Γιατί πρέπει να μάθουμε στον ύπνο να αναπνέουμε από την μύτη και να ξεχάσουμε το στόμα
Υπάρχουν δεκάδες επιστημονικά άρθρα για το πώς να σταματήσετε την αναπνοή από το στόμα όταν κοιμάστε και συμβουλές για το πώς να εισπνέετε βαθιά από τη μύτη σας για να βελτιστοποιήσετε την αναπνοή σας και τον ύπνο σας. Και, υπάρχει λόγος που ενθαρρύνεται η αναπνοή από τη μύτη σας.
“Από εξελικτική άποψη, αυτή είναι η τυπική προεπιλεγμένη λειτουργία – η αναπνοή από τη μύτη”, δήλωσε ο Δρ Sam Huh, επικεφαλής της ωτορινολαρυγγολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai Brooklyn. «Στην πραγματικότητα, όταν είμαστε νεογέννητα, μπορούμε ουσιαστικά να αναπνέουμε μόνο από τη μύτη μας», εξήγησε ο Huh.
Η αναπνοή από τη μύτη είναι κάτι σαν φίλτρο και υγραντήρας για το σώμα σας
Όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία, η αναπνοή από τη μύτη είναι καλύτερη από την αναπνοή από το στόμα, δήλωσαν οι ειδικοί στη HuffPost.
Οι τρίχες της μύτης μας φιλτράρουν κάποια από τα συντρίμμια που εισπνέουμε, σύμφωνα με τον Huh. “Έχουμε επίσης πολλή βλέννα, η οποία μπορεί κατά κάποιο τρόπο να παγιδεύσει τα μικρότερα πράγματα που μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνα, όπως μικρά σπόρια μυκήτων ή γύρη, ή ίσως ακόμη και βακτήρια, κάποιους ιούς”, δήλωσε .
Επιπλέον, “φυσιολογικά, η μύτη μας είναι σχεδιασμένη να επιβραδύνει τον αέρα καθώς περνάει, ώστε να τον θερμαίνει μέχρι τη θερμοκρασία του σώματος … έτσι ώστε όταν ο αέρας φτάνει στους πνεύμονές σας, να είναι εντελώς υγροποιημένος”, δήλωσε ο Dr. Kenneth Fletcher, επίκουρος καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας – χειρουργός στο Vanderbilt Health στο Nashville.
Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, ακόμη και σε οδοντικά προβλήματα, σύμφωνα με γιατρούς.
“Η αναπνοή μέσω του στόματος μπορεί … να είναι αρκετά ξηρή, οδηγώντας σε δυσφορία του λαιμού”, δήλωσε ο Δρ Peter Manes, ρινολόγος στο Yale Medicine και αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής-ωτορινολαρυγγολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale.
“Η αναπνοή με το στόμα … μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως οι διογκωμένες αμυγδαλές, το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός), προβλήματα στις αρθρώσεις των γνάθων, φθορά των δοντιών, κακή σύγκλειση, περιοδοντική νόσο και πολλά άλλα”, δήλωσε στη HuffPost ο Dr. Albert Coombs, ιδιοκτήτης του Smile Services DC και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Οδοντικών Εμφυτευμάτων.
Με άλλα λόγια, το να αναπνέετε μέσα από το στόμα σας όλη τη νύχτα μπορεί να αναιρέσει κάποια από τα καλά που κάνατε με το νυχτερινό σας βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα.
Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε από τη μύτη σας, είναι σημαντικό να εξεταστείτε από έναν γιατρό
Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε από τη μύτη σας, είναι σημαντικό να σας ελέγξει ένας γιατρός. Αλλά δεν χρειάζεται να πάρετε ακραία μέτρα για να αναπνέετε πάντα από τη μύτη σας.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ενώ είναι γενικά καλύτερο να αναπνέετε από τη μύτη σας, υπάρχουν φορές που είναι απαραίτητη η αναπνοή από το στόμα – όπως όταν ταλαιπωρούμαστε από ένα κρυολόγημα.
“Αυτό δεν σημαίνει ότι η αναπνοή από το στόμα είναι κακή για εσάς. Σημαίνει απλώς ότι η αναπνοή από τη μύτη είναι προτιμότερη”, δήλωσε ο Manes.
Το mouth taping είναι μια πρακτική κατά την οποία κάποιοι κλείνουν με φυσική ταινία το στόμα, κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αναγκαστούν να αναπνεύσουν από τη μύτη τους. Η πρακτική αυτή, έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τους τελευταίους μήνες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στα βίντεο του TikTok, αλλά οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι είναι ο ιδανικός τρόπος για να επιτύχουμε ρινική αναπνοή.
@isabelle.lux MOUTH TAPING 101 FOR BEGINNERS 💋 easy turorial / what to know before taping your mouth. #mouthtape #mouthtaping #mouthtapingforsleep #sleephack #sleephacks #mouthtapesleeping #wellnesstips #wellnesstok ♬ original sound – Isabelle ⚡️ Lux
“Η ανησυχία εκεί θα ήταν αν απλά το κάνετε αυτό χωρίς να έχετε περισσότερες πληροφορίες για το τι συμβαίνει, τότε … κάποιοι άνθρωποι που έχουν πραγματικά ρινική απόφραξη ή έχουν κάποιο λόγο για τον οποίο αναπνέουν από το στόμα, θα έχουν πρόβλημα. Η γενική συμβουλή θα ήταν μάλλον να μην το κάνετε αυτό χωρίς να έχετε κάποια επικοινωνία με το γιατρό σας, ή κάποιο είδος εξέτασης για να προσδιορίσετε γιατί αναπνέετε από το στόμα”, δήλωσε ο Fletcher.
“Αν πρόκειται να δοκιμάσετε … μην χρησιμοποιήσετε ισχυρή ταινία, βεβαιωθείτε ότι βγαίνει εύκολα”, δήλωσε ο Huh. “Και επίσης, πραγματικά δεν ξέρω να υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει το μοτίβο της αναπνοής σας”, πρόσθεσε ο Huh.
Επιπλέον, αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε από τη μύτη σας, οι ειδικοί επιμένουν ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο για να καταλάβει τι συμβαίνει, ώστε να μπορέσετε τελικά να αποκομίσετε τα οφέλη της ρινικής αναπνοής με ασφάλεια.