Γερμανικές εκλογές 2021: Τι ψήφισαν οι ψηφοφόροι της Άνγκελα Μέρκελ και γιατί
Στις χθεσινές εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό (24,1%), και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD (25,7%) επικράτησαν οριακά. Οι Πράσινοι (14,8%) κατέγραψαν σημαντική αύξηση του ποσοστού τους, το FDP (11,5%) παρέμεινε σταθερό ενώ απώλειες είχαν το AfD (10,3%) και η Αριστερά με 4,9% (που παλεύει να περάσει το όριο εισόδου 5% στη Βουλή)
Οι εποχές που το SPD ή το CDU έφταναν το 40 % έχουν τελειώσει μια για πάντα.
Οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν περισσότερες ψήφους από το SPD, σχεδόν 1,4 εκατομμύρια σύμφωνα με τους Γερμανούς εκλογολόγους.
Ως κρίσιμο ερώτημα αναδεικνύεται σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2017 το «Ποιον/α ψήφισαν αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι Μέρκελ;» γιατί κακά τα ψέματα, οι χθεσινές εκλογές θα μείνουν στην ιστορία ως η πρώτη επόμενη μέρα μιας μακρόχρονης καγκελαρίας που σημάδεψε τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την έρευνα του έγκυρου infratest dimap, 470.000 ψηφοφόροι «μετανάστευσαν» στο FDP, 830.000 στους Πράσινους ενώ 130.000 ...έμειναν στο σπίτι τους και δεν ψήφισαν καν με επιστολική ψήφο. Ο παρακάτω πίνακας είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικός για τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων
Έχοντας έναν επικεφαλής (Άρμιν Λάσετ) που δεν ενέπνεε ιδιαίτερα, το 71% των ψηφοφόρων της Ένωσης CDU / CSU δήλωναν στα exit polls εξερχόμενοι από τα εκλογικά κέντρα ότι ψήφισαν το κόμμα τους προκειμένου να αποτρέψουν μια «αριστερή συμμαχία». Την ίδια ώρα οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν οι μόνοι που παρουσίασαν στους πολίτες έναν πειστικό υποψήφιο που θα μπορούσε να αναδειχθεί καγκελάριος. Ο Όλαφ Σολτς θεωρήθηκε κατάλληλος για επικεφαλής κυβέρνησης από το 67 % των Γερμανών. Μόνο το 29% αξιολόγησαν ως κατάλληλο τον Άρμιν Λάσετ (CDU / CSU) ενώ στο αντίστοιχο ερώτημα η Αναλένα Μπέρμποικ συγκέντρωνε χθες 23%.
Ξεκάθαρα στο εκλογικό σώμα κυριάρχησε η επιθυμία για μία σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση αλλά με αναγκαία την συμμετοχή των Πράσινων καθώς οι Γερμανοί ψηφοφόροι πέρα από την οικονομική σταθερότητα θέλουν και τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης να είναι (πολύ) ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης.
Όσο για την πορεία του Die Linke που κυρίως απασχολεί στην Ελλάδα λόγω των λάνθασμένων συγκρίσεων με την εγχώρια πολιτική πραγματικότητα, κλονίζεται τόσο που είναι πιθανόν τελικά να αρκεστεί στις τρεις άμεσες έδρες (δύο στο Βερολίνο και μία στη Λειψία) που κερδίζει βάσει του εκλογικού συστήματος. Συνεπώς, θα εκπροσωπηθεί στη νέα Bundestag ακόμα και εάν αποτύχει να πιάσει το αυστηρό εκλογικό μέτρο του πέντε τοις εκατό.
Μένει να δούμε την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί για να βγάλουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα για τον αν η Γερμανία περνά μία νέα εποχή ή σε μία παρατεταμένη μεταβατική περίοδο στην μετα Μέρκελ πραγματικότητα.