Γιατί ο Αλέξανδρος Εξάρχου δεν βλέπει λύση στις «καραβιές» ξένων εργατών
Τα πιο σημαντικά στελέχη για μία κατασκευαστική είναι οι άνθρωποι στο εργοτάξιο. Αυτή είναι η φιλοσοφία του επικεφαλής του ομίλου AKTOR Αλέξανδρου Εξάρχου. Είναι όμως λύση οι διακρατικές συμφωνίες για εργατικά χέρια από την Αίγυπτο και χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας;
Όχι, σύμφωνα με τον ίδιο. Όπως χαρακτηριστικά είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης στο Χρηματιστήριο, η λύση δεν βρίσκεται σε «στρατιές» και «καραβιές» εργαζομένων από τρίτες χώρες.
Όπως είχε αναφέρει και στο παρελθόν μοντέλα όπως αυτά της Μέσης Ανατολής στις κατασκευές δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή στην Ευρώπη, για τον απλούστατο λόγο ότι οι συνθήκες εργασίας, τα ωράρια και τα μέτρα ασφαλείας στην Ε.Ε. είναι η μέρα με την νύχτα. Παράλληλα χθες τόνισε ότι δεν υπάρχει και η σχετική κουλτούρα συνύπαρξης στην Ελλάδα και στην Ρουμανία όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. «Φανταστείτε σε ένα ελληνικό εργοτάξιο, να έχεις για παράδειγμα, επικεφαλής εργοταξίου Γάλλο, εργοδηγό Τούρκο και εργάτες Πακιστανούς. Δεν θα τελειώσει ποτέ αυτό το έργο καθώς δεν θα μπορεί να συνεννοηθεί κανείς με κανέναν».
Που βρίσκεται η λύση σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Εξάρχου που θεωρεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου (και όχι μόνο) την έλλειψη εργατικού δυναμικού; Στα κίνητρα ώστε να επιστρέψει στην χώρα έμψυχο υλικό που έφυγε τα χρόνια της κρίσης. Πως θα γίνει αυτό; «Πληρώνοντας παραπάνω» ήταν ξεκάθαρος καθώς και στην εμφύτευση στους εργαζόμενους της εταιρικής κουλτούρας. Ως προς το τελευταίο, τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται εξελίξεις από τον όμιλο καθώς θα γίνουν γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα υποτροφιών που ήδη είχε εξαγγείλει ο κ. Εξάρχου στην παρουσίαση της νέας δομής μετά την συγχώνευση Intrakat και Άκτωρ.