Γερμανοί λιμενεργάτες απεργούν για τον πληθωρισμό
Σημαντικά λιμάνια της Βόρειας Γερμανίας αντιμετωπίζουν απεργία από λιμενεργάτες. Κεντρικό τους σύνθημα να μπει φρένο στον πληθωρισμό, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρονται τα λιμάνια από το Αμβούργο, το Mπρέμερχαφεν και τη Βρέμη έως το Όλντενμπουργκ και το Βιλελμσχάφεν.
Αναμένεται μάλιστα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, πιθανώς μέχρι και την Κυριακή, μετά και το πράσινο φως δικαστηρίου που έκρινε νόμιμη την απεργία, κατόπιν απόρριψης αιτήματος εταιρειών διαχείρισης λιμανιών για λήψη ασφαλιστικών μέτρων.
Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων Γερμανών λιμενεργατών βρίσκονται εδώ και καιρό σε διαπραγματεύσεις με λιμενικές εταιρείες για την αναπροσαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και άρα των μισθών 12.000 περίπου εργαζομένων σε 58 εταιρείες, εξαιτίας του διαρκώς διογκούμενου πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.
Το συνδικάτο Ver.di ζητά συγκεκριμένα αύξηση του ωρομισθίου κατά 1,20 ευρώ και αναπροσαρμογή των μισθών λαμβάνοντας υπόψη το νυν ποσοστό του πληθωρισμό, που αγγίζει ήδη το 7,6%.
Πρόκειται, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, για τη μεγαλύτερη απεργία Γερμανών λιμενεργατών εδώ και σαράντα χρόνια, η οποία επηρεάζει όχι μόνο τους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στα γερμανικά λιμάνια, αλλά τη συνολική διέλευση πλοίων κοντέινερ και τους χώρους αποθήκευσης.
Μια απεργία που έρχεται να προστεθεί στα σοβαρά προβλήματα που ακόμη υπάρχουν στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Σημειωτέον ότι τα γερμανικά λιμάνια και ειδικά το Αμβούργο παίζουν κομβικό ρόλο στην παγκόσμια διακίνηση αγαθών.
Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, πάνω από το 2% της παγκόσμιας χωρητικότητας εμπορευμάτων έχει κολλήσει για την ώρα στη Βόρεια Θάλασσα.
Όλα αυτά αποτελούν ίσως μια πρόγευση του δύσκολου χειμώνα, για τον οποίο προετοιμάζουν πολίτες και εργαζομένους οι Γερμανοί πολιτικοί, με τον καγκελάριο Σολτς να έχει μιλήσει πρόσφατα για κίνδυνο «κοινωνικής έκρηξης» εξαιτίας του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.