Γιάννης Πρασσάς: Είμαστε μακριά από το τέλος της πανδημίας
Γιάννης Πρασσάς: Μήνυμα πως είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το τέλος της πανδημίας έστειλε ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Και στο δίλημμα εμβόλιο ή φάρμακα κατά του κορονοϊού, η απάντησή του ήταν κατηγορηματική: εμβόλιο.
«Το μετά μπορεί να φαντάζει ομαλότερο, αλλά να μας κάνει να χάσουμε την προσοχή μας από το τώρα. Η πανδημία αυτή την στιγμή είναι εν εξελίξει, είμαστε στην καρδιά της τελευταίας στροφής του πρώτου γύρου της πανδημίας στην Ελλάδα και αυτή την στιγμή στην χώρα μας είναι μια εκρηκτική φάση με τα μας νοσοκομεία μας παρατεταμένα σε πολύ οριακή λειτουργικότητα πραγματικότητα, με 100άδες νεκρούς καθημερινά» τόνισε ο Γιάννης Πρασσάς μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσπαθήσουμε να αγνοήσουμε τους σκληρούς δείκτες και να πάμε παραπέρα, αλλά είναι τόση η εξάντληση του κόσμου, που πρέπει με κάθε τρόπο να κοιτάξουμε το τι μας έρχεται για να αντλήσουμε κουράγιο. Η επόμενη μέρα λοιπόν, μετά το τέλος αυτής της στροφής, στο πιο πιθανό σενάριο, φαντάζει να είναι μια κατάσταση πολύ πιο ομαλή όσο αφορά στην μακροχρόνια συμβίωσή μας με τον ιό, έκρινε ο Έλληνας επιστήμονας.
«Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε, θα πρέπει να κάνουμε προσαρμογές που θα μας επιτρέψουν στα επόμενα χρόνια να συμβιώνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα με αυτόν τον νέο ιό που θα έρθει να προστεθεί στην λίστα με τους ιούς που συμβιώνουμε αλλά όλα αυτά θα μπορούμε να τα κάνουμε με μεγαλύτερη νηφαλιότητα όταν δούμε τα εθνικά συστήματα υγείας να έχουν πάψει να απειλούνται με κατάρρευση όπως γίνεται σήμερα», συμπλήρωσε.
Εμβόλιο ή φάρμακα;
Στην ερώτηση εμβόλιο ή φάρμακα, ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός: «Εννοείται εμβόλιο. Οι 100 θάνατοι κάθε μέρα και η πίεση στο σύστημα υγείας οφείλεται καθαρά στο ότι ο κόσμος έχει πιαστεί στα δίχτυα της παραπληροφόρησης τα οποία τραγικά φέρνουν όλους αυτούς τους καθημερινούς μεγάλους αριθμούς απωλειών. Τα εμβόλια που έχουμε είναι εξαιρετικά, είναι μια κραυγαλέα επιβεβαίωση στο το ότι είναι εξαιρετικά στο κάνουν αυτό για το οποίο σχεδιάστηκαν. Είναι ενδομυϊκά εμβόλια και είναι σχεδιασμένα για να μας προστατεύουν από την στιγμή που θα κολλήσουμε κορονοϊό, να μην νοσήσουμε πολύ σοβαρά. Αυτή την στιγμή έχουμε 650 εισαγωγές σε ΜΕΘ στην Ελλάδα,. Αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι, θα είχαμε λιγότερες από 100, θα σήμαινε ότι δεν θα είχαμε καμία κρίση, ήδη θα σχεδιάζαμε την επόμενη ημέρα και θα σήμαινε ότι 10άδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα ήταν αυτή την στιγμή μαζί μας».
Κατά τον Έλληνα καθηγητή, η μεγάλη ευθύνη δεν πέφτει στον κόσμο που έχει πιαστεί στα δίχτυα της παραπληροφόρησης. Αυτό «δεν ισχύει για κάποιους τσαρλατάνους που έχουν ρίξει τα δίχτυα της παραπληροφόρησης για ιδιοτελείς σκοπούς».
Επανερχόμενος στο ερώτημα θεραπευτικά φάρμακα ή εμβόλιο, ο κ. Πρασσάς εξήγησε ότι κάποιος που αρνείται να κάνει το εμβόλιο, είτε ισχυριζόμενος ότι δεν έχει δοκιμαστεί πολύ, αν και έχουν γίνει 10 δισ. εμβολιασμοί, είτε γιατί όπως λένε τα βγάζουν κάποιες κακές φαρμακευτικές εταιρείες, η απάντηση είναι ότι είναι οι ίδιες εταιρείες που βγάζουν και τα φάρμακα, τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί σε τόσο πολύ κόσμο και μάλιστα θα αργήσουν να έρθουν σε μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα.
«Και είναι κρίμα γιατί το εμβόλιο είναι δωρεάν, σε αφθονία, πιο αποτελεσματικό και πιο ασφαλές. Οποιαδήποτε σημάδια τοξικότητας ή παρενέργειας υπήρχαν από τα εμβόλια θα τα είχαμε δει. Ακούω τον κόσμο να αναρωτιέται τι παρενέργειες θα έχουν τα εμβόλια μετά από 15-25 χρόνια, αλλά δεν λειτουργούν έτσι τα συγκεκριμένα εμβόλια. Η παρέμβαση των συγκεκριμένων εμβολίων μένει 2-3 μέρες στο σώμα μας, μετά εξαφανίζεται.
Έχοντας περάσει 2 χρόνια από τους πρώτους εμβολιασμούς, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα πια ως σημάδι τοξικότητας που δεν έχει καταγραφεί. Είναι απολύτως ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικά. Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι η παραπληροφόρηση. Αυτή την στιγμή άδικα χάνεται κόσμος, ενώ υπάρχει λύση» τόνισε ο καθηγητής.
«Ένα πολύ καλό εμβόλιο υπονομεύει την ίδια την εικόνα του στον κόσμο», υποστήριξε ο Γ. Πρασσάς, ακριβώς γιατί η δουλειά του είναι να κάνει πολύ σκληρές παθήσεις να φαίνεται ότι σχεδόν δεν υπάρχουν. «Δυστυχώς όμως δεν ισχύει αυτό και αν καθίσουμε να διαβάσουμε λίγο ή ρωτήσουμε τους παππούδες μας τι ήταν η ιλαρά, όλες οι παιδικές ασθένειες, τι ήταν η πολυομυελίτιδα και τι μεγάλη επίπτωση είχαν πριν τα εμβόλια, θα καταλάβαιναν ότι είναι κάτι που δεν πρέπει να το αμελούν. Το ότι έχουμε προλάβει μέσω των εμβολιασμών κάποιες σκληρές ασθένειες δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει από μόνες τους ελαφρύτερες».
Γιάννης Πρασσάς: Ίσως έρθουν στελέχη που θα έχουν μεγαλύτερη παθολογικότητα από την Όμικρον
«Με την Όμικρον έχουμε σταθεί λίγο τυχεροί, σημείωσε ακόμη, εκτιμώντας ωστόσο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παραλλαγές.
Η Όμικρον έχει μια εγγενή τάση να μολύνει καλύτερα τα κύτταρα του άνω αναπνευστικού σε σχέση με την Δέλτα, που σημαίνει ότι είναι λίγο ηπιότερη, όχι ήπια όμως. Από μόνη της είναι ένα πάρα πολύ επικίνδυνο στέλεχος ικανό να γονατίζει τα νοσοκομεία αυτή την στιγμή του Καναδά και της Αμερικής και θα φέρει πίεση και στα δικά μας νοσοκομεία ειδικά όσο αφορά στους ανεμβολίαστους. Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πάρα πολύ καλή προστασία» επεσήμανε ο Γιάννης Πρασσάς.
Και προειδοποίησε ότι ίσως «να έρθουν στελέχη που θα έχουν μεγαλύτερη παθολογικότητα από την Όμικρον. Όταν μιλάμε για ιούς που σαρώνουν τόσο μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μικρές διαφορές στην παθολογικότητα μπορεί συνολικά να σημαίνουν πολύ μεγαλύτερη πίεση εποχιακά σε σχέση με αυτό που φέρνει και η ίδια η Όμικρον».
Σε σχέση με τα εμβόλια, επεσήμανε πως υπάρχουν κάποιες γραμμές ανοσίας στο σώμα μας, όπως η κυτταρική ανοσία, η οποία δεν είναι προϊόν τύχης, αλλά αποτελεί προϊόν μακριών εξελικτικών προσαρμογών που έχουν γίνει στο είδος μας ακριβώς για να εξυπηρετήσουν αυτή την πιθανότητα.
«Γνωρίζοντας ότι έχουμε κάποιες γραμμές ανοσίας, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από καμία μετάλλαξη, είναι η μεγάλη μας προίκα για την επόμενη μέρα και η βάση στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε την αισιοδοξία μας ότι από δω και πέρα η συμβίωσή μας με τον ιό, όταν κλείσει αυτή η στροφή που ζούμε τώρα θα είναι πολύ πιο ομαλή» κατέληξε ο Έλληνας επιστήμονας.