Γιώργος Περιστέρης: ΑΠΕ και αποθήκευση μειώνουν την ενεργειακή υποτέλεια της Ελλάδας
«Δεν ευθύνεται η πράσινη μετάβαση για την ενεργειακή κρίση» τόνισε ο Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μιλώντας στο συνέδριο Renewable & Storage Forum, διευκρινίζοντας πως η αιτία εντοπίζεται στην καθυστέρηση της ενεργειακής μετάβασης.
«Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε τώρα δεν είναι πρωτόγνωρη είχαν ξαναγίνει και τη δεκαετία το 70 κι το 80 και του 90», σημείωσε ο κ. Περιστέρης. «Για την ενεργειακή κρίση δεν ευθύνεται η ενεργειακή μετάβαση αλλά η μη ενεργειακή μετάβαση», τόνισε. «Τα γεωπολιτικά και τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών χωρών υπάρχουν διαχρονικά και δημιουργούν τις κρίσεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ ήλιο και αέρα και δυνατότητα μεγάλης αποθήκευσης που πρέπει να αξιοποιήσει», σημείωσε.
«Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να πάρουν μια σαφή θέση απέναντι στους υποκινητές αντιδράσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά αυτές ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων», πρόσθεσε σχολιάζοντας περιστατικά παραπληροφόρησης σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση και ανέφερε ότι «πρέπει να μπουν ανεμογεννήτριες, δεν υπάρχει άλλη λύση. Ή θα πεθάνουμε όλοι μαζί εξαιτίας της κλιματικής κρίσης ή θα πάμε σε απανθρακοποίηση».
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «το κρίσιμο τρίπτυχο για βιώσιμη ευημερία για όλους αποτελείται από τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας που μειώνουν την ενεργειακή υποτέλεια της Ελλάδας καθώς και τις διασυνδέσεις για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για όλους».
«Η χώρα έχει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ»
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, από τις παραπάνω ενέργειες δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μάλιστα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ενώ συνοδεύονται από σημαντική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα για την αποθήκευση, ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε πως η αντλησιοταμίευση πρέπει να αποτελέσει την νούμερο ένα επιλογή καθώς πρόκειται «για μια ώριμη, αξιόπιστη και ευέλικτη λύση που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας της χώρας».
«Σε αυτήν συμπληρωματικά μπορούν να λειτουργήσουν οι μπαταρίες, έχοντας υπόψη ότι δεν μπορούν να παρέχουν ανάλογου μεγέθους υπηρεσίες, ενώ, από άποψη υλικών και κατασκευής αποτελούν ένα έμβασμα προς την Ασία, όταν οι μονάδες αντλησιοταμίευσης έχουν σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά», πρόσθεσε.
Το φυσικό αέριο χρειάζεται ως αέριο μετάβασης, σημείωσε ο κ. Περιστέρης, αλλά όσο περισσότερο διεισδύουν οι ΑΠΕ τόσο λιγότερο φυσικό αέριο θα χρειαζόμαστε. Αν είχε προωθηθεί η αποθήκευση θα είχαμε μεγάλη μείωση κόστους. Αν λειτουργούσαν οι υπόγειες αποθήκες Καβάλας θα μειωνόταν το κόστος για φυσικό αέριο πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Έχουμε βάλει όμως μια ημερομηνία για το πότε θα λειτουργεί αυτή η αποθήκη;
“Με την ανάπτυξη την ΑΠΕ και της Αποθήκευσης μειώνεται σημαντικά όχι μόνο η ενεργειακή εξάρτηση, αλλά η ενεργειακή υποτέλεια. Στη Μολδαβία θα μειωθούν στο μισό οι ποσότητες φυσικού αερίου που κανονικά θα παραδίδονταν, έτσι επειδή κάποιος το ήθελε”, τόνισε.