Γιατί οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τη μεγαλύτερη πυρηνική βόμβα στο οπλοστάσιό τους
Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν επιχειρεί την αντικατάσταση παλαιότερων πυρηνικών βομβών με νέες, έτσι ώστε το Πεντάγωνο να αναβαθμίσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες η προσπάθειά τους εστιάζει στο να κατασκευάσουν την πυρηνική βόμβα B61-13, η οποία υπολογίζεται ότι θα είναι 24 φορές πιο ισχυρή από αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945.
Στις 30 του περασμένου Οκτωβρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ζητούσε έγκριση και χρηματοδότηση από το Κογκρέσο για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης έκδοσης της θερμοπυρηνικής βόμβας βαρύτητας B61, με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας για θέματα Διαστημικής Πολιτικής Τζον Πλαμπ να δηλώνει: «Η σημερινή κατάσταση αντικατοπτρίζει ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας και οι απειλές από πιθανούς εχθρούς πολλαπλασιάζονται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευθύνη να συνεχίσουν να αξιολογούν και να διαθέτουν τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε για να αποτρέψουμε αξιόπιστα και, εάν είναι απαραίτητο, να απαντήσουμε σε στρατηγικές επιθέσεις και να διασφαλίσουμε τους συμμάχους μας».
Η νέα βόμβα έρχεται σε συνέχεια της αναβάθμισης δύο άλλων πυρηνικών που ανακατασκευάστηκαν πρόσφατα από παλαιότερα όπλα, τη βόμβα βαρύτητας B61-12 και την κεφαλή υποβρυχίου πυραύλου W76-2 - όλα μέρος μιας προσπάθειας να συμβαδίσουν οι ΗΠΑ με τους αντιπάλους σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα.
Τα πυρηνικά όπλα της Αμερικής συνήθως χωρίζονται σε κεφαλές που βρίσκονται σε πυραύλους και σε βόμβες βαρύτητας που ρίχνουν αεροσκάφη. Υπάρχουν δύο τύποι βομβών βαρύτητας, η σειρά B61 που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960 από τον Los Alamos και η B83.
Η σειρά B61
Οι βόμβες της σειράς B61 διαθέτουν σύστημα ελέγχου «dial-a-yield» που επιτρέπει την προσαρμογή της εκρηκτικής απόδοσης της βόμβας ώστε να ταιριάζει στις απαιτήσεις της αποστολής, από 300 τόνους (0,3 κιλοτόνους) εκρηκτικού σε 360.000 τόνους (360 κιλοτόνια).
Η βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας ήταν μόλις 15.000 τόνοι (15 κιλοτόνοι). Η σειρά B61 μπορεί να ρίξει τα βομβαρδιστικά B-2 και B-21 και τα μαχητικά F-35, F-15E και F-16.
Από τις 13 παραλλαγές B61, οι έξι εξακολουθούν να λειτουργούν, με μία υπό ανάπτυξη και τις υπόλοιπες να ακυρώνονται ή να αποσύρονται. Καθένα έχει διαφορετικό ρόλο: Τα B61-3, -4 και -10 είναι τακτικά όπλα, χρήσιμα ενάντια σε υπέργειους στόχους, όπως συγκεντρώσεις στρατευμάτων, στρατιωτικές βάσεις ή άλλους σημαντικούς σταθερούς τακτικούς στόχους.
Το B61-7 έχει ταξινομηθεί ως στρατηγικό όπλο και θα χρησιμοποιηθεί σε έναν γενικό πυρηνικό πόλεμο ενάντια σε στρατηγικούς στόχους όπως λιμάνια, εργοστάσια, διυλιστήρια πετρελαίου και άλλους στόχους, και έχει μεγαλύτερη απόδοση εκρηκτικών.
Το B61-11 είναι ένα στρατηγικό «bunker buster» με χαλύβδινη θήκη, για διείσδυση έως και 20 πόδια γης.
Μια έκτη παραλλαγή, η B61-12, το πιο ακριβό πρόγραμμα πυρηνικής βόμβας στην ιστορία των ΗΠΑ, αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 2010 για να αντικαταστήσει παλαιότερες εκδόσεις.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η νέα βόμβα θα αναπτυχθεί σε στενή συνεργασία με τη NASA και δεν θα απαιτηθεί η κατασκευή νέων δομών και διαδικασιών παραγωγής, καθώς «θα εκμεταλλευτούν οι τρέχουσες δυνατότητες παραγωγής που υποστηρίζουν την B61-12, που θα περιλαμβάνουν τα σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφάλειας και ακρίβειας» των προηγούμενων κατασκευών. Η αναβαθμισμένη βόμβα θα συνεχίσει να εξοπλίζει σύγχρονα αεροσκάφη, όπως το B-2, και θα χρησιμεύσει ως αντικατάσταση των πολύ παλαιότερων B61-7.
Πηγή: www.popularmechanics