Γιώργος Λεχουρίτης στο Flash.gr: Η ακρίβεια θα συμπαρασύρει το 2022 - Απαιτούνται γενναία μέτρα
Για το μείζον θέμα της ακρίβειας μίλησε στον flash.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι ανατιμήσεις θα διατηρηθούν ολόκληρο το 2022.
Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ τονίζει ότι ενώ «η ακρίβεια καλπάζει ενώ η κυβέρνηση» κοιτάζει και την καλεί να προχωρήσει σε γενναία μέτρα με μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Τέλος καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί δεν περιορίζει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και διατηρεί ανενεργό το εθνικό συμβούλιο καταναλωτή και αγοράς.
Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργου Λεχουρίτη στον flash.gr και την Έλλη Κομνηνού:
ΕΡ.: Ποια είναι η εικόνα που επικρατεί στην αγορά. Έχουμε μπει στο καθεστώς των ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά;
Απ.: Δυστυχώς η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση κοιτάζει! Οι εξελίξεις με την ακρίβεια δυστυχώς εξαφανίζουν τη σύνταξη και τους μισθούς και το θέμα είναι ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο.Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσο υψηλές τιμές όχι μόνο στα εισαγόμενα προϊόντα αλλά και στα εγχώρια.Οι δικαιολογίες τύπου φταίνε οι καιρικές συνθήκες για την αύξηση των τιμών δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί ναι μεν οι εισαγωγές μπορεί να έχουν κάποιο επιπλέον κόστος αλλά ελληνικές ντομάτες να πωλούνται στα 2,67 ευρώ; ή η σουλτανίνα στα 2,35 ή το αγγουράκι στα 99 λεπτά το ένα; Οι αυξήσεις δε σε άλλα βασικά καταναλωτικά αγαθά κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 5 έως 25% ενώ υπάρχουν προϊόντα που ξεπερνούν το 50 ακόμα και το 100%. Για παράδειγμα ροδάκινα, γερμάδες, νεκταρίνια, σύκα, σταφύλια έχουν ξεπεράσει το 130%.
Ενδεικτικά σε λέω ότι αγόρασα πριν 20 μέρες τυρί γκούντα με 6,35 το κιλό και σήμερα είχε 9,37.
ΕΡ.: Αυτές οι αυξήσεις είναι χωρίς να έχει ενσωματωθεί η αύξηση στη ΔΕΗ;
ΑΠ.: Πράγματι αυτές οι αυξήσεις έχουν καταγραφεί χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Όταν το ψωμί πήρε 40 με 60 λεπτά το κιλό χωρίς να έχουν έρθει τα επιβαρυμένα τιμολόγια της ΔΕΗ τότε θα κατανοεί εύκολα πως οι εξελίξεις της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας καλά κρατούν.
ΕΡ.: Ο υπουργός Ανάπτυξης διατείνεται ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό και συγκεκριμέν αότι έχει ορίζοντα τα Χριστούγεννα...
ΑΠ:. Το να ακούμε τις δηλώσεις του κυρίου Γεωργιάδη, του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης ότι η κρίση θα κρατήσει μέχρι τα Χριστούγεννα αλλά παράλληλα να λέει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να μειώσει τους φόρους στα νοικοκυριά ώστε να αντισταθμιστεί η ακρίβεια, για μας φαίνεται ότι το τέλος της ακρίβειας δεν θα είναι το 2021 αλλά δυστυχώς θα συμπαρασύρει και το 2022. Τα δεδομένα όπως εξελίσσονται από τον Σεπτέμβριο του 2020 δείχνουν ακριβώς τις αντίθετες προβλέψεις του υπουργείου Ανάπτυξης.
ΕΡ.: Που αποδίδετε εσείς τις ανατιμήσεις;
ΑΠ.:Οι ανατιμήσεις είναι πρωτοφανείς και λόγω της πανδημίας. Η κρίση δεν χτύπησε τα αρτοσκευάσματα και τα είδη διατροφής των σούπερ μάρκετ γιατί αυτά δεν έκλεισαν ποτέ. Από την άλλη όμως βλέπουμε πως παρόλες τις εξαγγελίες για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας η κυβέρνηση παραμένει θεατής, δεν κάνει τίποτα παρά μόνον δηλώσεις.
Ερ.: Τι πρέπει δηλαδή να κάνει η κυβέρνηση;
ΑΠ.: Με δηλώσεις όμως και αφορισμούς δεν λύνονται τα ζητήματα. Θα πρέπει να πάρει σκληρά μέτρα όπως είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όπως είναι η εξαφάνιση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά διατροφής όπως νερό, γάλα, ψωμί κι άλλα είδη ώστε έτσι κατά κάποιο τρόπο να αντισταθμιστεί η απώλεια του εισοδήματος των συνταξιούχων και των εργαζομένων.
ΑΠ.: Η λαϊκή είναι φθηνότερη από το σούπερ μάρκετ; Τελικά τί πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές για να εντοπίζουν φθηνότερα αγαθά;
ΕΡ: Νομίζω ότι σε αυτήν τη φάση που συζητάμε η λαϊκή κατά κανόνα είναι φθηνότερη στις τιμές της από τα σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν όμως και ορισμένα είδη είναι ακριβότερα όπως πχ τα φρέσκα φασολάκια που στη λαϊκή τα βρίσκεις στα 4 ευρώ το κιλό ενώ στα σούπερ μάρκετ στα 3,80 ευρώ.
Η σύστασή μας ως καταναλωτές για να ισοσταθμίσουμε τη χασούρα είναι να κάνουμε έρευνα αγοράς στα καταστήματα της γειτονιάς μας, βλέπουμε τα φθηνότερα προϊόντα και αγοράζουμε.
ΕΡ.: Ως ΙΝΚΑ δέχεστε καταγγελίες για αισχροκέρδεια;
ΑΠ.: Βεβαίως ως ΙΝΚΑ δεχόμαστε καταγγελίες για αισχροκέρδεια και κάνουμε ελέγχους στην αγορά για να διαπιστώσουμε αν οι καταγγελίες πράγματι ευσταθούν.
ΕΡ.: Ποια είναι η συνεργασία σας με το Υπουργείο;
ΑΠ.: Το ΙΝΚΑ αλλά και οι υπόλοιπες καταναλωτικές οργανώσεις δεν έχουν και την καλύτερη εικόνα απέναντι στο υπουργείο, διότι ενώ υπάρχει το εθνικό συμβούλιο καταναλωτή και αγοράς, αυτό έχει να συγκροτηθεί από την ανάληψη της κυβέρνησης εδώ και δύο χρόνια από τη ΝΔ ενώ και την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο είχε να συγκροτηθεί επίσης δύο χρόνια. Συνεπώς η εκάστοτε κυβέρνηση δεν πολυαντιλαμβάνεται τη συνεργασία με τις καταναλωτικές ενώσεις.