Κυράστας: Η Πρωταπριλιά που όλοι θα θέλαμε να ήταν... ψέμα
Η Πρωταπριλιά του 2004 δεν ήταν σαν όλες τις υπόλοιπες. Η ανακοίνωση του θανάτου του Γιάννη Κυράστα αναστάτωσε τον κόσμο. Λόγω ημέρας πολλοί ήταν αυτοί που δεν πίστεψαν την είδηση. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, η επίσημη ανακοίνωση σόκαρε: απεβίωσε ο πρώην θρύλος του Παναθηναϊκού σε ηλικία, μόλις, 52 ετών απ' την σπάνια νόσο «Φουρνιέ».
Από Ολυμπιακό πατέρα σε... θρύλος του Παναθηναϊκού
Γεννημένος στις 25 Νοεμβρίου του 1952 στον Πειραιά από πατέρα Ολυμπιακό, η πρώτη του δουλειά δεν είχε σχέση με το άθλημα. Ως επάγγελμα ήταν μπογιατζής, αλλά το 1972, σε ηλικία 20 χρονών έκανε το ντεμπούτο του με τα «ερυθρόλευκα», όπου και παρέμεινε για 9 χρόνια, αγωνιζόμενος, ως δεξί μπακ. Κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα.
Το 1981 θα πάρει την ιστορική απόφαση και θα μετακομίσει στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα, ενώ τον «οδήγησε» στα ημιτελικά του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1984-85), όπου και αποκλείστηκε απ' την πρωταθλήτρια Αγγλίας, Λίβερπουλ.
Ως παίκτης μεγαλούργησε, ως προπονητής λατρεύτηκε
Μετά την απόσυρση του, απ' την ενεργό δράση, αποφάσισε να αναλάβει χρέη προπονητή. Παναργιακός, Πανηλειακός, Εθνικός Πειραιώς, Πανιώνιος, Ηρακλής και τέλος ο «λατρεμένος» του Παναθηναϊκός( δύο θητείες).
Η ομάδα που έφτιαξε, στην πρώτη του παρουσία στον πάγκο των «πρασίνων» (1999-00) μνημονεύεται μέχρι και σήμερα, ως μια από τις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών και αδικημένη που δεν κατέκτησε έστω ένα πρωτάθλημα: «Θα πεθάνουμε για αυτούς τους αλήτες; Όχι ρε, δεν θα πεθάνουμε! Θα κάτσουμε και θα πολεμήσουμε», είχε πει μετά το αλησμόνητο 1-0 στην Πάτρα, απέναντι στην Παναχαϊκή.
«Αυτή η κούπα, θα φτάσει στ’ άστρα για τον Γιάννη τον Κύραστα», ήταν το σύνθημα που βγήκε μόλις ο Παναθηναϊκός κατέκτησε, επιτέλους, το πρωτάθλημα, ενώ είχε πεθάνει, πριν λίγους μήνες ο Κυράστας και αφιερώθηκε σε εκείνον, σε κλίμα συγκίνησης κατά την απονομή.
Στις 2 Φεβρουαρίου του 2008, όταν ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής, ο εκλιπών… ήταν εκεί. Στη γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ο Κυράστας τιμήθηκε, εν τη απουσία του, για την προσφορά του στον σύλλογο, με το βραβείο να παραλαμβάνεται από την σύζυγο του, Ρούλα.
Τι ήταν η σπάνια νόσος «Φουρνιέ»;
Είναι μια ιδιαιτέρως βαριά νεκρωτική φλεγμονή των γεννητικών οργάνων του άντρα, η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό ποσοστό θνητότητας. Οι πρώτες περιγραφές της οντότητας αυτής έγιναν από τους Baurienne το 1764 και Fournier το 1883. Από τον τελευταίο προέρχεται και η ονομασία της πάθησης, η οποία είναι γνωστή και ως κεραυνοβόλος γάγγραινα του οσχέου ή ιδιοπαθής γάγγραινα του οσχέου.
Ο μέσος όρος θνητότητας είναι περίπου 20%, γενικότερα όμως κυμαίνεται μεταξύ 7-75%. Υψηλότερα ποσοστά θνητότητας εμφανίζουν κυρίως άτομα με προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως οι διαβητικοί και οι χρόνια αλκοολικοί.