Γιατί το μελάνωμα είναι σιωπηλός φονιάς και πώς θα προστατευτείτε
Πώς θα καταλάβετε ποιες αλλοιώσεις του δέρματος είναι επικίνδυνες για καρκίνο.
Αν και αποτελεί μόνο το 1% όλων των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα προκαλεί το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων. Με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων κατά 27%, θα πρέπει να λάβετε όλα τα μέτρα για να προστατευτείτε αποτελεσματικά.
Αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι, γιατί έχουν εκτεθεί για περισσότερο χρόνο στη UV ακτινοβολία, ενώ οι άντρες εμφανίζουν διπλάσια συχνότητα θανάτων από τις γυναίκες.
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος: το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα. Το μελάνωμα είναι το πιο επικίνδυνο από αυτά. Το πρώτο σημάδι του μελανώματος είναι μια αλλαγή σε μια υπάρχουσα ελιά ή η εμφάνιση μιας νέας, ασυνήθιστης ανάπτυξης στο δέρμα.
Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι ιάσιμα, αν διαγνωστούν νωρίς.
Ποια είναι τα μέτρα προστασίας από το μελάνωμα
Το πρώτο μέτρο προστασίας είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο. Καθώς είναι καλοκαίρι και δεν είναι δυνατόν να την αποφύγετε τελείως, πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό. Το τελευταίο μέτρο είναι η έγκαιρη διάγνωση από εξειδικευμένο δερματολόγο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να κάνετε τακτικά εξέταση του δέρματός σας και να προσέξετε συγκεκριμένα σημεία.
Ποια σημάδια πρέπει να σας ανησυχούν και πώς θα προστατευτείτε από το μελάνωμα
Σπίλοι: οι άνθρωποι με πολλούς σπίλους έχουν υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος, αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Δεν είναι όλοι οι σπίλοι μελάνωμα και το πρώτο βήμα είναι να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας για μια πιο ενδελεχή εξέταση όλων των σπίλων.
Σκουρόχρωμες ραβδώσεις: κάποια κρούσματα μελανώματος εμφανίζονται σε μέρη που δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και μοιάζουν με σκούρες ράβδους. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας και να αποφύγετε προληπτικά οποιαδήποτε έκθεση στον ήλιο.
Κόκκινες, λευκές και μπλε αποχρώσεις: το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται κατά των σπίλων, γι' αυτό υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν χρωματιστεί κόκκινοι ή μπλε. Επίσης, κάποιοι σπίλοι χάνουν εντελώς το χρώμα τους και εμφανίζονται λευκοί.
Σημεία με φαγούρα ή αιμορραγία: κάθε αλλαγή στο σχήμα ή το χρώμα του δέρματος μπορεί να είναι δηλωτική μελανώματος, αλλά τα σημεία με φαγούρα ή αιμορραγία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες και θα πρέπει να εξεταστούν από δερματολόγο.
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι τα πιο ισχυρά όπλα μας κατά του μελανώματος, του σιωπηλού αυτού φονιά. Καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση γύρω από το μελάνωμα γίνονται πιο επιτακτικές από ποτέ.
Πηγή: Mayo Clinic, Newsmax