιότητα για την εξέλιξη του φαινομένου.
Την ίδια ώρα, παραμένουν οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των ειδικών για το κατά πόσο η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή συνδέεται με τα ηφαίστεια του Κολούμπου και της Σαντορίνης και για το αν θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη των ηφαιστείων.
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, βρίσκεται μαζί με ομάδα επιστημόνων στην περιοχή, καταγράφοντας σημαντικές αλλαγές στην καλντέρα της Σαντορίνης.
«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της καλντέρας έως και 4 εκατοστά, από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι και σήμερα. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς και προς δυσμάς. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω τώρα ότι είναι ανησυχητικό. Το έχουμε ξαναδεί το 2011-12 και δεν ακολουθήθηκε από έκρηξη», τόνισε ο κ. Γκανάς στον ALPHA. «Είναι όμως μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε», πρόσθεσε.
Εύη Νομικού: Αν ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού, θα μιλήσουμε σε άλλη βάση
«Το ηφαίστειο δεν είναι έτοιμο να εκραγεί», ανέφερε η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και ηφαιστειολόγος, Εύη Νομικού, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης (12/2) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action 24. Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο γιατί κάποιοι είναι τρομοκρατημένοι... ο κόσμος θα τρελαθεί». Η καθηγήτρια υπογράμμισε ότι πλέον οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν με καλύτερο τρόπο τα επίκεντρα των δονήσεων.
Τα χαρακτηριστικά της έντονης δραστηριότητας στην περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό - όπου το βράδυ της Τετάρτης (12/2) καταγράφηκε ένας ακόμη δυνατός σεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ - προσπάθησε να περιγράψει η Εύη Νομικού, μιλώντας στο ΕΡΤNews.
«Αυτός ο χώρος έχει μια ιδιαιτερότητα. Έχει ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που είναι το Κολούμπο αλλά έχει και πολλές ενεργές ρηξιγενείς ζώνες που βρίσκονται πολύ δίπλα στο Κολούμπο. Άρα, όταν ξεκίνησε αυτή η σεισμική δραστηριότητα προσπαθούσαμε να βρούμε πού είναι τα επίκεντρα», εξήγησε.
«Δεν σημαίνει ότι η κίνηση του μάγματος στα έγκατα της γης μπορεί να φέρει μια ηφαιστειακή έκρηξη. Το 2011 και το 2012 υπήρχε πάλι κίνηση του μάγματος στη Σαντορίνη, το μάγμα όμως δεν έφτασε στην επιφάνεια. Κι ενώ είχαμε 14 μήνες σεισμούς, δεν είχαμε ηφαιστειακή έκρηξη», είπε η κ. Νομικού.
«Δεν έχουμε ενδείξεις για έκρηξη στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου -γιατί αυτό φοβούνται οι περισσότεροι», τόνισε.
«Το σύστημα των ρηγμάτων στην περιοχή είναι ενεργοποιημένο», σημείωσε, αναφερόμενη στο πού εντοπίζονται μέχρι στιγμής τα επίκεντρα των σεισμών. «Όμως όλα αυτά τα ρήγματα έχουν ένα τέτοιο μήκος, το οποίο δεν μπορεί να επιφέρει ένα σεισμό μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ. Εάν τυχόν βρεθούν τα επίκεντρα σε έναν άλλο σεισμογόνο χώρο, όπως το ρήγμα της Αμοργού, τότε μπορούμε να συζητήσουμε με διαφορετική άποψη».
«Οι επιστήμονες πρέπει να είναι ενωμένοι, δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η εικόνα ότι ο ένας τσακώνεται με τον άλλον», πρόσθεσε η Εύη Νομικού
«Δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο να γίνει σεισμός 6,5R»
Για το πρωτόγνωρο φαινόμενο μίλησε ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος στο Action 24 και την εκπομπή «Η Επόμενη μέρα», τονίζοντας πως δεν θεωρεί ως το πιο πιθανό σενάριο να γίνει ένας σεισμός 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή. Όπως ανέφερε ο γνωστός επιστήμονας, «έχουμε μια σμηνοσειρά, που δεν έχει έναν σεισμό πολύ πιο δυνατό από τους άλλους».