Γερμανίδα υπουργός Άμυνας: Παραιτήθηκε η Κριστίνε Λάμπρεχτ
Γερμανίδα υπουργός Άμυνας: Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), έπειτα από τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε τον τελευταίο καιρό για σειρά λαθών που έχει διαπράξει.
Η παραίτησή της έγινε δεκτή από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
«Δεν συμβαίνει συχνά να συνειδητοποιεί μόνος του ένας πολιτικός- και ιδιαίτερα ένας υπουργός- ότι η παραίτησή του είναι αναπόφευκτη. Αντιθέτως, η Λάμπρεχτ αντελήφθη ότι το υπουργείο Άμυνας, με το οποίο ποτέ δεν εξοικειώθηκε, χρειάζεται μία νέα αρχή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βάζει σε δεύτερη μοίρα τις φιλοδοξίες της και προσφέρει πολύτιμη υπηρεσία στη Γερμανία» είχε γράψει νωρίτερα η Βild.
«Πιθανή διάδοχος στο υπουργείο θεωρείται, εδώ και εβδομάδες, η εντεταλμένη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τις ένοπλες δυνάμεις Εύα Χεγκλ και η υφυπουργός Σίμτγε Μέλερ. Καθώς το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να απαρτίζεται από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών, μόνο μία γυναίκα μπορεί να αναλάβει, εκτός αν προκύψει ένας ευρύτερος ανασχηματισμός της κυβέρνησης», αναφέρεται σε δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.
Πλήγμα για τον Σολτς
Η παραίτηση της Λάμπρεχτ αποτελεί πλήγμα για τον Σολτς, ο οποίος υπερασπιζόταν επί μακρόν την υπουργό του απέναντι στις αυξανόμενες επικρίσεις και μόλις πριν από δύο εβδομάδες δήλωσε μέσω εκπροσώπου του ότι τη θεωρεί «πρώτης τάξεως υπουργό Άμυνας».
Υπάρχει όμως η πιθανότητα ο Σολτς να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να ανακοινώσει έναν ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο τρόπος ηγεσίας της Λάμπρεχτ έχει δεχθεί πυρά, ιδίως επειδή δεν κατάφερε να εφαρμόσει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών που είχε υποσχεθεί ο Σολτς και παρά τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Bundeswehr, τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το POLITICO ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι επικρίσεις αυξάνονται εν μέσω ελλείψεων πυρομαχικών και αποκαλύψεων ότι η τολμηρή υπόσχεση της Γερμανίας να επενδύσει «από τώρα και στο εξής, χρόνο με το χρόνο» τουλάχιστον το 2% της οικονομικής της παραγωγής στην άμυνα είχε τεθεί σε αναμονή, καθιστώντας τη χώρα ουραγό στο ΝΑΤΟ.