Για πρώτη φορά νέοι με αναπηρία ιδρύουν το δικό τους σχολικό κυλικείο
Από το 2017, μία σύμπραξη μαθητών/τριών του Εργαστήριου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Αγίου Δημητρίου και του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) Νέας Ιωνίας, η ΚοινΣΕπ 3S School Synergy Snacks, στην οποία εργάζονται νέοι με αναπηρία, κάνει την συμπερίληψη πράξη και δίνει ίσες ευκαιρίες για επαγγελματική απασχόληση στην αγορά εργασίας για όλες και όλους.
Το 2023 το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και το Junior Achievement Greece ανέλαβαν την υποστήριξη ενός Κυλικείου, όπου θα εργάζονταν νέοι/ες με αναπηρία, στο χώρο του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δημητρίου. Περισσότεροι από 240 μαθητές με αναπηρίες, ηλικίας 13 έως 22 ετών, φοιτούν σε αυτό το σχολείο. Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εγγύηση για το Παιδί» (Child Guarantee) το Κυλικείο ξεκίνησε τη λειτουργία του ως υποκατάστημα της Κοινωνικής Επιχείρησης, 3S School SynergySnacks, και στοχεύει να υποστηρίξει την επαγγελματική αποκατάσταση ανθρώπων με αναπηρίες με σκοπό την ισότιμη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Στα εγκαίνια του Κυλικείου, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ομιλητές από το ΥΠΑΙΘ, τη διοίκηση του σχολείου, το προσωπικό του κυλικείου, καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι που τόνισαν την σημασία της συμπερίληψης στον χώρο εργασίας.
H Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εδώ από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δημητρίου, από αυτήν την πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και μέσα από το Junior Achievement Greece, έχουμε τα παιδιά μας, τον Χρήστο, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Μιχάλη, οι οποίοι πλέον εργάζονται ισότιμα με εμάς, παρασκευάζοντας μπάρες και παρέχοντας τις υπηρεσίες τους υπηρεσίες, μέσα στο κυλικείο του σχολείου, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται και για να μεταδώσουν το παράδειγμα τους στους υπόλοιπους συμπολίτες, μας, με και χωρίς αναπηρία, για την ισότιμη και αυτόνομη ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Καθήκον δικό μας να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, των εκπαιδευτικών τους, των οικογενειών τους και να πολλαπλασιάσουμε πρωτοβουλίες σαν αυτή».
Κυλικείο 3S: Πως ξεκίνησαν όλα
Η 3S δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος/διαγωνισμού «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση – The Company Program» του Junior Achievement Greece και πλέον λειτουργεί ως πραγματική επιχείρηση, δίνοντας τα εφόδια και το όραμα σε άτομα με αναπηρία για να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι για την ένταξη. Η επιχείρηση ασχολείται με την παραγωγή καινοτόμων υγιεινών σνακ βασισμένων σε πρωτότυπες συνταγές του Ηλία Μαμαλάκη. Τα σνακ, οι «Ενεργειακές Μπάρες με Κοινωνική Γεύση», χρησιμοποιούν αγνά υλικά της ελληνικής γης, όπως ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Η ιδρυτική ομάδα αποτελείται από τρεις έμπειρους εκπαιδευτές (Έφη Χρυσού, Ειρήνη Καϊμακάμη και Δημήτρη Γκούβη), έναν επιχειρηματικό σύμβουλο (Γεώργιος Μπουλούκος) και τρία νέα άτομα, απόφοιτους Ειδικών Σχολείων (Γιώργος Βραδής, Μιχάλης Σιδέρης, Γιάννης Χατζηαργυρίου) με ειδίκευση στον χώρο της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.
Το κυλικείο του σχολείου είναι ένας χώρος σχεδιασμένος για τη διατροφική ασφάλεια και την ευεξία της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Είναι σύγχρονα εξοπλισμένο και λειτουργεί με τη συμβολή εργαζόμενων-νέων με αναπηρία, που διασφαλίζουν ότι ο κάθε πελάτης βιώνει την καλύτερη δυνατή εμπειρία απολαμβάνοντας υγιεινά ροφήματα και εδέσματα. Ο εργαζόμενος του κυλικείου, ο Χρήστος τόνισε: «Eίμαι πολύ χαρούμενος που εργάζομαι στο κυλικείο του σχολείου όπου κάποτε ήμουν μαθητής. Μου αρέσει πολύ να φτιάχνω σοκολάτα και να πουλάω τυρόπιτες, μπάρες και χυμούς στους πελάτες. Κάθε μέρα μαθαίνω νέα πράγματα. Μακάρι να τα καταφέρουν και άλλοι συμμαθητές μου να βρουν δουλειά».
Από το 2014 το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δημητρίου συμμετέχει ενεργά στα προγράμματα του Junior Achievement Greece κρίνοντας ότι η επίδραση που έχουν βιωματικά προγράμματα επιχειρηματικότητας στους/στις νέους/-ες με αναπηρία αποτελεί καταλύτη για τη μετέπειτα επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή.
«Η 3S είναι το εγχείρημα που δικαιώνει εμφατικά κάθε μας προσπάθεια στο χώρο της εξάλειψης της ανεργίας. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τους οραματίστηκαν ένα χώρο συμπερίληψης όπου θα μπορούν να εργαστούν όλοι και όλες, χωρίς αποκλεισμούς και στην συνέχεια τον έκαναν πράξη. Είναι τιμή μας να είμαστε κομμάτι της διαδρομής τους, να τους στηρίζουμε και δεσμευόμαστε ότι θα συνδράμουμε σε κάθε τους βήμα», δήλωσε ο Αργύρης Τζικόπουλος, CEO του Junior Achievement Greece.
Κυλικείο 3S: Παράδειγμα προς μίμηση
Η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αγίου Δημητρίου, συντονίστρια των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας και ιδρυτικό μέλος της Κοιν.Σ.Επ., Έφη Χρυσού δήλωσε : «Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εργασιακά πλαίσια που να απορροφούν αποφοίτους ΑμεΑ, παρά τον κοινωνικό ρόλο και το στόχο των Ειδικών Επαγγελματικών Σχολείων να πετύχουν μια σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους με την αγορά εργασίας, μας έδωσε μια δυνατή ώθηση να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο την ιδέα της 3S και να οδηγηθούμε στην ανάθεση του σχολικού κυλικείου απ' όπου ξεκίνησε και το αντίστοιχο πρόγραμμα μαθητικής επιχειρηματικότητας. Ακολουθώντας πιστά το όραμά μας και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, πιστέψαμε στην επιτυχία του νέου μας εγχειρήματος με μοναδική πηγή έμπνευσής μας τους χαρισματικούς νέους εργαζόμενούς μας. Αυτά τα εγκαίνια είναι η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Κοιν.Σ.Επ. ένταξης και μέσω αυτής θα θέλαμε να ακουστεί η φωνή μας λίγο περισσότερο. Στόχος μας είναι το κυλικείο αυτό να γίνει πρότυπο συμπερίληψης για ΑμεΑ και η ένταξη αυτή να αποτελέσει μια καλή πρακτική και για άλλα κυλικεία».
Το κυλικείο ιδρύθηκε από το Junior Achievement Greece και την 3S SCHOOL SYNERGY SNACKS με την στήριξη της UNICEF και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Εγγύηση για το Παιδί» (2020-2023).
Tα επίσημα εγκαίνια του Κυλικείου της 3SSchool Synergy Snacks στον Άγιο Δημήτριο πραγματοποιήθηκαν παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνας Μιχαηλίδου και εκπροσώπων από την ΔΥΠΑ, το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα αλλά και το Junior Achievement Greece, που συνέβαλαν καθοριστικά στην ίδρυση του κυλικείου από την 3S. Στο χώρο βρέθηκαν υποστηρικτές, εκπαιδευτικοί, εθελοντές, γονείς αλλά και άτομα με αναπηρία που εργάζονται στο εγχείρημα.