Γιατί οι Γάλλοι βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Το κάψιμο αυτοκινήτων είναι κάτι σαν παράδοση στη Γαλλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αν και το σύνολο του κόσμου την μισεί.
Κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε όλη τη Γαλλία, ανάμεσα στις ευχές που κάνουν είναι να ξεκινήσουν τη χρονιά που έρχεται με το αυτοκίνητό τους ανέπαφο. Αυτό οφείλεται σε μια μακροχρόνια γαλλική «παράδοση» που θέλει τους νέους σε ορισμένες περιοχές να καίνε δεκάδες αυτοκίνητα.
Το... έθιμο
Η πυρπόληση αυτοκινήτων φαίνεται ότι ξεκίνησε στο Στρασβούργο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και κορυφώθηκε το 2013, όταν 1.193 αυτοκίνητα έγιναν στάχτη σε όλη τη Γαλλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Μετά από αυτό, οι αριθμοί σημείωσαν μια ελαφρά αλλά σταθερή πτώση, αν και οι αλλαγές στην αναφορά δεδομένων καθιστούν δυσκολότερη την καταμέτρηση των ζημιών - ενώ η κατάσταση μπερδεύτηκε με τους περιορισμούς της πανδημίας, που ίσχυαν το 2020 και το 2021.
Ο κύριος λόγος της πτώσης, σύμφωνα με το αντίστοιχο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης ενδιαφέρονται λιγότερο τώρα για τη μαζική καύση αυτοκινήτων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει λιγότερος ενθουσιασμός από τους εμπρηστές.
Μάλιστα οι αρχές δεν αναφέρουν τον αριθμό των καμμένων αυτοκινήτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αφού ανακαλύφθηκε ότι τα αποτελέσματα από περιοχή σε περιοχή τροφοδοτούσαν ένα καταστροφικό ανταγωνισμό μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.
Σε αυτό προσθέστε ότι η αστυνομία περιπολεί τακτικά σε ευαίσθητες περιοχές συγκεκριμένες νύχτες του χρόνου για να προσπαθήσει να αποτρέψει τα φαινόμενα. Φέτος, 100.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 10.000 αξιωματικών στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Philippe Tabarot.
Παράλληλα με τους εμπρηστές αυτοκινήτων οι Γάλλοι φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου για τους εορτασμούς αλλά και το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων.
Πού γίνονται εμπρησμοί
Το φαινόμενο ευτυχώς δεν επηρεάζει ολόκληρη τη Γαλλία, αλλά είναι πιο συχνό σε ορισμένες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε στα ανατολικά της χώρας, μέσα και γύρω από τις φτωχές γειτονιές του Στρασβούργου.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Παραβατικότητας και Αντιμετώπισης Εγκληματικών (ONDRP ή Observatoire National de la Délinquance et des Réponses Pénales) δείχνουν ότι τα διαμερίσματα που επλήγησαν περισσότερο από το φαινόμενο ήταν το Haute-Corse στην Κορσική, το Isère στα νοτιοανατολικά που περιλαμβάνει την Γκρενόμπλ και το Oise στα βορειοανατολικά της χώρας.
Γιατί λοιπόν οι Γάλλοι καίνε αυτοκίνητα;
Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς - τα αυτοκίνητα συχνά πυρπολούνται όποτε υπάρχει ξέσπασμα κοινωνικής αναταραχής, όπως φάνηκε στις ταραχές του 2005 όταν πυρπολήθηκαν εκατοντάδες οχήματα και ξανά κατά τη διάρκεια ταραχών το καλοκαίρι του 2023.
Ο Christophe Schulz του ONDRP δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien: «Οι πυρκαγιές οχημάτων συνδέονται συχνά με ένα πλαίσιο ταραχών και αστικής βίας.
Μπορεί επίσης να είναι ένα "παιχνίδι" για να σπάσει η μονοτονία ή θα μπορούσε να έχει κίνητρο την εκδίκηση μετά από μια βίαιη σύλληψη. Ή θα μπορούσε απλώς να είναι η κάλυψη για ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε σε έγκλημα ή ως ασφαλιστική απάτη».
Τα προηγούμενα χρόνια, αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν επίσης την Ημέρα της Βαστίλης, καθώς και σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής, όπως οι διαμαρτυρίες των κίτρινων γιλέκων του 2018/19.