Γιατί πεθαίνουν τα ψάρια στον Έβρο; Τεράστια ανησυχία σε ψαράδες και τοπική κοινωνία
Τι συμβαίνει με την «εισβολή» της θάλασσας στο ποτάμι. Ο κίνδυνος για τα ζώα της περιοχής και η διαφορετική διαχείριση των Τούρκων.
Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει στο Δέλτα του Έβρου το φαινόμενο με ψάρια που επιπλέουν νεκρά στην επιφάνεια του ποταμιού.
«Τα ψάρια αυτά είναι ποταμίσια, του γλυκού νερού, όπως γριβάδια και γουλιανοί, τα οποία δεν μπορούν να ζήσουν καθόλου στο αλμυρό νερό», τόνισε, μιλώντας στο Action 24, ο Χρήστος Πασχαλάκης, μέλος του ΔΣ του «Αινήσιου Δέλτα», του συλλόγου των αλιέων που δραστηριοποιούνται στο δέλτα του ποταμού.
«Εδώ και πολύ καιρό φωνάζουμε ότι πρέπει να γίνουν κάποια έργα μέσα στο Δέλτα. Ένα από αυτά είναι ένα φράγμα που υπήρχε παλιότερα και συγκρατούσε το γλυκό νερό εκεί που το χρειαζόμασταν. Αυτό το φράγμα κάποια στιγμή γκρεμίστηκε, επειδή πίστευαν ότι προκαλούσε πλημμύρες σε κάποια χωριά πιο πάνω», εξήγησε ο εκπρόσωπος των αλιέων της περιοχής.
«Η θάλασσα έχει φτάσει αρκετά επάνω, μπορεί να έχει φτάσει και 15 με 20 χιλιόμετρα πάνω στον ποταμό και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε. Η αλμύρα να έχει σκοτώσει όλα τα ψάρια», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο το φαινόμενο σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, επισήμανε: «Και η κλιματική αλλαγή παίζει το ρόλο της, αλλά η Πολιτεία θα έπρεπε να μεριμνήσει για αυτά τα θέματα».
Κίνδυνος και για τα ζώα
Θύμα των ανισορροπιών στο οικοσύστημα της περιοχής, μάλιστα, είναι και ζώα, που έχουν ξεκινήσει να απομακρύνονται από τους κτηνοτρόφους.
«Τις αγελάδες, οι κτηνοτρόφοι τις βγάζουν πλέον από το Δέλτα του Έβρου, γιατί δεν έχουν γλυκό νερό να πιούν. Τα άγρια άλογα όμως, που είναι πάρα πολλά στην περιοχή μας και δεν μπορεί κάποιος να τα κατευθύνει, κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο», είπε ο Χρήστος Παρασχάκης.
«Ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία με το στρατό, θα κουβαλήσει υδροφόρες με γλυκό νερό, ώστε τα άλογα να μην κινδυνεύσουν», ανέφερε.
Όπως τόνισε ο κ. Πασχαλάκης, σε αντίθεση με τη διαχείριση της ελληνικής πλευράς στο ποτάμι, «οι Τούρκοι έχουν κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατέψουν τους κατοίκους τους, έχουν φτιάξει φράγμα, παίρνουν όσο νερό χρειάζονται για να ποτίζουν τους τεράστιους ορυζώνες τους».
«Το ποτάμι κατεβάζει νερό, αλλά εμείς, αντί να το χρησιμοποιήσουμε, το στέλνουμε κατευθείαν στη θάλασσα», τόνισε ο Χρήστος Παρασχάκης.
Αυτοψία στο σημείο πρόκειται να πραγματοποιήσει την Τετάρτη (10/7) κλιμάκιο από τον Φορέα Διαχείρισης Έβρου.