Γιατί αυξάνει η τιμή του ρεύματος ενώ το φυσικό αέριο φθηναίνει;
Ο ρόλος του χρηματιστηρίου ενέργειας, της γεωγραφίας αλλά και τουρισμού στην αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι τιμές της χονδρεμπορικής στο ρεύμα έχουν πάρει την ανηφόρα και τα «ηλεκτροσοκ» στους καταναλωτές είναι απανωτά. Οι λόγοι της αύξησης των τιμών χονδρικής και λιανικής είναι πολλοί. Κατ’ αρχάς η θέση της παραγωγής ενέργειας όχι σε μια απόλυτα ρυθμισμένη αγορά αλλά υπό συνθήκες χρηματιστηρίου σημαίνει παράθυρο κερδών ή και κερδοσκοπίας.
Επίσης η διασύνδεση των χωρών έχει ανοίξει τη βεντάλια της προσφοράς και ζήτησης και κατ’ επέκταση και τις τιμές.
Ένας τρίτος παράγοντας είναι ο συνδυασμός κλιματολογικών συνθηκών και ζήτησης, ενώ ένας τέταρτος παράγοντας που επηρεάζει σοβαρά την Ελλάδα είναι ο τουρισμός που αυξάνει τη ζήτηση, ειδικά σε συνθήκες μειωμένης παραγωγής ενέργειας.
Για τους πολλαπλούς περίπλοκους παράγοντες που αυξάνουν την τιμή ρεύματος και ελαφραίνουν τις τσέπες των καταναλωτών μίλησε στο Attica TV ο ενεργειακός επιθεωρητής Βαγγέλης Πάνος.
Όπως είπε η χρηματιστηριακή αγορά του ρεύματος αλλά και η διασύνθεση της Ελλάδας με τις χώρες της βαλκανικής και την Ουγγαρία, όπου επικρατούν συνθήκες ακραίου καύσωνα έχουν προκαλέσει εκτίναξη των τιμών χονδρικής, επομένως και την τιμή λιανικής.
Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Πάνο η παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια συνιστά ένα μεγάλο πλεονέκτημα για χώρες όπως η Γαλλία, όπου τα εργοστάσια προμηθεύονται ρεύμα με σταθερά τιμολόγια.
Ο γεωγραφικός παράγοντας
Χώρες στη βόρεια Ευρώπη δεν έχουν μεγάλη ανάγκη σε ηλεκτρικό ρεύμα για κλιματισμό, η ζήτηση παραμένει χαμηλή και η παραγωγή υψηλή, επομένως η τελική τιμή του ρεύματος παραμένει χαμηλή ή ελεγχόμενη.
Στα Βαλκάνια οι διασυνδέσεις μεταξύ χωρών δεν έχουν δουλέψει όπως είχε προβλεφθεί. Κυρίως λόγω του καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Ουγγαρία και τη Σερβία που είναι διασυνδεδεμένες με την Ελλάδα και ζητούν στη χοντρική αγορά ηλεκτρικό πληρώνοντας «όσο, όσο».
Ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας είναι ο τουρισμός. Στην Ελλάδα υπάρχει το ζήτημα του υψηλού τουρισμού το καλοκαίρι που αυξάνει τις απαιτήσεις για ενέργεια (κλιματισμός, μεταφορές, ηλεκτροφωτισμός κλπ). Αυτό είναι το κομμάτι της κατανάλωσης.
Οι ακραίες διακυμάνσεις
Ενώ η τιμή του αερίου πέφτει διαπιστώνεται ετεροχρονισμός στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα, το μεσημέρι που υπάρχει κορύφωση στην παραγωγή των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες) άρα μειώνεται η τιμή χονδρικής, ενώ το βράδυ που τα φωτοβολταϊκά δε λειτουργούν, μεγαλώνει η ζήτηση (κλιματιστικά, φωτισμός). Τότε το τιμολόγιο του ρεύματος παίρνει την ανιούσα.
Μπορεί όμως να φτάνει τα 400 ή 500 ευρώ η μεγαβατώρα; Η απάντηση είναι ναι και για αυτό μεγάλη είναι η ευθύνη του χρηματιστηρίου ενέργειας. Το χρηματιστήριο ενέργειας σημαίνει κέρδη στη λογική της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι ακραίες διακυμάνσεις στην τιμή του ρεύματος ακόμα και μεταξύ χωρών-μελών οφείλονται στις χρηματιστηριακές τιμές του ρεύματος και στο ποσοστό της διακύμανσης που κάθε χώρα έχει επιλέξει να περνά στη λιανική τιμή. Για παράδειγμα άλλη χώρα περνά το 20% της χρηματιστηριακής τιμής στα τιμολόγιας λιανικής του ρεύματος, ενώ άλλες ακόμα και το 90% εκτοξεύοντας στα ουράνια τις τιμές λιανικής για τους οικιακούς καταναλωτές.
Αναγκαίες οι μπαταρίες για να πέσει η τιμή στο ρεύμα
Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Πάνο, η υπερπαραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές πρέπει να περνά άμεσα στην κατανάλωση για να μειώνονται οι τιμές του ρεύματος, όσο υπάρχει ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης τόσο η τιμή του ρεύματος θα παραμένει ψηλά. Κλειδί για να αποδώσουν ενεργειακά τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες είναι να προχωρήσουν τα έργα αποθήκευσης ενέργειας, κοινώς τεράστιες μπαταρίες που θα φορτίζουν με την υπερπαραγωγή των ΑΠΕ μέσα στην ημέρα και θα διοχετεύονται στην κατανάλωση τις νυχτερινές ώρες που η ζήτηση μεγαλώνει.