Γιώργος Κατρούγκαλος: Τοποθέτηση του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά
Θετικό γεγονός χαρακτήρισε την Τρίτη ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος, τη συμφωνία για αποκλιμάκωση της έντασης, σε σχέση με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα, αμέσας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε αυτό αποτελούσε σκοπό και της Τουρκίας, αφενός για λόγους σχετικούς με την οικονομία και τον τουρισμό της, αφετέρου -και κυρίως- επειδή θέλει αυτήν την περίοδο να δίνει την εικόνα στη Δύση του «καλού παιδιού» που σέβεται διεθνές δίκαιο και διάλογο.
«Θα έπρεπε, λοιπόν, σε αυτή τη συγκυρία, η δική μας πλευρά να μην θέσει ως μοναδικό στόχο ένα ήσυχο καλοκαίρι, αλλά να επιδιώξει την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με σκοπό τη λύση. Διαφορετικά, η Τουρκία αναβαθμίζει την εικόνα της στη Δύση χωρίς κόστος. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, τόνισε, ότι δεν έχει εγκαταλείψει την αναθεωρητική στρατηγική της και θα επανέλθει στη γνωστή επιθετικότητα μόλις βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας με Ευρώπη και ΗΠΑ», σημείωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Όπως είπε, «ακόμη και την περίοδο αυτή, δεν λείπουν προκλήσεις, όπως τα δύο πρόσφατα περιστατικά παρενόχλησης ακταιωρών του Πολεμικού μας Ναυτικού από τουρκικά περιπολικά στη Μυτιλήνη. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ΕΕ συζητά μια πολύ σημαντική θετική ατζέντα με την Τουρκία, θα υπάρξει σημαντική βλάβη για τα συμφέροντα μας, εάν δεν διασυνδεθεί πλήρως η διαφορά μας με την Τουρκία με αυτή».
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, στο πλαίσιο αυτό έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα, να εξαρτηθεί η ενεργοποίηση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την υποχρέωση της τελευταίας να συμφωνήσει για την εκδίκαση της διαφοράς μας για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες στη Χάγη. Πρόκειται για ένα Ελσίνκι plus, με την έννοια ότι κρατά τα θετικά στοιχεία του Ελσίνκι, την ένταξη των ελληνοτουρκικών στο ευρωτουρκικό πλαίσιο, χωρίς τις σκιές στην αναφορά σε «συνοριακές διαφορές».
Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της φανέλας της Εθνικής Ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro, o κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «το θέμα καλύπτεται πλήρως, χωρίς "τρύπες" και "παραθυράκια", από τη Συμφωνία των Πρεσπών και συγκεκριμένα από τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 3 ζ και 1 παρ. 7».
«Η πρώτη από αυτές ορίζει την υποχρέωση αλλαγής του ονόματος για κάθε "δημόσια οντότητα" ή φορέα που έχει ιδρυθεί με νόμο, η δεύτερη ότι το συνταγματικό όνομα χρησιμοποιείται σε κάθε επίσημη χρήση. Δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία για τον δημόσιο χαρακτήρα μιας εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, κατέληξε. Κανείς δεν μπορεί να αγοράσει μία εθνική ομάδα, δεν υπάρχουν ποτέ δύο εθνικές ομάδες, γιατί κάθε μία από αυτές συνδέεται αναπόσπαστα με το δικό της κράτος, ανεξάρτητα εάν η αντίστοιχη ομοσπονδία έχει σωματειακό χαρακτήρα. Άμεσα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει τη συμμόρφωση με τη Συμφωνία, χωρίς τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί σε άλλα σημεία της, όπως, για παράδειγμα, με τα σχολικά βιβλία», ανέφερε - μεταξύ άλλων - ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.