Μπατατούδης: Ο «Batman» του ΠΑΟΚ που... χάθηκε στο σκοτάδι
Συμπληρώνονται 15 χρόνια από όταν ο Γιώργος Μπατατούδης καταδικάστηκε με 10ετή ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή, για υπεξαίρεση 7.3 εκατομμυρίων ευρώ (2.5 δισεκατομμυρίων δραχμών), από τις εταιρείες του. Το flash.gr πραγματοποιεί ένα flashback στη ζωή του, την θητεία του στον ΠΑΟΚ, αλλά και στο παρατσούκλι του «Batman» που αποκόμισε.
Ποιος ήταν ο Γιώργος Μπατατούδης
Ο Γιώργος Μπατατούδης ασχολούνταν με τον χώρο των επιχειρήσεων και των κατασκευών. Στη δεκαετία του '90 βίωσε μία γρήγορη επαγγελματική ανέλιξη, έλαβε τεράστια χρηματικά ποσά από συμφωνίες, αλλά και από το χρηματιστήριο και άρχισε να θέτει γερές βάσεις για τις επενδύσεις του.
Υπήρξε άλλοτε βασικός μέτοχος της τεχνικής εταιρείας ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ, της εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών Interstat, του τηλεοπτικού σταθμού Seven X, του ιστορικού Ακροπόλ Παλάς στην Αθήνα, το οποίο το 1999 πωλήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ υπήρξε και πρόεδρος των ΠΑΕ ΑΕΛ και ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Το κεφάλαιο ΠΑΟΚ και ο «Batman» Μπατατούδης
Θέλοντας να ενισχύσει τη «δύναμή» του, τον Ιανουάριο του 1996 στράφηκε στον αθλητισμό και άρχισε να «γλυκοκοιτάζει» τον ΠΑΟΚ. Έτσι, ο «Δικέφαλος του Βορρά» πέρασε από τα χέρια του Θωμά Βουλινού στα δικά του και το κλίμα στους οπαδούς της ομάδας διακρινόταν από αισιοδοξία. Ο Αθηναίος επιχειρηματίας με καταγωγή από τον Έβρο, εξελήφθη ως ο μεσσίας, ως ο άνθρωπος που θα έβαζε τέλος στην «ανομβρία».
Ο σύλλογος τότε είχε μεγάλα αγωνιστικά προβλήματα και δεν διεκδικούσε το πρωτάθλημα, όπως κάνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, εκείνη την σεζόν (1995/96), ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 14η θέση και απέφυγε τον υποβιβασμό στην 2η εθνική για 4 μόλις βαθμούς! Εντούτοις, το κλαμπ δεν είχε ούτε μία δραχμή χρέος.
Ο Γιώργος Μπατατούδης επιθυμούσε να βάλει τον ΠΑΟΚ για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο, ενώ εξασφάλισε και τα δικαιώματα ώστε να μεταδίδει τηλεοπτικά τους αγώνες της ομάδας του. Ο Μπατατούδης απέκτησε το παρατσούκλι «Batman» από τον κόσμο των Θεσσαλονικιών, λόγω αφενός του επωνύμου του, αλλά και επειδή ως πρόεδρος συνήθιζε να φοράει ένα χαρακτηριστικό μαύρο δερμάτινο παλτό, που έφτανε ως και τους αστραγάλους.
Παρά το γεγονός πως με τον ΠΑΟΚ ο «Batman» κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας τόσο το 2001, όσο και το 2003, οι φιλοδοξίες του κόσμου δεν εκπληρώθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της εποχής, από τις αρχές του 2000 είχαν αρχίσει τα πρώτα οικονομικά προβλήματα σε προσωπικό επίπεδο, τα οποία φυσικά δεν γινόταν να αφήσουν ανεπηρέαστα τον ποδοσφαιρικό σύλλογο.
Η «έξοδος» του Μπατατούδη από τον ΠΑΟΚ και τα προβλήματα με τον νόμο
Η ΠΑΕ πλέον για τον ίδιο είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα και από εκεί που αποθεωνόταν στην Τούμπα, η επιθυμία του κόσμου να... εξαφανιστεί από το κλαμπ ήταν ξεκάθαρη. Ο Μπατατούδης δέχθηκε στο γραφείο του έναν φάκελο με μία σφαίρα κι αφού άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητό του, απομακρύνθηκε από τον ΠΑΟΚ και παραχώρησε τις μετοχές του στις αρχές του 2004 στον Βασίλη Παγώνη και τον Γιάννη Γούμενο.
Ποιο, όμως, ήταν το κυριότερο πρόβλημα στον «Δικέφαλο του Βορρά»; Το ότι ο «Batman» τους άφησε ένα χρέος το οποίο ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ! Φτάνοντας στις 24 Μαρτίου 2009, ο Γιώργος Μπατατούδης καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 10 χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή. Το αδίκημα ήταν η υπεξαίρεση 2.5 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Interactive και, αφού θεωρήθηκε ως φυγόδικος, έχασε από τότε το δικαίωμα να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Σαφώς, σε περίπτωση που το έπραττε, θα συλλαμβανόταν άμεσα. Ο Μπατατούδης είχε πωλήσει σε δική του εταιρεία το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης όλων των αγώνων του ΠΑΟΚ για μια 5ετία, έναντι του ποσού των 1.3 δις δραχμών, ενώ γνώριζε ότι στην αγορά η αξία τους κυμαινόταν στα 3 δις δραχμές. Έπειτα, πούλησε διαδοχικά τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα τα χρήματα να καταλήξουν σε δική του εταιρεία.
Η Λιβύη, οι δύο συλλήψεις και η αθωότητα
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ συνελήφθη στη Λιβύη το 2010, μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν εις βάρος του οι δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης, όπου είχε καταφύγει έπειτα από καταδικαστική απόφαση εναντίον του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Τον Ιούνιο του 2013 κρίθηκε εν τέλει αθώος από το εφετείο και αφέθηκε ελεύθερος. Μετέπειτα, συνελήφθη ξανά στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2023, καθώς υπήρχε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του για σειρά από οφειλές. Σε βάρος του εκκρεμούσε κάθειρξη 11 ετών για παράβαση του νόμου περί επιταγών και φορολογίας, αλλά και για χρέη προς το Δημόσιο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας από την σύλληψή του τον Φεβρουάριο του 2023:
«Συνελήφθη, πρωινές ώρες σήμερα (10-2-2023) στην Καλλιθέα στο πλαίσιο διερεύνησης και αξιοποίησης πληροφοριών από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 77χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση, με συνολική ποινή φυλάκισης έντεκα (11) ετών και ενός (1) μηνός, για παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών, της φορολογικής νομοθεσίας και για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, ο 77χρονος στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, προέβαινε σε απάτες κατ’ εξακολούθηση, εξέδιδε ακάλυπτες επιταγές και δεν απέδιδε έγκαιρα τους αναλογούντες φόρους και τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές προς το ελληνικό δημόσιο. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα»