Γιαχία Σινουάρ: Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χαμάς γνωστός ως «Το πρόσωπο του κακού»
Εθεωρείτο «εγκέφαλος» της πολύνεκρης επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ. Διαδέχτηκε τον Ισμαήλ Χανίγια.
Με το όνομα «Το πρόσωπο του κακού» από το Ισραήλ, ο Γιαχία Σινουάρ λειτουργεί με μυστικότητα, κινείται συνεχώς και χρησιμοποιεί αξιόπιστους αγγελιοφόρους για μη ψηφιακή επικοινωνία, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της Χαμάς και έναν περιφερειακό αξιωματούχο. Δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ο σκληροπυρηνικός Σινουάρ είχε εκλεγεί τον Φεβρουάριο του 2017 επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.
Γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις στην Γάζα υπό Αιγυπτιακή κατοχή το 1962, η οικογένειά του εκδιώχθηκε από την Ασκελόν, κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου το 1948. Τελείωσε τις σπουδές του στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου έλαβε πτυχίο στις Αραβικές Σπουδές
Υπήρξε ο πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ και εθεωρείτο «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Για χρόνια βρισκόταν στις λίστες καταζητούμενων του Ισραήλ ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες τον είχαν εντάξει στον κατάλογο με τους «διεθνείς τρομοκράτες».
Ήταν ανάμεσα στους 1.027 Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς Άραβες κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ στην ανταλλαγή του 2011 με τον Γκιλάντ Σαλίτ, έναν Ισραηλινό στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε για περισσότερα από πέντε χρόνια στη Γάζα από τη Χαμάς.
Η ηγεσία στη Χαμάς
Ο Γιαχία Σινουάρ ανέλαβε τη θέση του ηγέτη της παλαιστινιακή τρομοκρατικής οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, τον Ιούλιο του 2024. Υπήρξε συνιδρυτής του μηχανισμού ασφαλείας της Χαμάς και ήταν η δεύτερη πιο ισχυρή προσωπικότητα της οργάνωσης.
Συνελήφθη για πρώτη φορά από το Ισραήλ το 1982 σε ηλικία 19 ετών για «ισλαμικές δραστηριότητες» και ξανά το 1985 και εκείνη την εποχή κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ιδρυτή της Χαμάς, Σεΐκ Αχμέντ Γιασσίν. Οι δυο τους ήρθαν «πάρα πολύ κοντά» σε μία σχέση με τον πνευματικό ηγέτη της οργάνωσης που αποδείχτηκε καθοριστική για τον νεαρό Σινουάρ. Δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Χαμάς το 1987, ο Σινουάρ ίδρυσε την περίφημη οργάνωση εσωτερικής ασφάλειας –φόβος και τρόμος όλων– μόλις στα 25 του χρόνια.
Ποια ήταν η δράση του
Ενορχηστρώνοντας την απαγωγή και τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων Παλαιστινίων που θεωρούσε συνεργάτες του το 1989, καταδικάστηκε σε τέσσερις ισόβια κάθειρξη από το Ισραήλ. Εξέτισε 22 χρόνια μέχρι την απελευθέρωσή του σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, το 2011, με έναν Ισραηλινό στρατιώτη. Το 2017, εξελέγη αρχηγός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και ισχυρίστηκε ότι θα επιδίωκε μια «ειρηνική, λαϊκή αντίσταση», θέση που αργότερα εγκαταλείφθηκε. Επανεξελέγη αρχηγός της Χαμάς το 2021.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Σινουάρ χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. H Χαμάς και οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-ντίν αλ Κασέμ έχουν επίσης χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες, καθώς και οργανισμούς.
Στις 15 Μαΐου 2021, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή αναφέρθηκε ότι έπληξε το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς, χωρίς να υπάρχουν άμεσες λεπτομέρειες για τυχόν νεκρούς ή τραυματίες. Το χτύπημα έλαβε χώρα στην περιοχή Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα, εν μέσω της διαρκώς αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Ωστόσο, την εβδομάδα που ακολούθησε, εμφανίστηκε δημόσια τουλάχιστον τέσσερις φορές. Το πιο προφανές και τολμηρό ήταν σε μια συνέντευξη τύπου, στις 27 Μαΐου 2021, όταν ανέφερε (σε ζωντανή μετάδοση) ότι θα πάει σπίτι με τα πόδια και κάλεσε τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας να πάρει απόφαση για τη δολοφονία του ή όχι, στα επόμενα 60 λεπτά. Ο Σινουάρ πέρασε την επόμενη ώρα περιπλανώμενος στους δρόμους της Γάζας και βγάζοντας φωτογραφίες δημόσια.
Πρόσφατα μάλιστα είχε δώσει το «πράσινο φως» για την αναβίωση των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας φέρεται να έδωσε ο ηγέτης της Χαμάς, Γιάχια Σινγουάρ, σε μήνυμα σε ανώτερο στέλεχος
Την πληροφορία αυτή δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal σε ένα εκτενέστατο άρθρο της, επικαλούμενη αξιωματούχους των αραβικών υπηρεσιών πληροφοριών.
«Σκληρός, αυταρχικός και... ψυχοπαθής»
Η οργάνωση Αλ-Μαγντ έγινε γνωστή για τις τιμωρίες σε ανθρώπους που κατηγορούνταν για ηθικά ζητήματα (αστυνομία ήθους), στόχευε όσους είχαν καταστήματα με ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου, αλλά και ανθρώπους που ήταν ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ.
Ο ίδιος φέρεται να πραγματοποίησε πολλές «άγριες εκτελέσεις» ανθρώπων που ήταν ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ. Κάποιους, όπως με περηφάνια διηγούνταν ο ίδιος ο Σινουάρ, τους δολοφόνησε με τα ίδια του τα χέρια.
Κάποτε φέρεται να ομολόγησε στις ισραηλινές Αρχές ότι τιμώρησε έναν ύποπτο πληροφοριοδότη βάζοντας τον ίδιο τον αδερφό του να τον θάψει ζωντανό, χρησιμοποιώντας κουτάλι αντί για φτυάρι.
Το 1988, ο Σινουάρ φέρεται να σχεδίασε την απαγωγή και τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών. Συνελήφθη την ίδια χρονιά από το Ισραήλ και καταδικάστηκε για τη δολοφονία 12 Παλαιστινίων – καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια.
Ο Σινουάρ έχει περάσει μεγάλο μέρος από την ενήλικη ζωή του –πάνω από 22 χρόνια- σε ισραηλινές φυλακές, από το 1988 έως το 2011, διάστημα κατά το οποίο ριζοσπαστικοποιήθηκε ακόμα περισσότερο.
Ισραηλινοί, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις φυλακές, τον περιγράφουν ως «σκληρό, αυταρχικό, με επιρροή, με ασυνήθιστη αντοχή, έξυπνο, χειριστικό και ολιγαρκή… κρατάει μυστικά ακόμα και μέσα στη φυλακή… έχει τη δυνατότητα να κάνει τον κόσμο να τον ακολουθεί». Σύμφωνα με πολλές αναφορές, πρόκειται για έναν ψυχοπαθή…