Γιατί η Κίνα αναπτύσσει τον πυρηνικό τουρισμό
Η χώρα φιλοδοξεί ότι θα απενοχοποιήσει την πυρηνική ενέργεια και θα ενισχύσει τη θέση της στον ανταγωνισμό για την καθαρή ενέργεια.
Οι σταθμοί παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ή εγκαταστάσεις που προορίζονται για τον εμπλουτισμό πυρηνικών καυσίμων δεν θα μπορούσαν -υπό φυσιολογικές συνθήκες- να είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.
Ωστόσο, η Κίνα προχωρά σε μια πρωτοφανή κίνηση και δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα πρόσβασης στην... πίσω αυλή του πυρηνικού της προγράμματος, ελπίζοντας ότι ο «πυρηνικός τουρισμός» μπορεί να συμβάλει στη στήριξη ενός κρίσιμου τομέα στις φιλοδοξίες της για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η China General Nuclear Power Corp. (CGN), η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατομικής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, άνοιξε ένα διαδικτυακό σύστημα κρατήσεων για να επιτρέψει στους τουρίστες να προγραμματίσουν επισκέψεις σε εννέα πυρηνικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Η εταιρεία δημοσίευσε επίσης ένα φυλλάδιο με τουριστικές πληροφορίες που περιλαμβάνει χάρτες-οδηγούς για τις εγκαταστάσεις, ανέφερε η εταιρεία στον λογαριασμό της στο Wechat.
Πυρηνικοί σταθμοί ως φωτογραφικό σκηνικό
Σε μια εκδήλωση στον πυρηνικό σταθμό Ningde στην επαρχία Fujian, αξιωματούχοι κάλεσαν τους επισκέπτες να δουν τους τέσσερις αντιδραστήρες CPR-1000 μαζί με τους κοντινούς αρωματικούς κήπους με λευκό τσάι. Μια άλλη επιλογή που προσφέρθηκε στους τουρίστες ήταν να κατευθυνθούν προς τον σταθμό Fangchenggang του Guangxi, όπου οι «μεγαλειώδεις» αντιδραστήρες Hualong One βρίσκονται κοντά σε διάσημα τουριστικά νησιά που φιλοξενούν την εθνική μειονότητα Jing. Οι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι η γεννήτρια San'ao που κατασκευάζεται κοντά στην ακτογραμμή του Wenzhou έχει γίνει ένα δημοφιλές φωτογραφικό σκηνικό για τους influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Εκτός από την παροχή ώθησης στον τοπικό τουρισμό, η CGN ελπίζει ότι η πρωτοβουλία μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στον πυρηνικό τομέα με την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα όπως η ακτινοβολία και οι έλεγχοι ασφάλειας.
Η δημόσια υποστήριξη στον τομέα θα είναι σημαντική καθώς η Κίνα αυξάνει τα πυρηνικά της εργοστάσια για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της για μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2060. Η Κίνα κατασκευάζει επί του παρόντος 30 πυρηνικούς αντιδραστήρες, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ όσων προγραμματίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Δεν πρόκειται μόνο για μια δημόσια δραστηριότητα εκλαΐκευσης της επιστήμης, αλλά και για μια σημαντική εξερεύνηση στον τομέα του πυρηνικού τουρισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της CGN Guo Xingang στην εκδήλωση έναρξης των προγραμμάτων τουριστικής περιήγησης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στην ενίσχυση της κατανόησης και της εμπιστοσύνης του κοινού στην πυρηνική ενέργεια, αλλά θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας της χώρας μου».