Για «πράσινη» αλαζονεία» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ανδρουλάκη μετά την κάλπη των αυτοδιοικητικών
Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση στο χώρο της κεντροαριστεράς με την κάθε πλευρά να διαβλέπει στη δημιουργία νέων δυναμικών ως προς τη θέση ισχύος των κομμάτων στο εσωτερικό του προοδευτικού πόλου. Πάντως, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι πολίτες επιδοκίμασαν τη στρατηγική που ακολούθησαν υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Βέβαια, την ίδια ώρα, φαίνεται πως υπάρχει δυσφορία στο στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη το βράδυ των εκλογών.
Οι παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ λένε πως κράτησαν μία «στάση αρχής» όλο το προηγούμενο διάστημα με αιχμή του δόρατος τις «μάχες» τόσο στη Θεσσαλία όσο και το Δήμο της Αθήνας αλλά και συνολικότερα. Άλλωστε, με πρώτο τον Στέφανο Κασσελάκη «επένδυσαν» στην ανάγκη προοδευτικής συστράτευσης προκειμένου να ηττηθούν οι εκπρόσωποι της συντηρητικής παράταξης. Με τα εκλογικά δεδομένα της 15ης Οκτωβρίου, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούν λοιπόν πως ο κύκλος της ήττας έκλεισε, ενώ εκφράζουν την πεποίθηση ότι δέχθηκε πλήγμα και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, κάνοντας λόγο για στρατηγικές ήττες Μητσοτάκη σε Θεσσαλία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη, κληθείσα να σχολιάσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ δήλωσε με καυστικό τρόπο ότι «δεν πρέπει να πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία». Ήδη πάντως, από την Κυριακή το βράδυ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άφηναν σαφείς αιχμές εναντίον των όσων είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αντιπροβάλλοντας τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τις οποίες η Δώρα Αυγέρη χαρακτήρισε μεταχρονολογημένες. Η ίδια βέβαια ανέφερε χαρακτηριστικά «κάλλιο αργά παρά ποτέ».
Η νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου φαίνεται πως ξανα βάζει με εμφατικό τρόπο στο τραπέζι τη συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις, καθώς εκτιμούν ότι οι προοδευτικές συγκλίσεις που αποτυπώθηκαν στις κάλπες της Κυριακής έδρασαν πολλαπλασιαστικά για τους αντι-δεξιούς υποψήφιους απέναντι στους εκλεκτούς της συντηρητικής παράταξης. Μάλιστα, επιμένουν πως το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο, όπως λένε, «δεν είναι για πανηγυρισμούς», δείχνει πως ο προοδευτικός χώρος παραμένει πλειοψηφικός στην κοινωνία.
Από την άλλη πλευρά, ξεκαθαρίζουν ότι οι όποιες προοδευτικές συγκλίσεις έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ χρειάζεται συνέπεια λόγων και έργων. Με αυτό τον τρόπο πετούν το μπαλάκι της ευθύνης στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, στην οποία καταλογίζουν λογικές κομματικής περιχαράκωσης. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε χαρακτηρίζουν κατώτερες των περιστάσεων τις δηλώσεις Ανδρουλάκη. Οι ίδιοι πάντως, θα επιμείνουν στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων, με πηγές του κόμματος να υπογραμμίζουν ότι αυτό θα γίνει «χωρίς υπόγειες συναλλαγές και παζάρια, αλλά στη βάση προγραμμάτων και αρχών».