Γιατί η Κίνα κρατά αποστάσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Οι Κινέζοι προς το παρόν αρκούνται σε κάποιες γενικές δηλώσεις υπέρ του Κρεμλίνου και κατά του ΝΑΤΟ αλλά είναι προσεκτικοί και καθόλου τυχαία δεν υποστήριξαν έμπρακτα την αναγνώριση των δύο αποσχιθεισών περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία.
Σε καμία περίπτωση οι Κινέζοι δεν θέλουν να ανοίξουν ζητήματα συνόρων και δικαιωμάτων και μειονοτικών περιοχών.
Και πώς να συμβαίνει αυτό άλλοτε όταν οι πονοκέφαλοι των κινέζων είναι η Ταιβάν, το Θιβέτ, το Σιντζιάνγκ, το Χονγκ Κονγκ ή οι μουσουλμάνοι ουιγούροι. Δεν είναι και λίγοι
Επίσης για το Πεκίνο ο Πούτιν είναι ...καλός αλλά οι επιχειρηματικές σχέσεις με τις πλούσιους δυτικές χώρες ακόμα καλύτερες.
Τελευταία συνάντηση Πούτιν και Σι Τζινπιγκ ήταν στις 4 Φεβρουαρίου κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Και μόνο αυτή συνάντηση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την Δύση για αυτό και το Πεκίνο βάζει ήδη «όρια» στις σχέσεις με τη Ρωσία καθώς δεν θέλει να μπαίνει στο κάδρο της δημόσιας ανάμειξής σε διεθνείς διαμάχες.
Καθόλου τυχαία στην διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Γουανγκ Γι όταν πιέστηκε να μιλήσει για το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών είπε αυτολεξεί πως «η Ουκρανία δεν αποτελεί εξαίρεση».
Η Κίνα Πάντως δεν θα μπορεί να έχει για καιρό «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο» καθώς η διατήρηση μίας στρατηγικής σχέσης με τη Ρωσία χωρίς παράλληλα να την αγγίζουν οι οικονομικές συνέπειες της αναταραχής και των κυρώσεων δεν είναι εύκολη.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας αναζήτησης ισορροπίας ενώ η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα και η Συρία αναγνώρισαν ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονμπάς, οι Κινέζοι δεν το έκαναν και αλήθεια πώς να συμβεί αυτόν Όταν για παράδειγμα στο μαλακό υπογάστριο του κινεζικού γίγαντα βρίσκεται η Ταϊβάν (των αποσχιστικών τάσεων) την οποία οι Κινέζοι θεωρούν αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας.
Καθόλου τυχαία η Global times που είναι ένα κρατικό κινεζικό δυναμικό ψηφιακό μέσο ενημέρωσης την χαρακτήρισε ώς το "Ντόνετσκ της Κίνας"