Γιατί κλέβουν τις μπαταρίες αυτοκινήτων
Για ποιο λόγο κλέβουν τις μπαταρίες, τους καταλύτες και τα… φώτα των αυτοκινήτων.
Κλοπές νωρίς το μεσημέρι με «θύματα» παλαιά αυτοκίνητα (για τις μπαταρίες τους) ή λίγο πιο καινούργια (για τους καταλύτες τους) ή ακόμη και supercars για τα υψηλής τεχνολογίας φωτιστικά τους σώματα. Που και σε ποιους χρησιμεύουν τα παραπάνω ανταλλακτικά;
Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για κλοπές μπαταριών, σε σταθμευμένα οχήματα. Είδαμε ακόμη και σε video την ευκολία με την οποία ένας άνθρωπος επιχειρεί και κλέβει με άνεση το συγκεκριμένο εξάρτημα. Αυτή είναι η νέα μόδα των διαρρηκτών, αυτοκινήτων (μετά τους εγκεφάλους -ECU- και τους καταλύτες). Αιτία η ζήτηση για οικονομική (μεταχειρισμένη) μπαταρία η οποία είναι αυξημένη.
Οι κλέφτες χρησιμοποιούν το συρματόσχοινο που ανοίγει το καπό και την ασφάλειά του (που έχει εύκολη πρόσβαση για λόγους ασφαλείας) για να το ανοίξουν/ελευθερώσουν.
Οι κλεμμένες μπαταρίες καταλήγουν σε μικρά συνεργεία/ηλεκτρολογία (αμφιβόλου ποιότητας) ή ακόμη και σε πρατήρια καυσίμων. Οι τιμές τους φτάνουν ως και τα 300 ευρώ (ξεκινούν από 30€) ανάλογα τη ζήτηση και το μέγεθος και αιτία είναι η παλαιότητα του στόλου των οχημάτων στη χώρα μας, (ξεπερνάει πλέον τα 13,5 χρόνια θυμίζοντας Αφρική).
Έτσι τα περισσότερα αυτοκίνητα, θέλουν επισκευές. Συνήθως δεν έχουν σωστή συντήρηση, σε συνδυασμό και με την οικονομική αδυναμία των κατόχων τους με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να ψάχνουν φτηνά μεταχειρισμένα ανταλλακτικά. Το κακό είναι ότι σε σχέση με άλλα ανταλλακτικά οι κλεμμένες μπαταρίες είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν…
Οι καταλύτες…
Εδώ είναι τα πολύτιμα μέταλλα, για τα οποία αφαιρούνται οι καταλύτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα έχουν πολύ υψηλές τιμές στην αγορά, κάνοντας τους καταλύτες μία πολύ καλή πηγή εσόδων για τους κλέφτες.
Όμως πολλοί μιλούν και για ένα ναρκωτικό που παρασκευάζεται (ξεκίνησε από το Κονγκό) με βάση τις κεραμικές επιστρώσεις των καταλυτών. Κομμάτια ή σκόνη των επιστρώσεων αυτών αναμειγνύονται με βιταμίνες ή καπνό, δημιουργώντας ένα κράμα ουσιών με παρενέργειες όμοιες των οπιούχων και της κάνναβης.
…και τα φώτα
Τα φώτα από τις Porsche Panamera και Taycan Cross Turismo γίνονται ανάρπαστα στη μαύρη αγορά όχι μόνο για να πουληθούν ως ανταλλακτικά.
Σε παλαιότερο video που έγινε πολύ γνωστό και ήταν από τη Βραζιλία, είδαμε ένα κλέφτη, ο οποίος μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα έχει αφαιρέσει τα φωτιστικά σώματα από μία Porsche Panamera.
Το ίδιο είδαμε να γίνεται και στη Γερμανία με μία Porsche Taycan Cross Turismo. Μόνο που η κλοπή στην ευρωπαϊκή χώρα έγινε κάνοντας μεγαλύτερη ζημιά. Τα δύο μοντέλα σύμφωνα με γερμανική ασφαλιστική εταιρία (ιδιαίτερα όλες οι Panamera που κατασκευάστηκαν μέχρι το 2018) έχουν το «μειονέκτημα», όπως εξελίχθηκε, να αφαιρούνται εύκολα τα φώτα για να μην γίνονται ζημιές κατά τη διάρκεια του Service. Από το 2019 και μετά η Porsche πρόσθεσε κάποιες ειδικές ασφάλειες έτσι ώστε τα φώτα να μην αφαιρούνται τόσο εύκολα.
Οι τιμές τους φτάνουν περίπου στα 7.000 ευρώ κάτι που κάνει τα μοντέλα αυτά δέλεαρ για τους κυνηγούς ανταλλακτικών. Όμως τα συγκεκριμένα φωτιστικά σώματα εκτός από πώληση ως ανταλλακτικά, έχουν και άλλη χρήση. Το δυνατό φως, που παράγουν χρησιμοποιείται σε εσωτερικές καλλιέργειες κάνναβης. Επιπλέον, η LED τεχνολογία τους δεν χρειάζεται πολύ ηλεκτρική ενέργεια, έτσι δεν κινούν τις υποψίες οι λογαριασμοί ρεύματος με υψηλή κατανάλωση.
Όμως δεν είναι μόνο η Porsche που έχει αυτό το πρόβλημα αλλά και πολλές άλλες μάρκες πολυτελείας (ιδιαίτερα μεγάλων πολυτελών SUV στις ΗΠΑ).