ΓΙΟΥΛΑ: Πώς φτάσαμε στο λουκέτο της μεγαλύτερης υαλουργίας της Ελλάδας
Τίτλοι τέλους για την υαλουργία Γιούλα καθώς οι Πορτογάλοι ιδιοκτήτες ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι θα βάλουν λουκέτο στο εργοστάσιο που διαθέτει η εταιρεία στο Αιγάλεω. Σύμφωνα με πληροφορίες για να επισπευσθεί η διαδικασία προτάθηκε στους περίπου 300 εργαζόμενους να τους δοθεί η διπλάσια (από τη νόμιμη) αποζημίωση από την πορτογαλική BA, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Ιστορική βιομηχανία
Η ιστορία της Γιούλα ξεκίνησε πριν από σχεδόν 80 χρόνια όταν το 1947 ο Κυριάκος Βουλγαράκης, τεχνίτης υαλουργός, μαζί με τον αδελφό του Γιάννη αποφασίζουν να χτίσουν ένα μικρό φούρνο για την παραγωγή γυάλινων χειροποίητων επιτραπέζιων ειδών. Με την αστικοποιήση της μεταπολεμικής Ελλάδας τα γυάλινα είδη ήταν πρωταρχική ανάγκη κάθε νοικοκυριού. Ήδη το 1958 η Γιούλα απασχολούσε πάνω από 1.000 άτομα.
Τα επόμενα χρόνια θα αυτοματοποιήσει και θα πολλαπλασιάσει την παραγωγή της ενώ θα μπει και στον χορό των εξαγορών. Αρχικά στην Ελλάδα όπου θα εξαγοράσει το 1993 την “Κρόνος”, γνωστή για τα ποτήρια και τα τασάκια της, και στην συνέχεια το 1997 την Stind στην Βουλγαρία και ένα χρόνο αργότερα στην ίδια χώρα την Drujba στην Φιλιππούπολη.
Λίγο πριν από την πώληση της το 2016 η Γιούλα διέθετε έξι εταιρείες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία, 7 μονάδες παραγωγής με 15 κλιβάνους τήξεως γυαλιού και 49 γραμμές σχηματοδότησης προϊόντων οι οποίες παράγουν ετησίως πάνω από 2 δισ. τεμάχια προϊόντων συσκευασίας, 125 εκατ. τεμάχια επιτραπέζιων προϊόντων, 52.000 τόνους φαρμακευτικό γυαλί και 650.000 τ.μ. διακοσμητικό γυαλί.
Ένα χρόνο πριν την πώληση της ο κύκλος εργασιών της το 2015 ήταν της τάξης των 218,5 εκατ. ευρώ όταν οι συνολικές υποχρεώσεις της ξεπερνούσαν τα 412 εκατ. ευρώ το οποίο αποτελούσε και το μεγαλύτερο αγκάθι στην επιβίωση της. Η Γιούλα σε ένα βαθμό πλήρωσε ακριβά την επιλογή της να διατηρήσει την έδρα της στην Ελλάδα καθώς το 2014 σύναψε διεθνές εταιρικό ομολογιακό ύψους 185 εκατ. ευρώ με λήξη το 2019 και είχε απόδοση 10% (σ.σ. πιο ψηλή και από αυτή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου).
Παράλληλα “προβληματική” λόγω κόστους είναι η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα όπου η Γιούλα απασχολεί πάνω από 300 εργαζόμενους, στο σύνολο των περίπου 3.000 που είχε την περασμένη δεκαετία ο τότε ενιαίος όμιλος. Παρά τις επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση που πραγματοποίησε στην αρχή της οικονομικής κρίσης το εργοστάσιο παρέμεινε να μην αποδίδει όσο τα υπόλοιπα κυρίως λόγο του ενεργειακού κόστους που έχουν θέσει στους αρμόδιους υπουργούς, ακόμη και της σημερινής κυβέρνησης, οι επικεφαλής της εταιρείας. Χαριστική βολή ήταν η ενεργειακή κρίση της τελευταία τριετίας που ανέδειξε περισσότερο τα προβλήματα του εργοστασίου στην Ελλάδα σε σχέση με τα υπόλοιπα που διαθέτει ο πορτογαλικός όμιλος στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.