Γιάννης Τασιόπουλος: O παρορμητικός τρόπος πρόσληψης της πραγματικότητας και η αυταπάτη του ελέγχου
Ένα σχόλιο για τον παρορμητικό τρόπο πρόσληψης της πραγματικότητας και την αυταπάτη του ελέγχου.
του Γιάννη Τασιόπουλου, φιλόλογου, τακτικού μέλους του μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook @Flash.gr
#1. Λες: Θα τα δώσεις όλα στη γ΄ λυκείου- όχι ακόμη (είσαι β΄). Κάνεις οικονομία ενέργειας για του χρόνου, κρατάς δυνάμεις για τη μάχη σου- μην κουραστείς από τώρα και κάνεις κοιλιά όταν δεν πρέπει. (Το λες αλήθεια. Το εννοείς). Έρχεται η γ΄. Μπαίνεις δυνατά. Τα δίνεις όλα. (Ουπς!) ΑΠΡΟΟΠΤΟ. (Όχι, ρε γαμώτο) Κλατάρεις στην πρώτη στροφή. Δεν μπορείς να συνεχίσεις. (Φυσική κατάσταση μηδέν.)
#2. Λες: Αυτό ήθελες πάντοτε. Αυτή είναι η σχολή σου, ο δικός σου δρόμος! (Σιγά μην άφηνες τους γονείς σου να σε επηρεάσουν.) Περνάς (με καλά μόρια). ΑΠΡΟΟΠΤΟ. (Δεν το πιστεύεις) Αισθάνεσαι ότι δεν σ’αρέσει. Κάτι δεν πάει καλά. Βέβαια! Δεν περνάς καλά... Η γραμματεία, το πρόγραμμα, τα λεωφορεία..., κάτι κάτι; (Τι είναι το 10%, ρωτάς μετά.)
#3. Λες: Ναι, η τέλεια δουλειά! Πάμε δυνατά, πάμε καριέρα! Ναι! Ναι! (Ωχ, ωχ) ΑΠΡΟΟΠΤΟ. (Δεν είναι δυνατόν...) Κακό συναδελφικό περιβάλλον. Ανταγωνισμοί. Ίντριγκες. (Δεν θέλεις τέτοια). Και συνωμοσίες! Πώς θα τα βγάλεις πέρα. (Και πώς να την κάνεις, που δεν έχεις εναλλακτική; Άλλά είσαι γεμάτος υποχρεώσεις.)
#4. Λες: Το κορίτσι της ζωής σου. Τέλος. Ισόβια σύντροφος. Πάμε οικογένεια. Πάμε πάμε. (Πάτε, πάτε) ΑΠΡΟΟΠΤΟ. (Όχι ρε παιδιά, δεν μπορεί) Η σχέση δεν... πάει. Κάποιος που σας ζηλεύει βάζει λόγια; Η γιαγιά της δεν σε έχει αποδεχτεί και δηλητηριάζει το κορίτσι; Δεν σε καταλαβαίνει! Με τρία παιδιά; (Όταν ερωτεύεσαι το λακκάκι, αλλά παντρεύεσαι όλο το κορίτσι.)
Η ζωή μας είναι γεμάτη «απρόοπτα», γιατί είμαστε γεμάτοι (ανυπόστατες) βεβαιότητες, γεμάτοι αυταπάτες. Χωρίς πλάνο, χωρίς πλαίσιο ανάπτυξης, εκτός επαφής με το μέσα μας. Αχαρτογράφητος εαυτός.
Αυτό που εμείς το λέμε «απρόοπτο» η ζωή το λέει «πραγματικότητα». Και η πραγματικότητα μάς προβάλλει αντίσταση. Και δεν αλλάζει απλώς ως αποτέλεσμα της επιθυμίας μας. Εκεί μέσα, θέλει λίγη δουλειά, χρειάζεται λίγος κόπος, λίγος χρόνος, λίγος αναστοχασμός. Να δεις ποιος είσαι και πώς είσαι. Να αναγνωρίσεις το δικό σου χάρισμα. Να κάνεις κάτι με αυτό. Να γίνεις κάτι. (Έπειτα, διαπραγματεύεσαι τις επιλογές σου.). Διαφορετικά, τα «απρόοπτα» θα συνεχιστούν, και δεν θα είναι ούτε αυτά... απρόοπτα.
Ο Γιάννης Τασιόπουλος, είναι φιλόλογος και τακτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook @Flash.gr