Γιώργος Παπανδρέου: «Επιθυμούμε ειρηνευτική διαδικασία σεβόμενη τους διεθνείς κανόνες» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
«Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να πάρουν πρωτοβουλίες σε μια εποχή στην οποία η ήπειρός μας αλλάζει», δήλωσε χθες Σάββατο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε το τελευταίο διήμερο σειρά πολιτικών επαφών στην πρωτεύουσα της Ιταλίας.
Ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με τον γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, με τον περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης Νικόλα Τζινγκαρέτι και με τον δήμαρχο της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.
Ήταν επίσης ομιλητής σε εκδήλωση ινστιτούτου μελετών του Δημοκρατικού Κόμματος. Στο επίκεντρο της τοποθέτησής του ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία.
Αναφερόμενος στις επαφές του και στις προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Οι επαφές που είχα στην Ρώμη ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες. Έχουμε κοινούς προβληματισμούς γύρω από τα μεγάλα θέματα που προκύπτουν, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως. Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να πάρουν πρωτοβουλίες σε μια εποχή κατά την οποία η ήπειρός μας αλλάζει.
Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Εμείς βεβαίως θέλουμε να κινηθεί προς μια κατεύθυνση προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική, κάτι που θεωρούμε ότι είναι αδήριτη ανάγκη για το μέλλον της Ευρώπης των λαών και των πολιτών της. (Θέλουμε) μια Ευρώπη η οποία να υπηρετεί τον πολίτη με δίκαιο τρόπο, με κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατικά και συμμετοχικά. Που προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι ικανή να αυξήσει την αυτάρκειά της, έχει ουσιαστική φωνή. Με στόχο να μπορέσει να παίξει ρόλο στις μεγάλες προκλήσεις που ζούμε –όπως η ενεργειακή κρίση– και σε εκείνες που έχουμε μπροστά μας στην ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και παγκοσμίως.
Μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε:
«Επιθυμούμε προφανώς ειρηνευτική διαδικασία σεβόμενη τους διεθνείς κανόνες, διότι στην Ουκρανία έγινε εισβολή. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία και ελπίζουμε οι προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έτυχε να είναι πριν από εμένα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, να μπορέσουν να ευοδωθούν. Οι προοδευτικές δυνάμεις είναι εκείνες που θέλουν την ισχύ του δικαίου κι όχι το δίκιο του ισχυρού. Το επιθυμούμε σε διεθνές επίπεδο και μέσα στην κοινωνία μας, για να προστατέψουμε τον πολίτη μας από την αυθαιρεσία, την κατάχρηση εξουσίας, τη βία. Βλέπουμε επίσης και το θέμα της ασφάλειας όχι μόνο ως ένα σύστημα αμύνης αλλά με την ευρύτερη έννοια: ασφάλεια ενεργειακή, επισιτιστική, στην υγεία, στην παιδεία καθώς και για την προστασία όσων –μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα– αισθάνονται την περιθωριοποίηση, τον φόβο της ανεργίας και των νέων μορφών εργασίας που δεν δίνουν σιγουριά. Θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι στην αίσθηση σιγουριάς ασφάλειας και αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη».