Γηροκομείο Χανίων: Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση - Παραπέμπονται 7 άτομα για εγκληματική οργάνωση
Για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορεί ο εισαγγελέας τους εμπλεκομένους στη φρικιαστική υπόθεση με το γηροκομείο Χανίων, που είχε σοκάρει το πανελλήνιο.
Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης για 35 περιπτώσεις τροφίμων της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων πρότεινε, τη Μεγάλη Πέμπτη, ο αρμόδιος εισαγγελέας Χανίων, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, για τους επτά βασικούς κατηγορουμένους στην πολύκροτη υπόθεση του γηροκομείου Χανίων.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, στην πολυσέλιδη εισήγησή του (αριθμεί 180 σελίδες), προτείνει να καθίσουν στο εδώλιο με τις κατηγορίες, ανά περίπτωση, της διεύθυνσης, συγκρότησης, συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελούμενης με πράξεις και με παραλείψεις κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης.
Ο εισαγγελέας αναφέρεται σε συνολικά 35 πρόσωπα ηλικιωμένων, ενώ ζητά την απαλλαγή των κατηγορουμένων για δύο περιπτώσεις και τη μετατροπή της κατηγορίας, σε μια τρίτη περίπτωση, για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου προσώπου.
Κατά την κρίση του εισαγγελικού λειτουργού προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και σοβαρότατες ενδείξεις ενοχής σε βάρος των «7» και εν προκειμένω για: διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος της 67χρονης, που φέρεται στην πραγματικότητα ως κύρια υπεύθυνη λειτουργίας και διαχειρίστρια όλων των ζητημάτων στη δομή, της συγκρότησης σε ό,τι αφορά στην 67χρονη, την 44χρονη κόρη της και τον γενικό γιατρό, της ένταξης και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση για όλους τους κατηγορουμένους.
Ως βασικοί κατηγορούμενοι φέρονται: μητέρα και κόρη, ιδιοκτήτες της δομής, ένας γενικός γιατρός και ένας ψυχίατρος (και οι τέσσερις βρίσκονται στη φυλακή ως υπόδικοι), και τρεις ακόμα εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Πρόκειται για έναν εργαζόμενο, συγγενή των ιδιοκτητών, ο οποίος είχε χρέη γραμματειακής υποστήριξης στη δομή και ενίοτε εκτελούσε και νοσηλευτικές εργασίες, όπως αναφέρεται, και δύο ακόμα άτομα που ανήκαν στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Τα αδικήματα, τα οποία αποδίδονται στους κατηγορουμένους, αφορούν χρονικά στην περίοδο από τον Μάιο του 2009 έως τον Μάιο του 2021.
Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι κατηγορούμενοι:
-παρέλειπαν να χορηγούν την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά, στους ηλικιωμένους
-παρέλειπαν να χορηγούν τη δέουσα ενυδάτωση και η χορήγηση υγρών ήταν ελλιπής έως ανύπαρκτη και επικίνδυνη για την υγεία των τροφίμων,
-παρέλειπαν να χορηγούν τα απαραίτητα αναλώσιμα για την καθαριότητα και την υγιεινή τους
-προέβαιναν σε «χημική καθήλωση» των τροφίμων μετά την εισαγωγή τους στη δομή προκειμένου να αδρανοποιούνται με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά την επαφή τους με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και καθηλωμένοι σε καρέκλες και αναπηρικά αμαξίδια
-προέβαιναν σε «τεχνητή καθήλωση» μέσω της τοποθέτησης ιατρικών συσκευών για την παροχεύτευση τροφής και ουροκαθετήρων για την ούρηση, αν και δεν χρειάζονταν ιατρικώς
-παρέλειπαν συστηματικά τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία,
- εκδήλωναν σταθερά απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.
Ο εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει ακόμη ότι πέραν των θανάτων των ηλικιωμένων που απαριθμούνται διεξοδικά, συνεπεία πράξεων και παραλείψεων συνδυαστικά ή μεμονωμένα των κατηγορουμένων, σε μερικές περιπτώσεις δεν επήλθε εν τέλει ο θάνατος των τροφίμων ηλικιωμένων της Μονάδας γιατί εν τέλει απετράπη, πλην όμως για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης των κατηγορουμένων, αλλά από εξωτερικά αίτια.
Έχουν προφυλακιστεί τέσσερα άτομα
Για την πολύκροτη αυτή υπόθεση έχουν ήδη προφυλακιστεί τέσσερα συνολικά άτομα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Φεβρουαρίου και μετά από μία μαραθώνια διαδικασία προφυλακίστηκαν οι ιδιοκτήτριες (μάνα και κόρη), ο ψυχίατρος του γηροκομείου και ο γενικός γιατρός.
Τρεις νοσηλευτές αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ έκαστος αλλά και με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, την εμφάνιση μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα καθώς τους ανακλήθηκε και η άδεια εργασίας.
Από την πλευρά τους οι δικηγόροι των κατηγορουμένων κάνουν λόγο για μία «υπόθεση σκευωρίας» που αναμένεται να αποδειχθεί στο δικαστήριο.
Στην αντεπίθεση οι κατηγορούμενες επικεφαλής του γηροκομείου
Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορούν ευθέως οι δυο προσωρινά κρατούμενες επί 1 χρόνο επικεφαλής του γηροκομείου στα Χανιά, την αντεισαγγελέα Χανίων και τον αρμόδιο ανακριτή, που χειρίστηκαν την υπόθεσή τους σχετικά με τις καταγγελίες για τους θανάτους ηλικιωμένων.
Οι δυο γυναίκες, η ιδιοκτήτρια και η κόρη της επιμένουν μέσα από τη μήνυση που υποβάλλουν δια των δικηγόρων Βασίλη Χειρδάρη και Νικου Ρουσσόπουλου ότι εναντίον τους «υπήρξε μια ενορχηστρωμένη και άδικη επίθεση από διάφορους (τους οποίους έχομε καταμηνύσει και ασκήσει αστικά ένδικα μέσα σε βάρος τους) αλλά και από τα τοπικά και μη ΜΜΕ με αποτέλεσμα να ασκηθούν σε βάρος μας ποινικές διώξεις πέρα από κάθε φαντασία και λογική, όπως για δήθεν ανθρωποκτονίες από πρόθεση (!) κ.α». με αποτέλεσμα «άδικα να βρισκόμαστε σχεδόν ένα χρόνο σε κατάσταση προσωρινής κράτησης».
Ως κερασάκι στην τούρτα της σε βάρος τους -όπως λένε- ενορχηστρωμένης επιθεσης, υπήρξε η στάση των δυο δικαστικών λειτουργών, στους οποίους καταλογίζουν αντιδικονομική λειτουργία, αφού εν ολίγοις καταγγέλλουν πως τους άσκησαν επιπλέον ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη σε βάρος τροφίμου που απεβίωσε το 2017, χωρίς να υπάρχει τέτοιο δικαίωμα και μάλιστα για πράξη που είναι ανέγκλητη, επομένως όχι παράνομη. Δηλαδή πως τους εξέθεσαν σε κακουργηματική δίωξη με κίνδυνο προφυλάκισης χωρίς να υπάρχει παράνομη πράξη.
Πηγή: cretalive.gr